Magyar versekkel dobták fel a II. kerületi Nyúl utca kerítéseit a magyar költészet napján

Minden év április 11-én magyar versek díszítik a II. kerületi Nyúl utca kapujait és kerítéseit.

Fotó: György Mária

A költészet napi kezdeményezés mögött két fiatal lány áll, régi jó barátnők, akiknek családja generációk óta az utcában lakik, ők is itt nőttek fel. Közös szenvedélyük az irodalom, aminek hatására négy évvel ezelőtt kezdték versbe borítani az utcát József Attila születése napján.

A magyar verseket ketten válogatják, összesen körülbelül 24-et, így a Nyúl utca minden házának kapujára vagy kerítésére jut egy. Az első egy-két évben főként a klasszikus, mindenki által ismert és nagyra tartott költemények voltak fókuszban, azóta pedig egyre több kortárs vers kerül az utcára április 11-én.

Minden évben április 10-én este, titokban függesztik ki a verseket, hogy a lakók a magyar irodalom legszebb soraira ébredjenek, és az arra járók is el tudják őket olvasni még aznap, a magyar költészet napján. Idén igyekeztek kifejezetten pozitív hangvételű költeményeket választani, többek között Szabó Magdától, Simon Mártontól és Fodor Ákostól, olyanokat, amelyek egy kis reménysugarat adhatnak az embereknek ezekben a nehéz időkben.

blank
Fotó: György Mária
blank
Fotó: György Mária
blank
Fotó: György Mária