Télen is várnak a Beyond Budapest városnéző sétái

A Beyond Budapest kínálatában januárban és februárban is számtalan izgalmas túrát találunk, melyek segítségével akár egy teljesen új oldaláról is lehetőségünk lesz megismerni szeretett fővárosunkat. 

Szecessziós séta a Lipótvárosban (január 11., február 15.) 

Fedezd fel Budapest ikonikus szecessziós épületeit, és tudd meg, mi ösztönözte a stílusirányzat kialakulását! Csodáld meg a korábban csak templomokat ékesítő üvegablakokat, melyek a szecesszió fénykorában már magánházak díszeként is egyre több helyen tűntek fel a városban. A túra érinti a századfordulón a pesti társadalmi és üzleti élet központjának számító Gresham Palotát, a Lechner Ödön nevéhez fűződő egykori Postatakarékpénztár épületét, sőt a Magyar Szecesszió házát is.

A belváros legszebb kapui (január 18.) 

A díszműkovács mesterség a századfordulón élte reneszánszát, így szerencsére szép számmal találunk még ma is szebbnél szebb kovácsoltvas kapukat szerte a városban. Ha szeretnéd megtudni, milyen szimbolikus értelemmel bírnak a benti világot a kintitől elválasztó kapuk és motívumaik, illetve kik voltak az alkotóik, és egyben a korszak legtehetségesebb, világkiállítás-nyertes kovácsmesterei, ne hagyd ki ezt az izgalmas kirándulást!

Légy a kedvesem Pesten! (január 25.) 

Egészen új oldaláról ismerhetjük meg az V. kerületet, ha részt veszünk a Légy a kedvesem Pesten! című tematikus sétán. A Fővám térről kiindulva feltárul előttünk Móricz Zsigmond regényes élete; a Veres Pálné utcában kiderül, ki is volt valójában a férje neve mögé rejtőző titokzatos hölgy; meghallgathatjuk Katona József tragikus szerelmi történetét Széppataki Róza színésznővel; ráadásul Lázár Ervin egykori lakóházába is belépést nyerünk, így szinte a meseíró korábbi otthonának ajtaja előtt emlékezhetünk meg róla és a Négyszögletű Kerekerdő hőseiről.

Elveszett kupolák és tetődíszek nyomában (február 1.) 

Gondolnád, hogy Budapest belvárosában több mint ezer olyan épület van, amelyeken ma már hiába keressük egykori tetődíszeiket? Vajon hova lettek a házakat ékesítő tornyok, díszes kupolák vagy gigantikus reklámdíszek? Február 1-jén ennek eredhetsz nyomába, sőt számtalan mára feledésbe merült építészeti megoldásról, az egykori kereskedők titkairól és a Habsburg család befektetési stratégiájáról is szerezhetsz információt.

Tudtad?

Már elérhető a Beyond Budapest kínálatában a Funzine sétája is, mely a belváros rejtett kincsei közé kalauzolja az érdeklődőket. A séta során felidézésre kerülnek fontos események és bűntények, lelepleződik a Párizsi Udvar hanyatlásának és későbbi felújításának története, látható a belváros legrégebbi fája és a Pilvax kávéház izgalmas története is megismerhető.

A Funzine séta pontos dátumaiért figyeld a Beyond Budapest weboldalát!

További séták a Beyond Budapest kínálatában:

Kíváncsi vagy, mennyire ismered Budapestet?