Felelős kutyatartás a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát alapítvánnyal
Harmath Eszterrel beszélgettünk

A Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát alapítvány 2014 óta több mint 300 kutyának talált végleges gazdit, az önkéntesek fáradhatatlan munkájának és apadhatatlan kreativitásának hála. A vidéki gyeptelepekről mentett állatokat fényképes önéletrajzzal mutatják be Facebook- és Instagram-oldalukon, ahol immár több mint 14 ezren követik a szervezet mindennapjait. Harmath Eszterrel, a MFÖEK egyik vezetőjével beszélgettünk az alapítvány tevékenységéről, az önkénteskedéssel járó nehézségekről és a felelős kutyatartásról.

Eszter két négylábúval várt minket a Kőlevesben. Olyan összhangban mozogtak így hárman, hogy soha nem jöttem volna rá, Eszter a kutyák közül csak a nagyobb testű Ramónnak a gazdája már több éve, a másfél éves Manga csak ideiglenesen, három hete van nála. Manga számára már megtalálták a tökéletes gazdit, Erikát, egy felelősségteljes és szimpatikus fiatal lányt, akinek Manga – vagy ahogy ezentúl ő fogja szólítani, Buksza – lesz az első kutyája.

Manga, avagy Buksza // Fotó: Németh Kriszti

Mesélnél kicsit a MFÖEK tevékenységéről?

Három vidéki gyepmesteri telepről (Ózd, Miskolc, Kisvárda) mentünk főként kutyákat, akiket ideiglenes befogadóknál helyezünk el, amíg nem találunk számukra gazdikat. Egészségügyi ellátást is kapnak, és amennyire lehet, hozzászoktatjuk őket a városi élethez.

Hányan dolgoztok az alapítványnál?

Öten felelünk a fő feladatokért, de a vezetőséget összesen hét fő alkotja, és az önkéntesek, akik között vannak ideiglenes befogadók, szállítók és fotósok is, 50-60-an vannak. Mindannyian főállás mellett önkéntes alapon dolgozunk az alapítványnak.

Kiből lehet ideiglenes befogadó?

Bárkiből, aki szeretne erre időt szánni. A lelkesedés a legfontosabb. Az ideiglenes befogadóknak egyet kell érteniük a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát alapelveivel, ilyen például az a szabályunk, hogy csak kinti tartásra nem adunk örökbe kutyát, amit már az ideigleneseknek is be kell tartaniuk. Emellett vállalniuk kell, hogy kellően lemozgatják a mentvényt, orvoshoz viszik (természetesen az alapítvány költségén), részt vesznek a közös programokban, elhozzák például egy fotózásra. Kutyás tapasztalatra nincs feltétlenül szükség, ez esetben olyan kutyusokat javasolunk, akikkel feltehetően könnyű lesz bánni. Ha bármi baj van, trénereket vonunk be, segítünk, ahogy tudunk. Igyekszünk minden ideiglenes befogadó számára olyan kutyust találni, aki passzolni fog az életébe, de a kutyatartás mindenképp lemondással jár.

Fotó: Németh Kriszti

Bemutatkozó levelet kell küldenie annak, aki az alapítványon keresztül szeretne örökbe fogadni egy kutyát. Milyen szempontokat vesztek figyelembe, amikor egy kutya végleges gazdiját választjátok ki?

Vannak olyan szempontok, amelyeknek minden gazdinak meg kell felelnie: elegendő mozgást, állatorvosi ellátást és figyelmet kell biztosítania az állatnak. Az elegendő mozgás és figyelem minden eb esetében más. Nekünk az a legfontosabb, hogy a kutya egy olyan emberhez kerüljön, akinél testileg-lelkileg egészséges élete lehet.

Nagyon sok bemutatkozó levelet kapunk, amelyekre igyekszünk mindig válaszolni. Miután kiválasztottuk a végleges gazdit, a többi érdeklődőnek is fel szoktuk ajánlani, hogy segítünk megtalálni a tökéletes kutyatársat. Megállapítjuk, milyen kutya passzolna az adott emberhez, majd ajánlunk egyet a három gyeptelep egyikéről.

Milyen esetekben nehéz gazdát találni?

