Így változott Budapest látképe 2020-ban

Sorra veszünk 20 olyan változást, amely nyomot hagyott Budapest látképén az elmúlt egy évben. A legtöbb fejlesztésnek nagyon örülünk, hiszen rengeteg zöldterületet adtak például át a városban, többek között megnyílt a Millenáris Széllkapu és a Tabán új szabadidőparkja, azonban született néhány olyan döntés is, amellyel nem tudunk azonosulni. Ilyen például az Anker’t vagy a Dürer Kert bezárása. Lássuk!

Átadták a Millenáris Széllkaput

Augusztus óta használhatják a városlakók a 26 ezer négyzetméter területű Széllkaput, Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkját, ahol háromdimenziós függőkert, cseresznyefaliget, látványos napelemek, valamint 355 új fa kapott helyet. Az egykori Ganz iparterület Fény utca, Kis Rókus utca, Margit körút és a Mammut 2 által határolt részén ezelőtt pusztuló gyárépületek és egy ideiglenes autóparkoló csúfította a II. kerület látképét, így 2013-ban döntöttek a telek revitalizásáról. Az eredmény magáért beszél: egy modern városi park és közösségi tér jött létre változatos flórával, a felszín alatt pedig mélygarázzsal.

Fotó: TSPC

Végleg bezár a Dürer Kert

Már régóta rebesgették a hírt, hogy a Dürer Kert és környéke underground zenei koncertek helyett nagyszabású építkezések zajától lesz hangos, november utolsó hetében pedig végérvényesen megpecsételtetett a kultikus komplexum sorsa. Az elköltözni kényszerült szórakozóhely várhatóan egy új helyszínen nyit majd újra, jelenlegi helyén pedig újgenerációs iroda- és lakóházegyüttes kerül kialakításra, 2024-es átadással. Az Ajtósi Dürer sor mentén húzódó 3,7 hektáros telek beépítési koncepcióját a Property Market és a Lissoni Casal Ribeiro milánói és New York-i székhelyű építésziroda közösen dolgozták ki, míg az egyes projektelemekért hazai stúdiók lesznek felelősek. A fejlesztés keretében felújításra kerül a védett Szent Szív zárdaépület és megújul a belső park is.

Újabb fejlesztések fejeződtek be a Ligetben

Az iskolakezdéssel egy időben, a Városliget délnyugati csücskében nyílt meg a főváros legsokoldalúbb sportközpontja: a 36 ezer négyzetméteres sportcentrum megújult zöld környezetben, két kivilágított sportpályával (a nagyobb, műfüves pálya a kézilabdások és a focisok, míg a gumiborítású, 4,2 méter magas védőhálóval rendelkező pálya a kosarasok új kedvence lehet), egy szabadtéri fitneszeszközökkel gazdagon felszerelt street workout pályával, három kisebb multifunkcionális sportpályával, az elmaradhatatlan ping-pong- és sakkasztalokkal, valamint egy különleges domborzati adottságokkal rendelkező bringás ügyességi parkkal várja az aktív kikapcsolódást kereső városlakókat.

A Liget Projekt újabb állomásai itt azonban nem értek véget 2020-ban: megint régi fényében tündököl a 335 növényfajta 35 ezer példányát felvonultató, közösségi térként és természetismereti tudásközpontként funkcionáló botanikus kert, patakostul, medencéstül; megnyitott a nonfiguratív műalkotások másolataival díszített Múzeum Mélygarázs, 10 ezer négyzetméternyi új zöldfelülettel a tetején; elkészült a 2 kilométer hosszú, kivilágított, rekortánborítású Városligeti Futókör; de egy új kutyás élményparkkal is gazdagodott a kedvelt pihenőhely. A félhektáros kutyaparadicsom tisztán tartását több mint egy tucat kutyapiszok gyűjtő segíti, külön részen játszhatnak a kis- és a nagytestű ebek, az aktív kikapcsolódást pedig ügyességi elemek, alagutak, ugró akadályok és szlalompályák biztosítják.

Új festmények borítják Budapest tűzfalait

Nyáron készült el a Színes Város Csoport összetartást ünneplő falfestménye, amely a Károly körúti Tűzoltóság oldalát díszíti. A murál A kovász is lehet híd névvel reflektál a járványhelyzetre, és Hitka Viktória képzőművész munkája alapján készült.

Szintén nyáron készült el legújabb VIII. kerületi munkájával a Neopaint: a Német utcai játszótér közel 500 négyzetméteres falfelületére festették fel a Magyar népmesék Aranyborjú c. epizódjának egyik jelenetét.

