Online rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált – Íme a program!

A V4-es országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, ahol olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is, köztük a „gitár-Oscart” nyert, GFA-díjas Tritonus trió és azt is megtudhatjuk, milyen egy kilenchúros gitár. Magyarország első online fesztiválja biztosan nem marad el, a koncertek az interneten követhetők jegy-, vagy bérletváltás mellett. 

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hét éve alapította a fesztivált, amely bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit és évről-évre összegyűjti a klasszikus gitárzene, de általában a gitár, mint hangszer szerelmeseit. A szervezők bíznak abban, hogy az idei rendhagyó módon online megrendezett fesztivál olyanokat is meg tud szólítani, akik eddig személyesen nem jöttek el a Zeneakadémiára meghallgatni a koncerteket.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált program 2020

„A gitárhoz, mint hangszerhez, mindenkinek fűződnek élményei, ez az egyik legnépszerűbb választott hangszer a kisgyermekek között a zongora mellett. Mivel számos műfajban megjelenik, szinte nincs olyan ember, aki valamilyen módon ne kapcsolódna a hozzá. Amit a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon hallhatunk, az a legnemesebb klasszikus gitárzene mind technikailag mind zeneileg és a gitárirodalom alfája és omegája. Bármilyen műfajú zenét játszó gitáros vagy gitár iránt érdeklődő hallgató tehát biztosan meríthet belőle útravalót” – mondta el Eötvös József Liszt díjas gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál alapító-művészeti vezetője.

Idén a fesztivál művésze lesz a hangszer páratlan, legendás virtuóza, Pavel Steindl (CZ), akit a Guitar magazin 2004-ben az év gitárosának választott. Fellép a világ egyik legtehetségesebb és legismertebb gitárosa, Marcin Dylla (PL), akinek lemeze (Naxos) bekerült a világ tíz legjobb albuma közé. A Mucha Quartettel közösen színpadra lép a Pozsonyi Zeneakadémia fiatal és páratlan tehetségű professzora, Karol Samuelcik. Hazánkat egyik legsikeresebb klasszikus gitárművészünk, a Zeneakadémia tanára, Csáki András képviseli, aki Japántól Észak-Amerikáig elkápráztatta már a közönséget.

A fiatal művészeket is gondosan válogatták a fesztiválprogramba. Ami sportban az olimpia, az gitárzenében a GFA, a magyar Tritomus Gitártrió 2019-ben elnyerte a GFA – Guitar Foundation of America első díját, így valóban a világ csúcsára jutottak. Sidoo Zsombor felnőttversenyeket nyert tizenévesen, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztálya után most Grazban tanul. Hedvika Svendova (CZ) a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen nyert harmadik helyezést (2014), a fesztiválon fuvolista testvérével hallhatjuk. Andrzej Grygier (PL) a lengyel gitárosok különlegesen nagy tehetsége, ahogy Jagoda Swidzinska (PL) is, a Balti Gitárnapok kiemelt első helyezettje. Petra Polácková (CZ) a virtuóz fiatal művésznő különleges hangszerrel, egy kilenc húros gitárral lép fel a fesztiválon.

A négy kiemelt koncertet a Zeneakadémia Nagytermében annak kiváló technikájával rögzítették, a fiatal művészek koncertjei is magas technikai kritériumoknak felelnek meg, amely maradandó élményt nyújtanak interneten keresztül is a közönségnek. A koncertek kezdési időpontjához képest 12 órán keresztül nézhető, hallgatható meg minden esemény.

További információk a fesztivál weboldalán: https://budapestguitar.com/

A fesztivál programja:

2020. november 2. HÉTFŐ
20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből
KAROL SAMUELCIK gitárművész (Szlovákia)
és a
MUCHA STRINGS QUARTETT (Szlovákia)
koncertje
Helyszín: Felvétel a Zeneakadémia Nagyterméből

2020. november 3. KEDD
20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból
HEDVIKA SVENDOVA és DOMINIKA SVENDOVA
szólógitár – gitár/fuvola duó koncertje (Csehország)

2020. november 4. SZERDA
18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból
JAGODA ŚWIDZIŃSKA
szólógitár (Lengyelország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből
CSÁKI ANDRÁS
gitárművész szólóestje (Magyarország)

2020. november 5. csütörtök
18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból
SIDOO ZSOMBOR
szólógitár (Magyarország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből
MARCIN DYLLA
gitárművész szólóestje (Lengyelország)

2020. november 6. péntek
18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból
ANDRZEJ GRYGIER
szólógitár (Lengyelország)

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból
TRITONUS GUITAR TRIO (Magyarország)

2020. november 7. szombat
18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból
PETRA POLÁČKOVÁ
szólógitár (Csehország)

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből
PAVEL STEIDL
gitárművész szólóestje (Csehország)