Íme a legjobb offline és online programok a hétvégére – november 5-8.

Rendhagyó budapesti programajánlónkban főként kiállításokat, vásárokat, sétákat és hétvégi piacokat ajánlunk, de találtunk néhány koncertet is, melyek megfelelnek a friss korlátozó szabályoknak. Gyűjtöttnünk nektek online programokat is, arra az esetre, ha inkább otthon maradnátok.

Csütörtöki programok

Gaming History interaktív kiállítás (egész hétvégén)

„Nézd meg Magyarország első játéktörténeti kiállításán a több száz gaming relikviát és figurát, majd próbálj ki kortalan, legendás játékokat valódi, működő retró konzolokon!”

Szociofotó kiállítás (egész hétvégén)

A Magyarország Felfedezése Alapítvány pályázatot hirdetett a szociofotó és szociográfia hagyományait ötvöző, a mai magyar (határon innen és túl) társadalom, illetve a magyarsággal együtt élő társadalmak fontos csoportjait és jelenségeit bemutató fotósorozatok készítésére. A szakmai zsűri véleménye alapján kiválasztott 19 pályamű a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett díjátadó és kiállítás után vándorkiállításon kerül bemutatásra, ennek állomásaként tekinthetők meg a képek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár aulájában.

A legjobb offline és online programok a hétvégére: Szociofotó kiállítás

A képzelet hatalma – tárlat a Festészet Napja alkalmából (egész hétégén)

A Magyar Festészet Napján 2012. óta minden évben egy 40 év alatti festőművész kapja a mára nívós elismerésnek számító Maticska Jenő díjat. A fiatalon elhunyt nagy tehetségnek kikiáltott Maticska Jenő a nagybányai festészet kimagasló alakja lehetett volna, de rövid élete során is izgalmas egyéni világot teremtett és számos nagyszerű művet alkotott. A díjat eddig elnyerő alkotók reprezentatív tárlatát október 27.-től láthatják az UP Galériában.

Borhetek a város felett! (egész hétvégén)

A hét vége felé közeledve rendszeresen különleges borok megkóstolására invitál a Citadella sétány. November 5. és 8. között biztosan megtalálod ott a HedoNick pincészet, a Paulus borház és a Borháló portékáit, és természetesen finom falatokban sem lesz hiány, hála például a Casa Piadina és a Citadellove Terasz elhivatott csapatának.

Pénteki programok

Art on Me műhely vásár

„Pénteken és szombaton vásárt tartunk a Madách téri üzletünkben. A műhelyben összegyűlt ruháinkat vásárolhatjátok meg nagyon szuper áron, már 1000 ft-tól lesznek beszerezhető rucik. 🙂 Amire számíthattok: sosem viselt mintadarabok, fotózáson használt ruhák, secondhand darabok tőlünk ❤”

Kurátori vezetés | Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás

A pénteki hosszított nyitvatartások alkalmával 17.30 órától Fehér Dávid, a Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás című tárlat kurátora tart tárlatvezetést.

Hétvégi programok Budpaesten: Tárlatvezetés

Typo Showroom Birthday SALE Vol.2

Immáron két éve, hogy itt vagyunk a Krúdy utcában! Ennek alkalmából két napos lezárós bulival készülünk nektek: péntek nyitástól, egészen szombat zárásig tart a kincskeresés, zenebona és ünnepelés!

Harmónia Jazzműhely: Gitármágia: László Attila & Juhász Gábor & Gyárfás István

A Harmónia Jazzműhely kérésére ismét összeáll a legjobb és legkedveltebb jazzgitárosok közül három a BJC színpadán. László Attila, akinek a zenéi frissek és elegánsak, harmóniában gazdagok, lüktetőek, Juhász Gábor, aki számos nemzetközi zenésszel is együtt dolgozott, sokféle stílusban játszik, hol visszafogott, lírai, elmélyült gitározását, hol rockos virtuozitását élvezheti a közönség, valamint Gyárfás István „Gyafi” a magyar swing gitározás egyik legjobbja, aki megannyi nagynevű muzsikussal dolgozott együtt, kimagasló technikai tudásáról és vitalitástól duzzadó játékáról ismert.

Szombati programok

Gesztenyevásár x Börze

Bemutatkozik a Varga család Iharosberényből: „Kis falunk a somogyi lankák között, gesztenyeerdők ölelésében bújik meg. Családunk második generáció óta foglalkozik, őstermelőként, gesztenyetermesztéssel. Gesztenyésünk egy része szüleink illetve általunk telepített, de kóstolhatnak 80-100 éves fáink gyümölcséből is.”

Kraft Vásár No. 3. – Szimpla Kert

Támogasd a helyi kreatív tervezőket, vásárolj magyar termékeket. Szépségápolás, lakberendezés, ajándék, finomságok. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Budapesti programok a hétvégén: Kraft Vásár No. 3. - Szimpla Kert

IX. Márton napi Országos Makett kiállítás és vásár – Békásmegyer

Immár kilencedik alkalommal rendezzük meg baráti összejövetelünket. Fotókiállítás, előadások, verseny utazási és makett nyereményekkel és sok-sok más érdekes program! Kiemelt téma: Egy korszak vége: búcsú a Jumbo-érától.