A VII. kerületben, az Akácfa utca 27. szám alatt álló ház fala is új festménnyel gazdagodott: a Német Nagykövetség és a Színes Város Csoport közös projektjeként létrejött alkotás a 30 évvel ezelőtti Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítésének állít emléket.

Halad az M3 felújítása

Másfél évvel az M3 északi szakaszának átadása után, október 22-én vehette birtokba a nagyközönség a hármas metró Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszát: a vonal teljes infrastrukturális megújulása mellett sor került az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a gépészeti rendszer, a szellőző berendezések és az utastájékoztatási elemek modernizálására is, amit jövő év végéig az 1975-ben átadott déli metrószakasz teljes akadálymentesítése követ.

Régi templomok új köntösben

A templomi építészet rajongói örülhetnek: végre befejeződtek az Egyetem téri templom részleges felújítási munkálatai, valamint átadták Soroksár-Újtelep vadonatúj református templomát. Előbbi épületet, melynek kopott narancssárga homlokzatát tavaly május óta takarta állványzat, 1723-ban kezdték építeni egy dzsámi helyére a pálos szerzetesek, két, egyenként 56 méter magas tornya 1771-re készült el. A barokk templomon végzett munkálatok során új festést kapott az épület, megtisztult a toronysisakok rézburkolata, de a szobrok és a sekrestye is felújításra kerültek. Szintén a múlt építészeti értékrendjét tükrözi vissza a soroksári református templom. A kalotaszegi gótika fiatornyos világát megidéző épület a helyi reformátusok nyolc évtizedes álmának megkoronázása, építése kilenc évet vett igénybe.

Gyalogosok vették birtokba a pesti rakpartot

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások talán egyik legpozitívabb hozadéka a hétvégente a városlakók és a kerékpárosok számára megnyitott, az autóforgalom elől pedig elzárt pesti alsó rakpart volt. A kezdeményezést nagy örömmel fogadták a budapestiek: rengetegen sétáltak, bicikliztek, sportoltak és piknikeztek a rakparton hétről hétre, így az ideiglenesnek induló projektet kitolták addig, amíg a jó idő tartott, október végéig.

Saját sávot kaptak a biciklisek a Nagykörúton

A fővárosban különféle forgalomcsillapítási projektekkel próbálják élhetőbbé tenni a várost, aminek keretein belül számos (még ha ideiglenes is) bicikliútvonalat adtak át idén: október végéig például minden hétvégén megnyílt a pesti alsó rakpart a gyalogosok és a kerékpárosok előtt, október 18-ig pedig lezárták az autósforgalmat az Andrássy út Rózsa utca és Vörösmarty utca közötti szervizútjain. Szintén átmeneti intézkedésként festették fel április végén a nagykörúti biciklisávot, azonban annyian használták az új bicikliutakat, hogy augusztus végén bejelentették, véglegesítik őket.

Átadták a rózsadombi luxustársasházat, az Elysium Budát

Az egykori SZOT-szálló helyén adták át novemberben a hazai elit hétemeletes luxuslakóházát, amely az Elysium Buda nevet kapta. Összesen 97 lakás található a házban, amelynek lakói ötcsillagos szállodákkal vetekedő szolgáltatásokat vehetnek igénybe: többek között wellness- és fitnessrészleg, jóga- és masszázsszobák, valamint szaunavilág biztosítják az ottélők kényelmét.

Fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Bezárt az Ankert

A Funzine csapatának szívéhez is nagyon közel álló Paulay Ede utcai Anker’t Budapest legnagyobb sörkertjeként, illetve egy nagyon kedvelt bulihelyszínként lopta be magát a helyiek és a külföldiek szívébe. Az Opera tőszomszédságában megbúvó létesítmény működésének 8 éve alatt esténként a legjobb DJ-kkel, hétvégente pedig vegán-, valamint dísznövényvásárokkal várta vendégeit. Január végén tehettük be utoljára a lábunkat a főváros egyik legkultikusabb romkocsmájába.

Átadták a Károlyi-Csekonics palotát

Az év nagy részében vázaira szedve álltak a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi karának Reviczky utcára és Múzeum utcára néző épületei, de idén ősszel átadták az 1885-ben épült Károlyi-Csekonics palotaegyüttest, ahol megkezdődhetett és a korlátozások feloldása után jövőre remélhetőleg folytatódhat az egyetemi oktatás. A Reviczky utcai szárnyban új oktatási intézmény épült a régi homlokzat megőrzésével, míg a Múzeum utcára néző épületen korhű rekonstrukciót végeztek.

