VERZIÓ 2020: az online térbe költözik az emberi jogi filmfesztivál

Idén november 10. és 22. között az online térbe költözik a VERZIÓ teljes programja, így országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. Az ötven film a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat hozza el, nyitófilmként pedig, Magyarországon elsőként, a 76 nap-ot, amely a jelenleg is zajló világjárvány epicentrumának korai napjairól ad hiteles tudósítást. A filmek közel két hétig lesznek elérhetőek.

Közelebb egymás valóságához – ez a VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei jelmondata. A jelenlegi digitális fejlődés könnyen elszigeteltté teszi az embert, ezért rendkívül fontos a saját nézőpontból való kilépés képessége, amely lehetővé teszi egymás valóságának felfedezését és megértését. A VERZIÓ célja, hogy az idei ötven dokumentumfilmen keresztül új perspektívákat mutasson be, és segítsen valóságként elfogadni és megérteni egymás életét.

Az idei nyitófilm, a 76 nap, a jelenlegi pandémia maradandó korlenyomata, különösen jó példa a dokumentumfilmek reflektív képességére. Hao Wu, Weixi Chen és Anonymous rendezők kendőzetlen és felkavaró bepillantást nyújtanak a járvány kitörésének legkorábbi napjaiba a kínai Vuhanban.

Ebben az évben a Nemzetközi versenyprogramban, a Diák- és elsőfilmes versenyprogramban és a Magyar versenyprogramban látható filmek mellett az alábbi három meghatározó téma áll majd a fesztivál programjának középpontjában:

Az Antropocén szekció filmjei bemutatják az emberiség környezetre gyakorolt hatását és feltárják az emberi jogok ökológiai dimenzióját. Fókuszban az illegális fakitermelés, az ipari erdőirtás, a vízhez jutás és a természettel összhangban létezés egyedülálló módszerei.

Az igazság nevében szekció fő témái a társadalmi igazságosság, a jogrendszerek sokfélesége és az érdekképviselet formái. Megjelenik benne a sajtószabadság, a tüntetők illegális őrizetbe vétele, korrupciós vizsgálatok és az apartheid rendszer elleni küzdelem.

A Világképtár szekció pedig  válogatás önreflexív dokumentumfilmekből, amelyek feltárják a fényképészet és archív felvételek hatalmát a hiteles narratívák bemutatásában. A világ megismerése élő közvetítéseken, elavult VHS-szalagokon, sajtófotókon és a holokausztot túlélők privát fotóarchívumain keresztül.

A majd két hét alatt a virtuális látogatók a fesztivál honlapján férnek majd hozzá a teljes programhoz, valamint online követhetik a VERZIÓ már jól megszokott egyéb programjait is, mint a közönségtalálkozók és kerekasztal beszélgetések. A fesztivál részletes programja hamarosan érkezik.