Nagy általánosságban a problémás, érzékeny és nagy mozgásigényű kutyáknak nehezebb gazdát találni, illetve azoknak, akik szeparációs szorongásban szenvednek, szívférgesek, vagy szimplán csak idősek. De rengeteg kivétel van, ami erősíti a szabályt. Volt, hogy egy 11 éves kutyusnak kerestük a tökéletes gazdit, aki egy nap múlva már jelentkezett is érte, de persze olyan is előfordult, hogy egy gyönyörű, kis mozgásigényű, apró termetűért hónapokig nem jelentkezett senki. Az évszaktól is függ, télen alacsony az örökbefogadási kedv, de tavasszal és nyáron sokan érdeklődnek.

Fotó: Németh Kriszti

Rudi bácsiról sokat lehetett olvasni az oldalatokon. Ő is egy ilyen nehéz eset volt?

Igen, mivel ő szinte az egész életét az utcán töltötte, és súlyos szeparációs szorongásban szenvedett. Ha otthon hagyták egy órára, konfettivé szabdalta a lakást, a maradék egy fogával. Az ideiglenes befogadók is megküzdöttek vele, és miután találtunk neki egy végleges befogadót, két hónap múlva visszakerült hozzánk, mert hiába szeretett bele a gazdijelölt, rosszul mérte fel, hogy mire vállalkozik. Azóta már megtaláltuk számára a tökéletes embert, és igazi Insta-sztár lett belőle!

Rudi bácsi ma már boldog, gazdis eb // Fotó: Tarkó Zsófi

Egyszer-kétszer láttam, hogy örökbe fogadható macskáknak is kerestek gazdikat. Macskamentéssel is terveztek foglalkozni a jövőben?

Imádjuk az állatokat és legszívesebben mindegyiken segítenénk. Egyszer lementünk a nyírmadai gyeptelepre, ahol két cicát találtunk nagyon rossz állapotban, zuhogó esőben, és persze nem bírtuk otthagyni őket. Szerencsére voltak olyan önkénteseink, akik jelezték, hogy szívesen fogadnának be macskákat is. Náluk teljesen más problémák vannak, mint a kutyáknál, úgyhogy jelenleg a macskamentés részleteiben próbálunk elmélyülni, és feltérképezni a macskaviselkedés-kutatók világát.

Fotó: Németh Kriszti

Magyarországon nagyjából 2-2,5 millió kutya él, amiből legalább 100 ezer gazdátlan. Hogyan lehetne javítani a helyzeten?

Törvényekkel szabályozni kellene az ivartalanítást. Állatmentő szervezetként szélmalomharcot vívunk: olyan kölyköket hozunk ki a gyeptelepekről, akiknek meg sem szabadott volna születniük. Fontos lenne továbbá különbséget tenni a tenyésztők és a szaporítók között, utóbbi alatt nem regisztrált tenyésztőket értünk, akik párezer forintért árulják a borzasztó körülmények között tartott kiskutyákat különféle online apróhirdetési oldalakon. Szaporítónak számít még a szomszéd néni is, aki nem ivartalaníttatja a macskáját és minden évben születik tíz kismacska, akiket vagy vízbe fojt vagy szélnek ereszt.

Mik a felelős kutyatartás aranyszabályai?

Az első és legfontosabb az ivartalanítás. Az ivarosság megnehezíti, hogy a kutya beilleszkedjen a városi közegbe, rengeteg egészségügyi problémát maga után von és megrövidíti az állat életét. Emellett elengedhetetlen a rendszeres lemozgatás és a tanítás. Egy felelős gazdi elmerül abban, hogy megértse, mit miért csinál az állat. Ezt megteheti akár kutyás könyvek, kutyanevelős Youtube-csatornák, de főleg kutyaiskola vagy tréner segítségével.

Budapest ideális hely egy kutya számára?

Sokak szerint nincs elég zöld terület és kutyafuttatóból is kevés van, amelyek gyakran rossz állapotúak is. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert autóval szoktam kivinni a kutyákat a Hajógyári-szigetre vagy Hűvösvölgybe, ahol nagy területen tudnak futkorászni. Egyébként a belvárosban szerencsére majdnem minden vendéglátóhely kutyabarát, ma már azon lepődünk meg, ha valahova nem engedik be a kutyát.

Képek: Egy jó kép rólad – Németh Kriszti

További hasznos infókhoz és tippekhez nézd meg a városi kutyatartásról és örökbefogadásról készült Funzine VOICE-videónkat: