Íme a legjobb budapesti programok 2020 téli hétvégéire

Kint tombolnak a mínuszok, te pedig legszívesebben egész hétvégén ki sem mozdulnál otthonról? Böngészd át gyűjteményünket, és meglátod, hogy télen is érdemes aktív kikapcsolódással tölteni a szombatokat és a vasárnapokat. Jöjjenek a legjobb budapesti, téli programok 2020-ra! 

The Dead Web – kiállítás a Ludwig Múzeumban 

Vajon véget érhet az internet? Vajon mi fogadna minket ezután?  Netán kétségbeesett kutatás folyna az elveszett kapcsolat után? És mit mondhatunk vagy tehetünk ilyen esetben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Ludwig Múzeum január 24-től április 26-ig látogatható legújabb tárlata.

Budapesti programok 2020 tél: The Dead Web - kiállítás a Ludwig Múzeumban 

Cyberjump trambulin park

Ha igazán aktív kikapcsolódást keresel, látogass el az Újbuda Centerben működő Cyberjump trambulin parkba, ahol az önfeledt ugrálás minden elképzelhető módját kipróbálhatod! A szivacsmedencénél megtanulhatsz szaltózni, a big bagjump pályán biztonságos módon élheted át a szabadesést, de ugyanitt mászófal és egy ninja warrior pálya is vár rád.

Városnéző séták

Egyre népszerűbbek Budapesten azok a tematikus séták, melyek kifejezetten helyi lakosok számára mutatják meg a főváros egy-egy rejtett oldalát. A Beyond Budapest kínálatában szerencsére januárban és februárban is találunk izgalmas tematikus túrákat, melyekről az alábbi cikkben olvashatsz bővebben.

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora – kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és más flamand festők munkáit mutatja be a Szépművészeti Múzeum február 16-ig látható kiállítása. A csaknem 120 művet felsorakoztató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, valamint a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak.

Budapesti programok 2020 tél: Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora - kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Budakeszi Vadaspark 

Télen is érdekes lehet kirándulást tenni a több mint 50 állatfajt bemutató Budakeszi Vadasparkban, ahol január 11-én még egy farkas, medve és mangalica látványetetésekkel egybekötött Állati Évnyitót is tartanak, mely a belépőjegy megváltásával ingyenesen látogatható.

Hétvégi programok Budapesten - 2020 tél: Budakeszi Vadaspark 

Társasjáték bárok

Ha nagyobb baráti társasággal keresel tökéletes téli programot, látogassatok el a főváros valamelyik társasjáték bárjába, ahol számtalan klasszikuson túl rengeteg új, sőt akár külföldi termék is vár rátok. A pincérek pedig egyben játékmesterként is közreműködnek, így a szórakozás garantált!

Millennium Háza 

A nemrégiben megnyílt városligeti Millennium Házában képzeletbeli időutazást tehetünk Budapest aranykorába, vagyis az 1867-1914 közötti időszakba, amikor a város felépült és sosem látott mértékben indult meg a polgárosodás. Az épület valódi ékszerdobozként Zsolnay díszítésekkel büszkélkedhet és kulturális programokat is kínál az érdeklődőknek.

Hétvégi programok Budapesten - 2020 tél: Millennium Háza 
Forrás: Millennium Háza

Fővárosi Állat- és Növénykert 

A több mint 150 éves budapesti állatkertben tölteni a napot télen is tökéletes kikapcsolódás lehet. A helyszínen az összes kontinens élővilágával megismerkedhetünk, ráadásul különleges programok (pl. 3D vetítések) is várnak bennünket a Varázshegy névre keresztelt helyszínen.

Téli programok Budapesten: Fővárosi Állat- és Növénykert 

Csodák palotája

Óbudán működik jelenleg Közép- és Kelet-Európa első tudományos játszótere, ahol közel 250 interaktív kiállítási tárgy felfedezésén keresztül tapasztalhatják meg a gyerekek a fizika alapvető törvényszerűségeit. Ráadásként hétvégente a helyszínen családi programokat is szerveznek.

Téli programok Budapesten: Csodák palotája
Forrás: Csodák Palotája

Short List 2019 Esterházy Art Award 

Január 26-ig még megtekinthető a Ludwig Múzeumban a 2019-es Esterházy Art Award 25 jelölt művészének festészettel, illetve festészettel határos technikákkal készült alkotásait bemutató kiállítás. A 10 évvel ezelőtt megalapított díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása.

Fürdők

Télen sem kell feltétlenül búcsút vennünk a strandolástól, hisz a fővárosban számtalan termálfürdő vár fedett wellnesskomplexummal, a Rudas Gyógyfürdő tetőtéri medencéje tökéletes rálátást biztosít egész Budapestre, a 4. kerületben található Aquaworldben pedig egész évben adott a lehetőség egy kis csúszdázásra.

Fürdők
Forrás: Szt. Gellért Gyógyfürdő

Forrócsokizás

Nincs is jobb lélekmelengető finomság a hidegben egy forrócsokinál. Készülhet ét-, tej- vagy fehércsokiból, ízesítésként pedig kerülhet bele kókusz, mogyoró, vagy akár menta, a végeredmény egészen biztosan ínycsiklandozó. Ha nem tudod, hol keresd a legízletesebb italokat, vess egy pillantást a Funzine válogatására!

Memento Park 

A Budafokon található szoborparkban 42 meghatározó alkotás látható, melyek mindegyike 1945 és 1989 között, a korszak kultúrpolitikai elvárásainak megfelelően került felállításra a főváros utcáin és közterein. Itt tekinthető meg többek között a magyar-szovjet barátság emlékműve, Sztálin csizmája, valamint a híres Osztapenko szobor is.

Csokoládé Múzeum

A 16. kerületi Csokoládé Múzeum eredetileg vadászkúriának szánt épületben mindent megtudhatunk a csokoládékészítésről és az ahhoz szükséges eszközökről, létrehozhatjuk saját ízkompozíciónkat, találkozhatunk a régi nagy édességgyárak legsikeresebb termékeivel, sőt izgalmas filmeket is láthatunk a csokoládé történetéről, no meg persze adott a kóstolás lehetősége is! :)

Téli programok Budapesten: Csokoládé Múzeum

Szánkózás a Normafán

Bár síparadicsomot nem találunk a magyar fővárosban, ha végre esik egy kis hó, a Normafát minden bizonnyal ellepik majd a szánkózók. Ha szeretnéd egy kicsit újra gyereknek érezni magad, csak buszozz fel a Széll Kálmán térről a hegyekbe és vedd birtokba ezt a gyönyörű kirándulóhelyet! Csúszkálás után feltétlenül látogasd meg a híres rétesezőt is!

Flippermúzeum 

A 13. kerületi Radnóti Miklós utcában rejtőzik a város egyik legkülönlegesebb interaktív múzeuma, ahol az összes kiállított gépen szabadon játszhatnak a látogatók. A 19. századi elődöktől a legmodernebb flipperekig itt minden típus megtalálható, csak győzz választani közülük!

Budapesti programok 2020 tél: Flippermúzeum 

Szabadulószobák

A Magyarországon is egyre népszerűbb szabadulószobák szinte végeláthatatlan mennyiségben állnak rendelkezésre a fővárosban. Ha igazi csapatépítő játékot kerestek a barátaiddal, próbáljátok ki magatokat valamelyik izgalmas kalandban!

Terror Háza

Az Andrássy út 60. szám alatt működő múzeum a magyar történelem meghatározó időszakába enged bepillantást látogatóinak. A nyilas, valamint a kommunista uralom emlékét őrző kiállítás különlegessége, hogy a megszállók épp ebben az épületben rendezték be főhadiszállásukat, így 2002-ben gyakorlatilag az eredeti helyszínen született újjá az emlékművé alakított Terror Háza.

Terror Háza

EUFÓRIA? Rendszerváltás-történetek Magyarországról – kiállítás a Capa Központban

Az EUFÓRIA? kiállításon olyan emblematikus képek, fotósorozatok, dokumentumok és videómunkák szerepelnek, amelyek egyenként is alkalmasak arra, hogy mint esettanulmányok megjelenítsék, mi történt a rendszerváltás idején hazánkban, legyen szó a ’89-es nagy eseményekről vagy a négy fal közt zajló magánügyekről.

Hétvégi piacozás

Szuper program lehet hétvégente végigjárni a főváros piacait, ahol az idénygyümölcsök és a friss zöldségek mellett egyenesen a készítőktől vásárolhatunk savanyúságokat, lekvárokat, vagy akár sajtokat is. A Fővám téri Vásárcsarnok továbbá gyakran várja valamely országhoz kapcsolódó tematikus programmal a látogatókat, míg a mozgópiacok családias hangulatuk és modern közösségi tér jellegük miatt válnak egyre népszerűbbé.

Hétvégi piacozás

Nobuyoshi Araki – Érzelmes utazás – fotókiállítás a Mai Manó Házban

Araki azt mondja: „Aki kifejezi magát, az a (fényképezőgép előtt álló) alany, én összesen annyit teszek, hogy igyekszem ezt a kifejezést elkapni és a lehető legmegkapóbb módon lefényképezni.” Azt is hozzáteszi: „A fénykép csak akkor készül el igazán, amikor valaki ránéz és olyan kapcsolat alakul ki, melyben a művet saját történetéhez tudja fűzni.” A 2020-ban 80. születésnapját ünneplő alkotó műveit a Mai Manó Házban tekintheted meg január 19-ig.

