Márton-napi lakomák: 6 étterem és program, ahol finom libaételekkel várnak

Szent Márton napja a paraszti év vége, s egyben a bőséges falatozás ünnepe. A néphiedelmekkel átszőtt alkalmon, ahogy minden évben, idén is mennyei falatokat varázsolnak elénk Budapest neves vendéglátóegységei. Megadnád a módját az ünneplésnek? Olyan helyeket válogattunk össze, ahol az ételsoron kívül a hangulat is átlagon felüli.

Jardinette Kertvendéglő (november 6-22. – házhozszállítással!)

A Jardinette Kertvendéglő 2001 óta szolgálja ki a budai étterembe járó közönséget. Kínálata az elfeledett budai ízeket idézi, melyek mellett izgalmas hazai alapanyagokból készülő, újító ételek is megtalálhatóak. Nagy kedvenc a mindannyiunkat meghitt családi ebédekre emlékeztető bivalygulyás, és sütik közül a Dédi csupa dió tortája. A Jardinette lelke tágas télikertje –elszórt asztalaival– kilátással a gesztenyefás kertre. A november 6-22. között zajló Márton-napi libalakomákon a libaleves maceszgombóccal, a ropogós libacomb és Buda legjobb flódnija is a kínálat része lesz. Kérésre ételeiket akár házhoz is szállítják. Weboldalukon az ízek világában és gasztrokulturális programok között böngészhetünk. Ízek. Fák. Barátok. Jardinette.

1112 Budapest, Németvölgyi út 136.

Budapest Bisztró Csárda (november 7.)

November 7-én szombaton a Szabadság tér szomszédságában található Budapest Bisztró Csárdában is megülik a Márton-napot! Az étteremben élő jazz-zenével és ötfogásos degusztációs menüvel várják a Mártonokat ünnepeli vágyó vendégeket, valamint két pohár villányi bor is jár a vacsorához, melynek ára 7990 forint. A fogások között olyan különlegességeket találunk, mint a libamájas creme bruleé csicsókás házi brióssal, a liba pho leves üvegtésztával és pácolt tojással vagy a libaburger diómajonézzel fügemustárral és birsalmás coleslaw-val.

1051 Budapest, Vécsey utca 3.

Pancs Gasztroplacc (november 8.)

Vasárnap ismét közösségi piaccá alakul a IX. kerület talán legnépszerűbb romkocsmája, a Tűzoltó utcai Élesztőház. Ez alkalommal nemcsak magyar őstermelők kézműves termékei közül válogathatunk, hanem elkölthetünk egy kiadós libaebédet is a Csöglei Sonka jóvoltából. A piac reggel 9-től délután 2-ig várja a környezettudatos vásárlókat, érdemes vászonzsákokkal felvértezve érkezni, hiszen garantáltan több mindennel távozol majd, mint ahogy eredetileg tervezted.

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

blank

Paris Budapest Étterem (november 9-10.)

A Paris Budapest Étteremben egy hétig tart a Márton-nap. November 9. és 15. között Soskó Zoltán séf olyan menüvel vár, amely a hagyományokhoz híven a libát helyezi középpontba: lesz füstölt libamell fügével és krutonnal, libamellpaszternák tarte-tal és vörösáfonyával, és ínycsiklandó lúdlábtorta. Ez persze nem minden, hiszen a vendégek naponta négy előétel, négy főétel és négy desszert közül választhatnak 12 és 21 óra között. A három fogás ára 4900 Ft + szervízdíj, ami tartalmaz egy csésze teát vagy kávét és egy pohár szénsavas vagy szénsavmentes vizet. Az ételsor mellé a hagyományokhoz híven borpárosítás is választható, a páratlan kilátás a Budai Várra és a Lánchídra csak hab a tortán! November 15-én egész napon át tartó libabrunch-csal várják a vendégeket, azaz a klasszikus fogások mellett libaételeket is kínálnak majd. A biztonság kedvéért a brunch asztalszervíz formájában valósul meg.

1051 Budapest, Széchenyi István tér 2.

blank

Budapest Jazz Club (november 11-14.)

blankAz újlipótvárosi Budapest Jazz Clubban négy napon keresztül ünnepelhetjük Márton neve napját, egyben finom libafalatokkal bosszulhatjuk meg a libák árulását. A legenda szerint ugyanis Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, hogy ne tudják püspökké avatni, ám a libák leleplezték hangos gágogásukkal. Most, hogy már azt is tudjátok, miért eszünk libát november 11-e környékén, már csak asztalt kell foglalnotok, hogy végigegyétek a BJC különleges ünnepi menüsorát!

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7.

Náncsi Néni Vendéglője (egész novemberben – házhozszállítással!)

A házias ízeiről ismert, nagymamáink otthonának varázslatos hangulatát idéző Náncsi Néni Vendéglője isteni finomságokkal készül a Márton-napra. A november végéig tartó libanapokon minden földi jó terítékre kerül, ami csak az őszi ünneppel összefüggésbe hozható. A kínálatban libamáj-ízelítők, tunkedli, libaleves maceszgombóccal, libamájleves, töltött libanyak és ropogósra sült libacomb is található, a lista pedig közel sem teljes. A konyhában sürgő-forgó csapat olyan választékról gondoskodik, amelyben te is megtalálod az ízlésednek megfelelő harapnivalót. Kérhetsz vaslábasban sült sóletet, kemencében ropogósra sült, egész pecsenyelibát, vadasan elkészített libamellet vagy ludaskását is, míg a libához passzoló desszert gesztenyepüré lesz.

1029 Budapest, Ördögárok utca 80.

blank