Az ország délnyugati csücskének őrszeme: Az érintetlen Őrség

Emlékszem, még zalaiként is mennyire meglepett, mikor autóval először léptük át az Őrséget szegélyző láthatatlan határvonalat: a zöld legkülönbözőbb árnyalatai, dús és üde, esőáztatta növényzet borított mindent, és az ide érkezőnek nem volt kedve máshoz, mint itt maradni és teleszívni a tüdejét a friss, ropogós levegővel.

Jellegzetes Őrségi látkép Szalafő-Pityerszeren. Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A szerek birodalma

Ez a természeti kincsekben és kulturális látnivalókban gazdag vidék a Trianoni békeszerződés nyomán nagyobbrészt Vas megye délnyugati csücskében bújik meg, kisebb részben pedig a szlovéniai Muravidékhez és Ausztriához csatlakozik. A táj a honfoglaló magyarok idejéből örökölte a nevét, hiszen a vidék és a területén elhelyezett őrtornyok a nyugati határvidék védelmét szolgálták, egyfajta őrvidék- és őrszemfunkciót betöltve.

A délnyugati térség ráadásul nemcsak természeti és kulturális ékszerdoboz, jellemzője még egy különleges, ősi településszerkezet, melynek laza egysége alkotja még ma is a szelíden, lankásan hullámzó dombvidéken elszórt településeket. Ennek a szeres településformának az egyik ismérve, hogy néhány, egymáshoz közel épített, nem ritkán rokoni kisközösségeket alkotó házakból áll.

blank
Pankaszon találjuk a leghíresebb szoknyás haranglábat. Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Az Őrség szíve

A kilenc szerből álló Őriszentpéteren, az Őrség szívének és fővárosának is nevezett városában járva a már említett, jellegzetes szerek vezetnek minket utcák helyett. Legjelentősebb látnivalója kétségkívül a fákkal dúsan övezett Templomszeren található 13. századi Árpád-kori Szent Péter-templom, ahonnan néhány lépésre bele is kóstolhatunk az Őrség madárcsicsergős lankáinak háborítatlan csendjébe.

Őriszentpéter szomszédságában találjuk az egyik legautentikusabb őrségi települést, a hét szerből álló Szalafőt. Nevét az itt Szalának hívott Zala-folyó forrásvidékéről kapta, és nagy valószínűséggel az Őrség legtöbb népi értékét őrző települése. Szalafő Pityerszer nevű részén találjuk az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, melynek portáit bejárva megismerhetjük a régió népi építészetének 150-200 éves jellegzetességeit, a kerített házat és a kontyosházat, valamint a kástunak nevezett emeletes, gazdasági épületet.

blank
A 13. századi Árpád-kori Szent Péter-templom az őriszentpéteri Templomszeren. Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Kihagyhatatlan látnivalók

Ahhoz, hogy teljes egészében magunkévá tehessük az őrségi életérzést, nem szabad megfeledkeznünk a tájegység jellegzetes népi mesterségének számító fazekasság megismeréséről sem, melynek központja Magyarszombatfán található. Ugyancsak vétek lenne egyetlen szó nélkül elhaladni a szoknyás haranglábak mellett, melynek leghíresebb darabját Pankaszon, Nyugat-Magyarország legnagyobb haranglábját Nemesnépen találjuk. A települések a legkülönfélébb templomokban bővelkednek: találunk itt szántóföldi fatemplomot, de Szentgyörgyvölgyön meseszép, kazettás mennyezetű református templomot is.

A sok látnivalóban megfáradtak pihentető programja minden bizonnyal az Őrség ízeinek felfedezése lesz. Az őriszentpéteri Pajta Bisztró hétvégenként elvitelre kínált Szer Foodja révén könnyen bepillantást nyerhetünk a helyi rétesek, a tökmagos pogácsa, a dödölle és a hőkön sült kerek perec ízvilágába.

Az Őrségi Nemzeti Park kincsei

Az Őrségi Nemzeti Park kivételesen nem egy kisebb területrészt, hanem az őrségi tájegység egészét, összesen 44 település határát foglalja magába. A lomberdőket, lápréteket és patakvölgyeket felölelő természeti értékek mellett a néprajzi és kultúrtörténeti kincseire is a nemzeti park vigyáz. Állat- és növényvilágába bepillantást nyújt például a pityerszeri bölény- és vadlórezervátum, a Kisrákoson található őrségi alpakafarm, valamint a térséget keresztülszelő számtalan erdei út, a Belső-Őrséget bemutató Sárgaliliom tanösvény, a Kerca-patak élővilágát megmutató Fürge cselle tanösvény vagy épp az őrségi rétekkel megismertető Tőzegmohás láprét tanösvény. De hogy a vízpartmenti kikapcsolódásról és a vizes élővilág megismeréséről se feledkezzünk meg, az Őrség legkedveltebb, horgászparadicsomként is funkcionáló, 12 forrás által táplált kristálytiszta Vadása-tava körül a Malomgát tanösvény kalauzol majd bennünket.