Nobuyoshi Araki - Érzelmes utazás - fotókiállítás a Mai Manó Házban

Sétahajózás a Dunán

A téli hónapokban is van lehetőség romantikus hangulatú, svédasztalos vacsorával egybekötött hajókázáson részt venni a Dunán. A 2 órás program keretében akár még élőzenét is hallgathatunk, miközben gyönyörködünk a lenyűgöző panorámában.

Sétahajózás a Dunán

Séták a Budai várban 

A Várkert Bazár szervezésében megvalósuló sétákon fény derül az épületegyüttes viharos történetére az Anjou királyok erődítményétől Ferenc József és Erzsébet fényűző palotáján át egészen a második világháborút követő eseményekig. Megtudhatjuk, hol álltak a vár első falai, felfedezhetjük a fennmaradt gótikus Várkápolnát és a Királypincét, valamint a jelenleg zajló építkezések kulisszatitkaiba is beavatnak bennünket.

Tropicarium 

A Camponában működő akváriumrengetegben a hazai vizeink, valamint a trópusi esőerdők lakóinak életébe pillanthatunk bele, a 11 méteres látványalagútban pedig egészen közelről figyelhetjük meg a tengerek ragadozóinak mozgását. Ha erre jársz, ne hagyd ki a rájasimogatót sem, ahol gondozók segítségével még az etetésben is segédkezhetsz!

Tropicarium 

Bem Mozi 

A Bem Moziban estéről estére valódi filmklasszikusokkal várnak bennünket. Januárban látható a Ponyvaregény, részt vehetünk a Hair 40 éves jubileumi vetítésén, sőt jön a Nem vénnek való vidék, a Hitchcock nevéhez fűzödő Hátsó ablak és még egy Indiana Jones-maraton is készül nekünk.

Sziklakórház / Atombunker Múzeum 

Az ország egyik legkedveltebb múzeumában valódi időutazáson vehetünk részt, felfedezve a II. világháború korának szörnyű valóságát. A Budai Vár alatt található barlangrendszerben elhelyezkedő intézményben 1939-től kezdve óvóhely működött, az ’56-os forradalom első napjaiban pedig a sérült civilek ápolására szolgált.

Sziklakórház / Atombunker Múzeum 

Budapest Music Center 

A jazz kedvelőinek nyújt igazi kikapcsolódást a Budapest Music Center, ahol minden este világsztárok és a hazai színtér legnevesebb képviselői állnak színpadra. A téli időszakban itt rendezik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált, érkezik a francia-amerikai Rebellion(s), sőt az Óbudai Danubia Zenekar is több alkalommal tűnik fel az impozáns helyszínen.

Family Brunch az ARAZ Étteremben 

Budapest bohémnegyedében, a Dohány utcában találjuk a volt Hungária Fürdő épületét, melyben ma a Continental Hotel és az ARAZ Étterem működik. Utóbbi vasárnaponként 12 és 15 óra között Family Brunch-csal várja vendégeit, melyen a gyerekek 8 éves korig ingyen vehetnek részt, 14 éves korig pedig féláron fogyaszthatnak a svédasztalos kínálatból, miközben különböző társasjátékokkal vagy éppen kókuszgolyó készítéssel szórakoztatják őket.

Family Brunch az ARAZ Étteremben 

Veresegyházi Medveotthon

Budapesttől 25 km-re találjuk Közép-Európa egyetlen medveotthonát, melyben tökéletes biztonságban, az állatok megzavarása nélkül figyelhetjük meg a mackókat, sőt saját kézzel, egy fakanál segítségével mézzel is megetethetjük őket. Bár a hideg hónapokban ők rendszerint téli álmot alszanak, jó hír, hogy a 2009 óta állatkert minősítéssel rendelkező szabadtéri létesítményben farkasokkal és rénszarvasokkal is találkozhatunk.

Museum of Sweets & Selfies BUBBLES 

Néhány hónappal ezelőtt már a második szelfimúzeum nyitotta meg kapuit a Rákóczi úton, ahol a működtetőknek végre lehetőségük adódott a Paulay Ede utcai létesítményben be nem mutatott ötleteiket is a nagyközönség elé tárni. Ha kipróbálnád, milyen besétálni egy női neszesszerbe, vagy fehér lovakon vágtatnál vissza az időben, majd habcsókok közt innád meg a kedvenc kávéd, akkor ez a te helyed!

Hétvégi programok Budapesten: Museum of Sweets & Selfies BUBBLES 
Forrás: Museum of Sweets & Selfies

Ha ennyi budapesti, téli program nem lenne elég, íme januári gyűjteményünk: