5 színházi premier, amit még 2018-ban bemutatnak

Egész évben jobbnál jobb előadásokat láttunk, de színházból sose elég, és ezeket a premiereket már nagyon várjuk. Szerencsére még idén, az év utolsó hónapjában bemutatják őket kedvenc színházaink, úgyhogy már nem kell sokat aludni. Az első kettő darab próbáin mi is részt vettünk, így egy kedvcsináló képgalériát is mellékeltünk a leírásukhoz. Ti melyiket nézitek meg legelőször? 

Örkény Színház STÚDIÓ: A Lélek Legszebb Éjszakája

Írta: Jászberényi Sándor
Rendező: Polgár Csaba
Bemutató: 2018. december 14.

Szereplők: Ficza István, Nagy Zsolt 

Jászberényi Sándor író, haditudósító. Dolgozott Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben, évekig élt Egyiptomban. Interjút készített többek között a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival. 2016-ban megjelent novelláskötete, A lélek legszebb éjszakája elnyerte a Libri Irodalmi Díjat.

Fotók: Deák Vera

Örkény Színház: Patika

Írta: Szép Ernő
Rendező: Mohácsi János
Bemutató: 2018. december 15.

Szereplők: Novkov Máté, Tenki Réka, Znamenák István, Epres Attila, Kovács Zsolt m.v./Róbert Gábor m.v., Mertz Tibor m.v., Kerekes Éva, Zsigmond Emőke, Felhőfi-Kiss László m.v., Vajda Milán, Jéger Zsombor, Némedi Árpád m.v., Baksa Imre m.v., Dóra Béla, Máthé Zsolt, Patkós Márton

A bölcsek azt állítják, hogy az élet célja az, hogy boldogok legyünk. De mi jelenti a boldogságot? Az apró dolgok? Megtalálni a kávé és a tej tökéletes egyensúlyát? Pénzt találni egy rég nem hordott nadrágban? Levenni a melltartót a nap végén? És mi van azzal, akit nem tesznek boldoggá az apró dolgok, és szerető feleség ölelésére, gyermekkacajra, otthonra vágyik? Kezében a boldogság receptje – de vajon létezik-e az a patika, ahol mindez kiváltható?
A képgaléria ide kattintva érhető el!
Fotók: Deák Vera

Vígszínház: Liliom

Írta: Molnár Ferenc
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
Bemutató: 2018. december 15.

Szereplők: Hajduk Károly, Szilágyi Csenge, Waskovics Andrea, Orosz Ákos, Zoltán Áron, Eszenyi Enikő, Bandor Éva m.v., Dino Benjamin e.h., Rudolf Szonja e.h., Seress Zoltán, Gyöngyösi Zoltán, Csapó Attila, Gados Béla, Karácsonyi Zoltán, Tóth András, Reider Péter e.h., Darvasi Áron e.h., Ertl Zsombor e.h., Antóci Dorottya e.h.

Molnár Ferenc remekműve, a Liliom 110 éve hódítja meg a világ színpadait.

Julika és Liliom szerelmének legendája megihlette a világ nagy művészeit. Orson Welles rádiójátékot, Fritz Lang filmet rendezett, Ingrid Bergman pedig eljátszotta Julikát. A Vígszínházban Csortos Gyula és Varsányi Irén vitték sikerre Molnár életművének egyik legkülönlegesebb alkotását. Legutóbb feledhetetlen Liliom volt Kaszás Attila és Julikája, Eszenyi Enikő.

Fotók: Szkárossy Zsuzsa

Katona József Színház: Az ügy – avagy Normális eljárás

Írta: Alekszandr Szuhovo-Kobilin
Rendező: Ascher Tamás
Bemutató: 2018. december 19.

Szereplők: Takátsy Péter, Mészáros Máté m.v., Fekete Ernő, Bányai Kelemen Barna, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Borsi-Balogh Máté e.h., Borsi-Balogh Máté e.h., Bezerédi Zoltán, Rajkai Zoltán, Baki Dániel m.v., Samudovszky Adrián e.h., Rohonyi Barnabás e.h., Major Erik e.h., Lengyel Benjámin E.H., Fröhlich Kristóf e.h., Váradi Gergely e.h.

Szuhovo-Kobilin néhány filozófiai tárgyú írás mellett mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak. E trilógia keservesen mulatságos, húsbavágóan szellemes középső darabját mutatják be közönségüknek, amelyben egy tisztes polgár, abban a hitben, hogy az igazság mellette áll, felveszi a harcot a hivatallal, annak hivatalnokaival és az őt szorongató korrupcióval.

blank

Radnóti Színház: 10

Írta: Székely Csaba
Rendező: Sebestyén Aba
Bemutató: 2018. december 21.

Szereplők: Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk e.h., Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán, Tóth Ildikó

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegnek egy bibliai parancsolatot, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el?

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza