8 kortárs galéria Budapesten, amit érdemes felkeresni

2002 óta minden évben október 18-án ünnepeljük a magyar festészet napját, ami a középkorban, a festészet védőszentjéül választott evangélista, Szent Lukács ünnepnapja is.

A hazai kortárs művészetet éltető magyar festészet napjáról a korábbi szokásokhoz híven nívós rendezvénysorozattal emlékezünk meg. És ahogy mindig, az ország és a Kárpát-medence művészeti közéletének jeles képviselőire most is számítani lehet a közreműködők között. Sajnos van rá esély, hogy a koronavírus miatt olyan szabályt hoznak, ami változtathat a terveken, de történjen bármi, arra buzdítunk, hogy ne csak október 18-án, hanem egész évben látogass kortárs galériákat. Hogy kedvet kapj, bemutatjuk a modern magyar festészet néhány általunk nagyra tartott, budapesti helytartóját.

Várfok Galéria

Mulasics László, Czigány Ákos, Gaál Kata, Győrffy László: csupán négy név a rendszerváltást követően, 1990-ben megalakult Várfok Galéria állandó művészköréből. A magánalapítású kiállítótér a Várfok utcában található, és elsősorban azért jött létre, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson a fiatal alkotók számára. Folyamatos bővülés és gyakori megújulás jellemzi, ebben rejlik a galéria azon képessége, hogy a mai modern világban is képes felkelteni a művészet iránt nyitott látogatók érdeklődését.

Várfok Galéria
Mulasics László: Kutyák, szarvasok és griffek

MissionArt

A Budapesten és Miskolcon is jelenlevő MissionArt Galéria 30 éve aktív tagja a magyar műkereskedők közösségének. Mintegy 250 darabos kortárs kollekciót tudhat magáénak, közte az 1960-as évektől napjainkig készült, változatos stílust képviselő művekkel. A nemzetközileg elismert galéria tulajdonosai két magyar művészettörténész, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt. Nekik köszönhető, hogy számos kortárs tárlat anyaga külföldi kiállításokon is nagy sikerrel szerepelt.

Töttös Kata kiállítása
Ízelítő Töttös Kata DREAM c. kiállításából

TRAPÉZ

Mindig felüdítő látni annak az eredményét, ahogy a jelen művészei hozzányúlnak a mindennapjainkat jellemző témákhoz. A megvalósítás modern, az üzenet nagyot üt, és a tárlatokat végigjárva nincs hiányérzetünk, mert mindent megkaptunk, amit a művészet adhat. A társadalomkritikának szánt alkotások a TRAPÉZ művészeti galériában átlagos vendégnek számítanak, és elkészítésükért olyan művészek – köztük Trapp Dominika –, felelnek, akiknek munkái rendszeresen feltűnnek külföldi kiállítóterekben.

Trapéz
Bíró Dávid online kiállítása a képre kattintva elérhető!

Horizont Galéria

Ha a kiállító művészek által alkalmazott technikáról van szó, a sokszínűség lételem a Horizont Galériában. Aki oda betér, egy nagy adag kreativitást vihet haza magával, hiszen nagyon inspiráló környezet fogadja a látogatót. A megvalósított, múzeumi környezetben is remekül helytálló, olykor játékos ötletek kivételes alkotóképességről tesznek tanúbizonyságot, sőt, tovább megyünk: segítenek felszínre hozni a benned élő művészt. A látogatás jót tesz a szemnek és a léleknek is.

Horizont Galéria
Horizont Galéria

Deák Erika Galéria

A kortárs képzőművészeti galéria 1998 óta van jelen nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészi életben is, és a Mozsár utcában várja művészetkedvelő látogatóit. Névadó tulajdonosa nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatal tehetségek megkapják az elindulásukhoz szükséges szakmai támogatást. Afféle ejtőernyőként számíthatnak rájuk, így bármilyen nagyot álmodhatnak, ami a művészi projektjeiket illeti, nem kell kompromisszumokat kötniük. Ez pedig nekünk, nézelődőknek is nagyon jó hír.

Baranyai Levente: Black Tibet, 2019-20, olaj, vászon
Baranyai Levente munkája: Black Tibet, 2019-20, olaj, vászon

acb Galéria

A Király utcai acb Galéria előremutató, igyekszik eltávolodni a hagyományostól. 2003-ban tűnt fel a hazai kortárs művészet színterén, és küldetése nem kevesebb, mint a kortárs és magyar neoavantgárd művészet képviselete magyar és nemzetközi szinten. Olyan platformot kíván megteremteni a különböző generációkhoz tartozó művészeinek, amely professzionális kontextusba helyezi a bemutatott alkotásokat. Gyakran szerveznek tárlatvezetéseket és kerekasztal-beszélgetéseket, továbbá időnként igényes művészeti kiadványokkal jelentkeznek.

blank
Roskó Gábor munkája, A barlangi gőte titkos élete c. kiállítás része

Molnár Ani Galéria

A nemzetközi szinten legaktívabb budapesti galériák sorát folytatva ajánljuk a magyar és külföldi művészeket képviselő Molnár Ani Galériát. Festményeken kívül különböző installációk, fotók, illetve újmédia- és videóművészeti alkotások kerülnek kiállításra. Az aktualitás varázsát kihasználva tárlataikkal korunk kulturális, társadalmi és politikai kérdéseire irányítják a figyelmet. Párbeszédet kezdeményezve próbálják elősegíteni, hogy művészkörük nemzetközileg és az alkotók korát tekintve minél sokszínűbb legyen.

Bernáth Dániel & Csizik Balázs: Geotaxis
Bernáth Dániel & Csizik Balázs: Geotaxis

Inda Galéria

2006-ban Budapest szívében, a Király utca egy tágas magánlakásában nyitott meg az Inda Galéria, és célja már a kezdetekben az volt, hogy a lakásgaléria koncepcióján túlmutató kortárs bemutatóhely legyen. Elismert magyar és külföldi művészek alkotásai mellett a fiatal tehetségeknek is teret hagy, szigorúan figyelve arra, hogy ne a múlandó trendek határozzák meg a kiállítók munkásságát. Az Inda Galéria rendszeresen szervez szakmai beszélgetéseket és jótékonysági akciókat, valamint rendszeres szereplője nemzetközi művészeti vásároknak.

Nézd meg Süveges Rita munkáit!

Ha szeretnél többet megtudni a Magyar Festészet Napjáról, ajánljuk a www.festeszetnapja.hu weboldalt!