Zöld gyalogossétánnyá alakítják a pesti alsó rakpart egy szakaszát

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások talán egyik legpozitívabb hozadéka a hétvégente a városlakók és a kerékpárosok számára megnyitott, az autóforgalom elől pedig elzárt pesti alsó rakpart volt.

Cikkünket 2021. 02. 12-én frissítettük.

A kezdeményezést nagy örömmel fogadták a budapestiek: rengetegen sétáltak, bicikliztek, sportoltak és piknikeztek a rakparton hétről hétre, így az ideiglenesnek induló projektet kitolták egészen októberig, amíg a jó idő tartott.

Karácsony Gergely főpolgármester még szeptemberben írt Facebook-oldalán a RAK-PARK név alatt futó program jelenlegi állásáról és jövőbeli terveiről, valamint megosztott néhány látványtervet a parkosított, átalakított területről.

Ilyen is lehetne a rakpart! 🌿 🌊Még tavasszal döntöttünk arról, hogy a kijárási korlátozások idején megnyitjuk a…

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, 26 September 2020

2021 februárjában Karácsony újabb fejleményt osztott meg a gyalogosbarát rakpart átépítésével kapcsolatban közösségi médiaprofilján keresztül: a projekt első lépéseként megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakasza.

Már az előző városvezetés is készített átalakításra vonatkozó terveket, amelyeket azonban az új városvezetés újratervezett: többek között kiszélesítették a járdát és kivették az úttest mellett futó szalagkorlátot. Továbbá, a meglévő út felújításával egyidőben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak ki a forgalom 30km/h-s csillapításával, valamint 35 új fát is ültetnek a sétány mentén.

A főpolgármester szerint a rakpart ezen szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé kerékpársáv kialakítását, így a bicikliseknek továbbra is a felső rakpartot kell használniuk a közlekedéshez.

Az építkezés ütemterv szerint idén júniusban kezdődik, és 2021. december 31-én ér véget.

Ha szívesen továbbolvasnál a zöld Budapest témájában, ezt az anyagunkat ajánljuk: