A szecesszió világnapja Budapesten
Tematikus programok június 15-re

2019-ben is izgalmas programok várnak ránk a szecesszió világnapján a fővárosban. 

2013 óta magyar kezdeményezésre ünnepeljük júniusban a századforduló egyedülálló művészeti irányzata, a szecesszió világnapját. Az idei évben a stílus népszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Réseau Art Nouveau Network által ajánlott téma, „A szecessziós lépcsők” kerülnek fókuszba ebből az alkalomból.

A június 15-ei programsorozat kiemelt eseménye az Iparművészeti Múzeum Városligeti fasori fiókintézményében, a Ráth György-villában nyíló, Kőrössy Albert Kálmán építőművészetét bemutató, „Díszítőérzékkel átszőtt tudás” című időszaki kiállítás lesz, melyet az első napon ingyenes tárlatvezetés keretében tekinthetünk meg. Szintén díjtalan vezetéssel járhatjuk végig 15-én a Ráth György-villa állandó, „A mi szecessziónk” című kiállítását is.

Forrás: Iparművészeti Múzeum

A világnap alkalmából két, egyenként 120 perces, tematikus városi sétán is részt vehetünk. A „Lombok, villák, műtermek” a Városligeti fasoron kalauzol végig bennünket, a „Budapest gyöngyszemei” pedig az Andrássy út szomszédságában található szecessziós épületeket mutatja meg vendégeinek.

blank

Az Iparművészeti Múzeum szervezésében emellett megrendezik  „A nőies szecesszió” című stílus-, valamint a „Szecessziós lépcsők másképpen” című művészeti workshopokat, ráadásul 13 órától folyamatosan induló filmvetítéseket is élvezhetünk a „Határtalan szecesszió” témájában.

A részvétel minden említett programon ingyenes, de előzetes, az Iparművészeti Múzeum weboldalán való regisztrációhoz kötött.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

blank