Ingyenes épületbejáráson fedezhetjük fel az óbudai kastély izgalmas múltját

A Kulturális Örökség Napja alkalmából az óbudai Zichy-kastély idén is megnyílik a látogatók előtt és ingyenes épülettörténeti séta keretében mutatja meg a múlt kincseit.

A Kassák Múzeumnak is otthont adó óbudai Zichy-kastély szeptember 19-én, idén is megnyitja kapuit, hogy az érdeklődők ingyenes épülettörténeti sétán ismerhessék meg a nagy múltú, hol állami, hol katonai, gazdasági, hol pedig társadalmi szerepet betöltő épület történetét.

Kevesen tudják például, hogy a kastélynak vajmi kevés lehetősége volt teljes pompájában tündökölni. A család tulajdonában csak kevés ideig állt, hiszen az örökös nélkül maradt Zichy Miklós halálát követően, 1766-tól a birtok és a kastély is a bécsi uralkodó tulajdonába került, hogy aztán a történelem viszontagságai közepette más funkciókat lásson el.

Bár a viszontagságokat megélt épület történetéről, berendezéséről, tereinek díszítéséről csak néhány korabeli metszet mesél, az épülettörténeti séta mégis igyekszik megismerhetővé tenni és a lehető legkerekebben bemutatni az épületet, melynek díszkertje valaha narancsfáknak, később pedig a Selyemgombolyító eperfáinak adott otthont.

A szeptember 19-én, 15 órakor induló ingyenes séta azt is bemutatja, hogyan vált a kastély az 1970-es években múzeummá, illetve, hogy napjainkban milyen funkciót lát el. A sétát a Kassák Múzeum munkatársa, Márton Zsófia vezeti, melyre regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.