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Elkészült a Szabad György Irodaház

A Kossuth téri metróállomással egybeépült, műszakilag elavult épületet még 2016-2017-ben bontották le: a ház tartószerkezete nem tette lehetővé az átépítést, így a teljes bontás, majd újraépítés mellett döntöttek. A metró felszíni csarnokával egybeépült, 11 ezer négyzetméteres irodaház az Országgyűlés Hivatalának 300 dolgozójának szolgál munkahelyéül, amelyet a térszint alatti folyosó köt össze az Országházzal.

Fotó: TSPC

Lebontották a Testnevelési Egyetem épületét

Szeptemberben elkezdődött a a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai épületének bontása, amelynek helyén, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák által határolt területen modern, számos sportfunkcióval ellátott egyetemi kampusz épül. Lesz például fedett uszoda és atlétikacsarnok, lőtér, valamint sportcsarnokok, de a kampuszfejlesztés egyik leglátványosabb eleme vitathatatlanul a 9000 négyzetméteres tető beépítése, ahol 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézó terasz is helyet kap.

Új irodaházat adtak át: Agora Budapest Hub

Elkészült a Váci út legújabb irodaháza, az okosfunkciókkal bíró Agora-komplexum Hub épülete, amely 2023-ra öt másik irodaházzal bővül (ebből a Tower épületet már szintén átadták), ezzel életre keltve az Agora Budapest modern irodaház-együttesét. Az Árpád híd pesti hídfőjénél épülő irodaközpont a tervek szerint egy multifunkciós, egyedi építészeti megoldásokat magában rejtő épületegyüttes képében valósul meg.

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Elkészült a Lovarda és a Főőrség épülete, átadták Mátyás kútját a Budai Várban

A Nemzeti Hauszmann Program keretében épült meg az eredetivel szinte teljesen megegyező, mégis a semmiből felhúzott Lovarda és a Főőrség épülete, amely Hauszmann Alajos tervei alapján valósult meg 1902-ben, de 1950-ben a világháború után lebontották. Szintén a program keretében újult meg Strobl Alajos mesterműve, a Hunyadi-udvaron található Mátyás-kút, amelynek szobrait restaurálták, medencéjét újjáépítették és gépészeti berendezéseit újakra cserélték.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Átadták a Trianon-emlékművet az Alkotmány utcában

Hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye nevet viseli az új Trianon-emlékmű, amely az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatában kapott helyet, méghozzá a talajszint alatt. Egy nagyjából 100 méter hosszú szürke rámpán jutunk le – a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveit feltüntető fal mellett – a minimalista föld alatti térbe, ahol vaskos kőoszlopok határolják az öröklángot.

Fotó: Steindl Imre Program

Megnyitott az Eiffel Műhelyház

A Magyar Állami Operaház a Kőbányai úton, az egykori MÁV Északi Járműjavító területén az elmúlt hét év során több mint 24 ezer m2-en készítette elő, tervezte meg és alakította ki új multifunkcionális komplexumát, amelyben jelmez- és díszletraktárai, 11 gyártóműhelye, próba- és színházterme, zenekari hangstúdiója, valamint oktatási és rekreációs létesítményei is helyet kaptak. Felépült tehát az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja, amelyben a közel 500 személyes Bánffy-terem, az ugyancsak operaházi színpaddal méretazonos Hevesi Sándor háziszínpad és a hasonló alapterületű, Fricsay Ferencről elnevezett zenekari stúdió létesült.

Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Befejeződött a józsefvárosi plébániatemplom felújítása

Idén kerültek le az állványok a VIII. kerületi Szent József-plébániatemplomról, amelyet legutóbb az 1950-es években újítottak fel. A templom falai korábban sárga színben pompáztak, de most krémszínű fedést kaptak, valamint kicserélték a tetőt, restaurálták a homlokzat díszítőelemeit, felújították a nyílászárókat és restaurálták a templom óráit. A külső felújításai munkálatokat hamarosan belsők követik: többek között megújul a téli kápolna és a hittantermek, valamint új kiállítóteret is kialakítanak.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Új parkkal bővült a Normafa

Még 2018-ban bontották le a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye mellett éktelenkedő, rossz állapotú Hotel Olimpiát, aminek helyére a helyi önkormányzat és lakóközösség megegyezése alapján 2020-ra megépült az Eötvös Loránd park. A zöldterület otthont ad többek között egy játszótérnek, padoknak és még egy kis csobogónak is.

Átadták a Tabán új szabadidőparkját

Augusztusban került átadásra a Tabán felújított szabadidőparkja, amely immáron sportpályának, játszótereknek és fitnesztérnek is otthont ad. A területen több ezer évelő növényt és cserjét ültettek el, valamint 7500 négyzetmétert füvesítettek. Külön jó hír, hogy novemberben közösségi komposztáló nyílt a Tabánban, a teniszpályák mellett.

Fotó: FŐKERT