Először lép fel Budapesten Y’akoto

Különleges zene, különleges hang, különleges arc és különleges történet. Y’akoto életében, zenéjének hangzásában és dalainak szövegében minden izgalmas, minden kevert és semmi nem szokványos.

Már a félig ghánai, félig német énekesnő nevének is külön története van, amely nem kevésbé misztikus és izgalmas, mint ő maga. Édesapja nevezte el nagyanyja után Akotonak. Apai ágról a család Ghána keleti régiójából származik, ahol szokás, hogy a gyerekek nevében megjelenik az a nap is, amelyen születtek. Y’akoto kedden született, ezért kapta a Yaa nevet. E két elnevezést később maga a viselőjük mixelte össze a ma is használt Y’akotóvá. Az énekesnő nyilatkozataiból kiderül, hogy a nagyanyjához nem csak az örökölt név miatt kötődik. Ugyan kisgyerek volt még, amikor meghalt, de szépsége és ereje lenyűgözte Y’akotót. Van egy rituáléja, amit minden fellépés előtt végigcsinál: felnéz az égre, és megkéri a nagyanyját, hogy vigyázzon rá.

Tudatos lázadó

Amilyen híresen szókimondóak a dalszövegei, olyan eltökélten harcol a színpadon kívül is az általa fontosnak tartott ügyekért. Többször felszólalt már a feminizmus mellett, arra buzdítva minden nőt, hogy tanítsák fiaikat, férjeiket és családtagjaikat a nők megbecsülésére, és hogy miként tehetnének ők is a jó ügyért. Több interjúban is beszélt a feminizmushoz való viszonyulásáról és arról, hogy nehéz-e nőként boldogulnia: „Néhány nő a szakmában úgy érzi, versenyeznie kell a férfiakkal. Én sosem gondoltam így. Nő vagyok az üzleti megbeszéléseken, a turnébuszon és a stúdióban is. Sosem tettettem magam kevesebbnek, többnek vagy annak, ami nem vagyok. Alábecsülhetnek, figyelmen kívül hagyhatnak és félreérthetnek, de a céljaimtól nem téríthetnek el. Gyakorlás kell, türelem és idő. Hiszem, hogy a valódi feminizmus nálunk, nőknél kezdődik.”

Mitikus példaképek

Új albumának megalkotásában saját élményei és tapasztalatai is inspirálták. Az első két lemez sikere lehetővé tette számára, hogy bejárja a világot, ami nagyon komoly hatást gyakorolt rá, mivel családjában ő volt az első ember, akinek megadatott, hogy eljusson Amerikába és Ázsiába. Mindeközben szakított a barátjával, ami nagyon megviselte. A munkába menekült, írni kezdett. A Mermaid Blues címében is megjelenő mermaid, azaz sellők ereje és öntudatossága vezette őt az alkotásban és a bánat feldolgozásában: „a sellők nem foglalkoznak mások negatív véleményével. Arra mennek, amerre ők akarnak, az egyetlen erő, ami előtt hajlandóak meghajolni, a természet és Isten ereje. Ez inspirált az alkotásban.

Az énekesnő a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra egy európai turné keretén belül látogat el. Y’akoto különleges hangjával, a blues, a neo-soul és az ambient pop által áthatott zenéjével 2017. június 17-én ismerkedhet meg a magyar közönség.

Bővebb információért és online jegyvásárlásért kattints ide.