7 érdekesség, amit nem tudtál a Kaliforniai álomról

A La la land, azaz a Kaliforiai álom a tavalyi év egyik legmegosztóbb filmjei közé tartozott. Nekem speciel az egyik kedvencem filmem lett, éppen ezért várom olyan kitörő lelkesedéssel az október 12-i cine-konertet, ahol a Papp László Sportarénában az alkotás felejthetetlen zenéje most a rangos Óbudai Danubia Zenekar / Danubia Orchestra Óbuda, és a nem kevésbé zseniális Modern Art Orchestra kíséretével kerül előadásra, miközben az óriáskivetítőn futó filmet eredeti angol hanggal és magyar felirattal, két felvonásban élhetjük újra át. Addig is pedig íme néhány érdekesség, ami még a legnagyobb rajongóknak is meglepetés lehet!

Kaliforniai álom
Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álomban

Eredetileg Emma Watson és Miles Teller játszották volna a főszerepeket

A hírek szerint Ryan Gosling azért utasította vissza A Szépség és a Szörnyeteg főszerepét, hogy magára ölthesse Sebastian alakját a Kaliforniai álomban, Emma Watson helyett pedig éppen azért kellett mást keresni, mert ő testesítette meg Belle-t A Szépség és a Szörnyetegben. Miles Teller állítólag amiatt esett ki a filmből, mert a rendező-forgatókönyvíró Damien Chazelle nem találta tökéletesnek a szerepre. (Pedig a Whiplash-ben már dolgoztak együtt.)

A forgatókönyv még 2010-ben íródott

Damien Chazelle már 2010-ben elkészült a forgatókönyvvel, amikor még a Harvard Egyetem hallgatója volt. Chazelle jegyzi a 2014-es Whiplash-t is, amelynek sikere után kapott zöld utat és megfelelő büdzsét (30 millió dollárt), hogy a Kaliforniai álom is elkészülhessen. Ráadásul mindössze 8 hét alatt, csupán ennyi időt vett igénybe a forgatás, bár 2-3 hónapos előkészületi időszak előzte meg.

A díjátadó szezon rekordere

14 Oscar-jelölésével a valaha legtöbb jelölsét bezsebelő film, a Titanic-kal és a Beszéljünk Éváról! című alkotásokkal együtt. 7 Golden Globe-díjával pedig a legtöbb Arany Glóbuszt elnyert film lett.

Kaliforniai álom

Forgatási kellékek az Ebayről

A Kaliforniai álom stábja tényleg forgatott a Griffith Park Obszervatórium kiállító helyein, arra azonban nem kaptak engedélyt, hogy a planetáriumban filmezzenek, így az ott zajló jelenetek díszleteit le kellett másolniuk a készítőknek. A Minolta-projektort például, amely a planetárium középpontjában található, az Ebayről rendelték meg.

Még John Legendnek is volt mit tanulnia

Ryan Gosling 6 hónapon át, heti 6 napon, naponta 2 órát tanult jazz-zongorán a szerep kedvéért, és a teljes film alatt az ő játékát láthatjuk és hallhatjuk. John Legend állítólag ki is akadt, hogy valaki hogyan fejldőhet ennyit a nulláról, pusztán néhány hónap alatt. Az énekes számára is tartogatott kihívásokat a forgatás, neki gitározni kellett megtanulnia a szerep kedvéért. Egész jól vette az akadályt.

Slágergyáros stúdió

A filmben elhangzó dalokat ugyanabban a stúdióban vették fel, mint a többi MGM-musical, az Ének az esőben vagy éppen az Óz, a csodák csodája sikerdalait.

Sok a filmes utalás

A Kaliforniai álomban rengeteg utalás található, amiben régi klasszikusokat idéznek meg, például a következőket: Egy amerikai Párizsban, Ének az esőben, Frakkban és klakkban, a Cherbourg-i esernyők, Egymásnak születtünk, A zenevonat vagy éppen a 8 és ½.

Ha te is szeretnél részt venni a Kaliforniai álom cine-koncertjént ITT találod a részleteket!