Buddha-Bar Budapest: Stílusos ebéd egy csipetnyi izgalommal fűszerezve

A Klotild-paloták egyikében található Buddha-Bar Budapest első osztályú ételekkel és kivételes kiszolgálással várja vendégeit. Kínai, japán, thai és egyéb kelet-ázsiai ízeket magában rejtő repertoárjuk – megérdemelten – az egyik legelismertebb a fővárosban.

„A főzés olyan, mint a szerelem. Vagy teljes odaadással kell csinálni, vagy sehogy” – mondta az amerikai újságíró Harriet Van Horne, akivel teljes mértékben egyetértek. Mindannyian elvárásokkal lépünk be egy étterembe, már ami az ételek ízvilágát, külcsínjét és a felszolgálást illeti. Ezernyi apró részlet – kezdve az ételek hozzávalóitól a vendéglátóhelység hangulatáig – felel azért, hogy egy kellemes éttermi élményből utánozhatatlan váljék. Kevés étterem mondhatja el magáról, hogy az utóbbit nyújtja.. A budapesti Buddha-Barban azonban kétségkívül megfogadták Van Horne tanácsát: habár már több alkalommal volt szerencsém megízlelni az ázsiai ínyencségeket az esti órákban, ez alkalommal ebédre voltam hivatalos.

Belépve az étterembe, csevegő szerelmespárok, kimért üzletemberek és izgatott utazók látványa, míg francia, holland és angol szavak morajlása fogad. A helyiségben uralkodó félhomályt nappali fények váltják most fel, amelyek a stílusos enteriőr minden részletét látni engedik. Mindenkori elvárásaimmal ülök le egy asztalhoz: izgalmas ízekre és kifogástalan kiszolgálásra számítok. Az á la carte étlappal most nem törődöm, az ebédmenü ajánlatokhoz lapozok, majd a nemrégiben megújult Sushi Bento mellett döntök. A menüsor tonhal és lazac sashimiből, tengeri süllő és tigrisrák nigiriből; Tekka Maki (tonhal), lazac-avokádó, Pink Lady, és különleges kaliforniai tekercsekből; csípős lazactatárból és a fehércsokoládés álom fantázianevet viselő desszertből áll. Apró változtatást kérek a felszolgálótól, utolsó fogásként kókuszos tortácskát rendelek – nem tudok mit tenni, képtelen vagyok ellenállni a kókusznak. Az erdei gyümölcsök keskeny utat vájnak maguknak a fehér tésztadombhoz, pontosan úgy, ahogy legutóbb tették, mikor itt jártam. A kanalam újra és újra elmerül a lágy, krémes masszában, miközben minden falatot elégedett sóhaj kísér. A puha tészta és az izgalmas ízörvény tökéletes harmóniát képeznek. Ez az élmény olyasfajta állomása a rohanó hétköznapnak, amely energiával tölt fel a délutáni teendőimhez.

A Sushi Benton túl, a különleges ebédmenü ajánlat magában foglalja a hetente változó séf ajánlatát is, amely a tapasok világába kalauzol el: Osama Kutaini mesterszakács 6-7 ínyencségét kóstolhatod meg mindössze 3500 forintért.

A Buddha-Bar Budapest sikere a részletekben rejlik, amelyek minden odalátogatót magukkal ragadnak. A jellegzetes zene halk morajlása, a figyelmes kiszolgálás és az enteriőr egyaránt része a varázslatnak. A séf fáradhatatlan kíváncsisága, hogy emlékezeteset alkosson, szintén csodálatomat élvezi. Minden tányér étel egy csipetnyi izgalommal van fűszerezve itt – ez az, ami igazán különlegessé teszi a Buddha-Bar-élményt.