Süssünk lángost! – Recept

A lángosozás nem köthető sem évszakhoz, sem időjáráshoz, mert lángost enni mindig lehet, amikor csak megéhezünk rá. Olajszag ide vagy oda, néha mi sem tudjuk megállni, hogy otthon, kitárt ablakokkal nekifogjunk a sütésnek. Kedvet kaptál? Próbáld ki a lenti receptet, vagy oszd meg velünk, te hogyan készíted!

Hozzávalók

tészta: 50 dkg liszt, 3 g élesztő, 2 dl tej, 2-2,5 dl víz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, olaj a kisütéshez; „klasszikus” feltét: tejföl, fokhagyma, reszelt sajt

Elkészítés

Langyosítsd fel a tejet. A cukrot kanalazd bögrébe, morzsold bele az élesztő, add hozzá a tej felét, és tartsd lefedve, amíg felfut. Közben egy edényben keverd össze a sót és a lisztet, majd a kezeddel formázz mélyedést a közepébe a folyadékoknak (olaj, élesztő, a tej megmaradt része, és a langyos víz). Fakanállal keverd meg az elegyet, és lassan adj hozzá még több vizet. Amikor a tészta állaga megfelelő (csomómentes, és nem ragad az edény falához), takard le egy tiszta konyharuhával körülbelül fél órára, hogy mérete megduplázódhasson.

Ezután egy tálca vagy nyújtódeszka felületét lisztezd be, és olajos kézzel szaggass hozzávetőleg 10 centiméteres darabokat belőle. Tartsd letakarva ismét, kb 30 percig, majd úgy formázz meg és nyújts a kezeddel minden darabot, hogy a szélek vastagabbak legyenek. A kisütéshez melegíts olajat egy mélyebb serpenyőben vagy fazékban, és süsd arany barnára a lángos mindkét oldalát. Miután elkészültek, helyezd papírtörlőre őket, hogy lecsöpöghessen a felesleges olaj. A feltét már csak rajtad múlik, díszítsd kedved szerint! Mi a klasszikus tejfölös-sajtos kombinációra esküszünk!

Italajánló

Szerintünk tökéletes mellé egy pohár frissítő rozéfröccs!

Desszert szekció