A legjobb helyek, ahonnan a csillaghullást nézheted Budapesten
2019. augusztus 9-12.

Ha augusztus, akkor Perseidák meteorraj, ami annyit tesz, hogy percenként akár 60-70 meteor is feltűnhet az égen augusztus első felében (csúcsidőszak: 2019. augusztus 11-13.) az északi féltekén. Összeállítottunk tehát egy listát, rajta olyan Budapest-közeli helyszínekkel, melyek tökéletesek csillaghullás nézéséhez, úgyhogy nektek már csak kívánnotok kell.

Hogy miért Perseidák? A nyári meteoreső Perszeusz után kapta a nevét, akit a görög mitológiában Mükéné és a Perszeida-ház alapítójaként tartanak számon. Bill Cooke, a NASA kutatója szerint a meteorraj augusztus 13-án hajnalban lesz a leglátványosabb, de persze a keddet megelőző esték is tartogatnak lélegzetelállító pillanatokat. Ahhoz, hogy kellően élvezhessük az égi tüneményt, el kell hagynunk Budapest belvárosát és olyan külvárosi helyet kell keresnünk, ahová nem jut el a fényszennyezés.

Virágos-nyereg

A Hármashatár-hegy északi oldala és a szomszédos Csúcs-hegy közötti lankát sokan Virágos-nyeregként ismerik. A füves rétet legegyszerűbben autóval lehet megközelíteni, de a tömegközlekedés sem lehetetlen: a Szentlélek térről indul a 137-es busz, amivel az Erdőalja úti megállóig kell elevickélni, majd onnan a kék turistajelzést követve 1,5 kilométeres séta után érkezünk meg a Virágos-nyeregre. Mivel éjszakai hullócsillagnézésről van szó, ne felejts el időben utánajárni a 937-es járat menetrendjének, ami az éjszaka közepén visszavisz majd a belvárosba. Amint eléred az úti célt, hamar elfeledkezel majd a fővárosi tömegközlekedéssel járó bonyodalmakról, hiszen a levegő frissebb, a város fényei halványabbak, a csillagok pedig élénkebben ragyognak odafent. A környéken nincsenek magas épületek vagy fák, így a Virágos-nyereg tapasztalt csillagvizsgálók körében is igen népszerű találkahely.

A Virágos-nyereg ideális hely a csillaghullás nézéséhez

Normafa

A Normafa egész évben népszerű kirándulóhely a városlakók körében, ilyenkor augusztusban pedig Budapest első számú csillagnéző placcává lép elő: gyönyörű lankáit pokrócokon pihenő emberek hada lepi el az esti órákban. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően, a Normafáról kivételes kilátás tárul elénk a budai hegyekre és a lábánál elterülő városra. Egy tökéletes nyári nap hozzávalói közül nem hiányozhat a libegőzés, a rétesezés a legendás fabódénál, az Erzsébet-kilátó lépcsőinek megmászása, és – az év ezen időszakában – a csillagnézés a Nagyréten.

Apáthy-szikla

A II. kerületi Apáthy-szikla könnyen megközelíthető autóval és helyi buszjárattal is, mivel a Batthyány térről induló 11-es busz elvisz a Nagybányai útig, ahonnan mindössze hat perc séta a hegy. A visszaúton viszont valamivel többet kell majd sétálnunk (kb. 15 percet) a Szerb Antal utcai buszmegállóig, ahonnan az óránként csak egyszer közlekedő (!) 956-os busszal juthatunk vissza a belvárosba. A csillagles mellett az Erzsébet-kilátóra és az alul elterülő városra nyíló panoráma is biztosan ámulatba ejt majd. A zseblámpádat se hagyd otthon, ha ezt a helyet választod, mivel egy elég szűk ösvényen kell majd keresztülmenned a szikla teteje felé haladva.

Könnyen megközelíthető hely a hullócsillagok követésére

Ha még többre vágysz…

A Magyar Csillagászati Egyesület augusztusban minden keddre, csütörtökre és szombatra csillagvizsgáló eseményt szervez, amelynek során teleszkóppal vizsgálhatjuk az eget, és érdekességeket tudhatunk meg a csillagászatról. A program este 9-kor kezdődik az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. További infóért kattints IDE.

Távcsöves hullócsillag nézés a Szilfa-tisztáson (2019. augusztus 10.)

A Hátizsákos Hiúzok Természetjáró Egyesület idén is távcsöves hullócsillag nézést a Szilfa-tisztáson arra a napra időzítve, amikor a Perseidák-meteorraj a legaktívabb. A programon való részvétel ingyenes, de jó, ha átfutod a szervezők javaslatait arra vonatkozóan, mit érdemes magaddal vinned a kényelem érdekében.

Csillaghullás, Perseidák Budapesten

Borok-Zenék-Hulló Csillagok (2019. augusztus 10.)

A boros-zenés programokat kedvelők összeköthetik a kellemest a hasznossal, ugyanis a Tárnoki Jazz Klub augusztus 10-i rendezvényén borospohárral a kézben szegezhetik szemüket az égre. Alkalmat teremtenek egy jó Cabernet Sauvignon kóstolóra, amelyek különböző borvidékek mellett Tárnokról érkeznek nedűk. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a részleteket a Facebook-oldalukon találod.

Borok-Zenék-HullóCsillagok (2019. augusztus 10.)

Hullócsillagok éjszakája (2019. augusztus 11.)

Pénteken a csillebérci Budai Szabadtéri Színpad is izgalmas programmal várja a látogatókat: klasszikus koncert kíséri majd a meteorrajt, természetesen teljesen sötétben. Meghallgathatjuk továbbá Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársának előadását a hullócsillagokról, de lesz borkóstoló is. Az eseményről és a jegyárakról IDE kattintva tudhatsz meg többet. (Siess, a helyek gyorsan fogynak!)

Ugyanezen a napon a Csillagkert Eseményközpont is tárt karokkal vár mindenkit, aki szívesen relaxálna egy pokrócon hullócsillagokat vizslatva. Az ingyenes programra hétfőn kerül sor, és regisztrációhoz kötött, amit ITT tudsz megtenni.

SUP Budapest: Hullócsillagtúra (2019. augusztus 11.)

Augusztus második hétvégéjén várható a legtöbb hullócsillag, így vasárnap és hétfő este éjszakába nyúló pikniket és csillaghullás-nézést tervez a SUP Budapest és a Naturelle a Lupa-sziget végében. Még besötétedés előtt kievezhetsz velük a Lupa-szigetre, ahol tűzrakóhelyeknél süthetsz szalonnát a közös csillagles előtt. A program részleteivel és árával kapcsolatban további információkat találsz itt.

SUP Budapest: Hullócsillagtúra (2019. augusztus 11.)

Kívánságok éjszakája a Csillagkertben (2019. augusztus 12.)

19.00 órától irány a Csillagkert Eseményközpont! Teríts le egy pokrócot, relaxálj a Budai dombság pihentető környezetében, és élvezd a hullócsillagok gyönyörű látványát. Ne felejts el kívánni valamit (és persze regisztrálni), hiszen ki tudja, talán legvadabb álmaid is valóra válhatnak.

Kívánságok éjszakája a Csillagkertben (2019. augusztus 12.)