Szecessziós városi séta | Szentek, íriszek és pávák

Sétánk során közösen fedezünk fel néhány, a Városligeti fasoron és környékén található lenyűgöző villaépületet, templomot és lakóházat. A Városligeti fasor valaha módos polgárok nyaralóvilláinak adott otthont, melyek közül több a szecesszió stilizált növény- és állatmotívumait vonultatja fel. A szecesszióra jellemző vonalasan kígyózó ornamentikával és szabadon áramló formákkal nemcsak a homlokzati díszítéseken vagy kovácsoltvas kerítésrácsokon találkozhatunk sétánk során, hanem több egyházi és világi épület ablakain és mozaikjain is felfedezhetjük az art nouveau forma- és díszítményvilágát.

Pinceséták a Záborszky Pince – Borvárosban

A budafoki pincerendszer a világ egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hossza kb. 120 km, melyben a mai napig is borral és pezsgővel foglalkozó neves hazai cégek tevékenykednek.. A Záborszky Kúria területén átadott Borváros nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a maga teljességében mutassa be a bor csodáját: együtt mindazzal a történelmi és kulturális hagyománnyal, amelytől elválaszthatatlan.

Óbudai Gázgyár – városi séta

Kíváncsi vagy, hol és hogyan gyártották a légszeszt? Túránk során bepillantást nyerhetsz a magyar gázgyártás fellegvárába, annak hétköznapjaiba és ünnepeibe.

A legjobb offline és online programok a hétvégére: Óbudai Gázgyár - városi séta

Újbudai Irodalmi Séta

Újbuda kanyargós utcái, terei, kávéházai telis tele vannak irodalmi, kulturális örökséggel, történetekkel. A 10 éves Irodalmi Szalon és Újbuda így közös irodalmi sétát indít, mely során nemcsak kerületünk nevezetes helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg jobban, de az irodalmi műveket is.

Oláh Kálmán duó

Vegyük észre a jót is: különleges zenei élmény kínálkozik szombaton az iFben. A délutáni klasszikus négykezes zongora koncert után este a világ (egyik) legjobb jazz zongoristája zenél.

Vasárnapi programok

Mátka PIAC – Gozsdu Udvar

Mindenki másért, másként jár piacra, de aki egyszer belekóstol, biztosan rákap – hisz baráti beszélgetések közepette sokkal jobban telik a vásárlás – arról nem is beszélve, hogy beszerző körutunk közben (után) elfogyaszthatunk egy finom ebédet réglátott vagy esetleg új ismerőseinkkel és a friss, minőségi alapanyagok beszerzése máris egy izgalmas hétvégi programmá válik.

MFÖEK őszi örökbefogadó nap és minivásár a Kőleves Kertben

Akár örökbefogadáson, akár ideiglenes befogadáson gondolkozol, önkénteseink segítségével azon leszünk, hogy elmeséljünk mindent, amit csak tudni szeretnél a kutyás életről, hogy miként készülj fel a gazdis, ideiglenes befogadói létre, helyben válaszolunk minden kérdésre, kétségre, ami felmerül benned! Jelen lesznek már bemutatkozott és rajongott mentvények, de készülünk egy-két meglepetésvendég-ebbel is.

Márton-napi termelői piac és libalakoma

Vasárnap ismét közösségi piaccá alakul a IX. kerület talán legnépszerűbb romkocsmája, a Tűzoltó utcai Élesztőház. Ez alkalommal nemcsak magyar őstermelők kézműves termékei közül válogathatunk, hanem elkölthetünk egy kiadós libaebédet is a Csöglei Sonka jóvoltából. A piac reggel 9-től délután 2-ig várja a környezettudatos vásárlókat, érdemes vászonzsákokkal felvértezve érkezni, hiszen garantáltan több mindennel távozol majd, mint ahogy eredetileg tervezted.

További Márton-napi gasztoélményeket itt találsz:

Csalog Gábor Vasárnapok – Chopin és Sosztakovics

Chopinnel és Sosztakoviccsal folytatódik Csalog Gábor sorozata november 8-án, a BMC Koncerttermében. A koncert első felében részleteket hallhatunk Chopin: 24 Prelűd Op. 28, illetve Sosztakovics: 24 prelúdium és fúga Op. 87 című műveiből. Az est második részében Chopin utolsó zongoraszonátája, a négytételes H-moll szonáta szólal meg a zongoraművész tolmácsolásában.

5. Európai Art Mozi Nap

Remek filmekre számíthatsz az Európai Art Mozi Napon, amit a kontinens több száz művészmozijában november 8-án hoznak tető alá. A cél, hogy felhívják a figyelmet a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára. A Művész Art Moziban díjnyertes filmek, új produkciók és két új hazai alkotás premier előtti bemutatója vár.

Online programok a hétvégére

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

A V4-es országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, ahol olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is, köztük a „gitár-Oscart” nyert, GFA-díjas Tritonus trió és azt is megtudhatjuk, milyen egy kilenchúros gitár.

18. Olasz Filmfesztivál

November 6-16. között érkezik idén a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest a budapesti Puskin moziba, illetve országosan a távmoziba. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

FREUD CAFE – online: Mi fáj? Test és lélek találkozása a pszichoszomatikus gyógyításban

Az előadás – egy rejtéllyel – a lelki eredetű testi panaszokkal foglalkozik. Rejtély orvosnak, rejtély a páciensnek és a terapeutának egyaránt. Kezdetben páciensként nehéz tudomásul venni, hogy amit testünkben érzünk, az magánéletünkkel, élettörténetünkkel, érzelmeinkkel állhat kapcsolatban.

Még egy online program, de ez már a jövő héten lesz: