6 ingyenes és pénztárcabarát kültéri program családoknak Budapesten idén őszre

Az őszi hónapokban számos ingyenes vagy kedvező árú szabadtéri program várja a családokat Budapesten. Fedezzétek fel a város legszebb parkjait, vegyetek részt izgalmas sétákon, látogassatok el ingyenes rendezvényekre, vagy próbáljátok ki a különböző kültéri sportolási lehetőségeket közösen!

Játszótér a magasban: Gellért-hegyi csúszdás játszótér

A gyerekeket valóságos játszóparadicsom várja a Gellért-hegyen, a Szabó Dezső sétányon. A zöld környezetben található, 2017-ben felújított modern játszópark számos csúszdával, többek között hosszú, rövid, kanyargós, dupla- és csőcsúszdával is büszkélkedhet. Emellett biztonságos, gumiborítású domboldal, fészekhinta, libikóka, trambulin, kilátótorony és piknikasztalok várják az ide kiránduló kicsiket és nagyokat egyaránt.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Őszi piknik: Kopaszi-gát

A főváros legújabb városnegyedeként számontartott BudaPart és az általa dédelgetett Kopaszi-gát a kikapcsolódás számtalan formájával várja a vízközelben feltöltődni vágyókat. A gátat jobbról és balról is szegélyező vízfelület, a víz fölé hajló fák tökéletes lehetőséget biztosítanak a várostól való eltávolodásra, akárcsak egy meghitt piknikre. A pikniket érdemes a nap végére időzítenünk abban az esetben, ha szeretnénk mesés látványban, a lemenő nap utolsó fényeiben gyönyörködni. Már csak a finom falatok hiányoznak!

Ezeken a vízparti helyszíneken is piknikezhetünk:

Őszi falevél és gesztenyegyűjtés: Margitsziget

Az őszi levelek és a Margitszigeten található gesztenyefák remek lehetőséget nyújtanak egy családi gyűjtögetésre. A környezet felfedezése után a sziget modern játszóterein is tölthetünk időt a gyerekekkel vagy akár lesétálhatunk a Dunához, ahol kacsázhatunk a kövekkel, megfigyelhetjük a helyi madárfajok mindennapjait. Nem is beszélve a bringóhintózáról vagy a Margitsziget méltán híres zenélő szökőkútjáról, ami minden kisgyerek számára hihetetlenül nagy élmény.

blank
Fotó: Evii Zoo

Miniszobor-keresés és őszi séta: Millenáris Park

Nemrégiben újabb alkotással örvendeztette meg a budapestieket Kolodko Mihály. A miniszobor II. Erzsébet királynőt ábrázolja integetés közben, miközben egy tengeralattjárón álldogál. Sokakban felmerült persze a kérdés, hogy mi az összefüggés a vízi jármű és a királynő között. Erre létezik egy egészen egyértelmű válasz: a tengeralattjáró a The Beatles Yellow Submarine című számára utal, hiszen a brit zenekar tagjait 1965. október 26-án kitüntették a Buckingham palotában a Brit Birodalom Érdemrendjével. És hogy hol bukkanhatunk a szoborra? Feltehetően a Millenáris Park B épületének sarkánál kell keresni az alkotást, ahol eközben kellemes sétát tehetünk.

blank
Fotó: Kolodko Mihály

Természetjárás finom falatokkal: Normafa Rétes

Nem kérdés, hogy a Normafa egyik leghíresebb finomsága a sok-sok éve ott kapható rétes, ami kicsit több, mint két évvel ezelőtt új helyre költözött. A fák árnyékában, akárcsak a mesékben, három lehetőség közül választhatunk, szerencsére azonban nem kizárólagosan, így aztán sorban egymás után mindhárom pavilon kínálatát végigkóstolhatjuk a hegy tetején. A Normafa Rétes a régi, jól ismert és megszokott, tradicionális ízeket oltja új köntösbe bújtatott rétesekbe, nem kevés fiatalos lendülettel megtoldva.

1121 Budapest, Eötvös út 59. | Facebook

blank
Fotó: Normafa Rétes

Ismerkedés a természettel: Budakeszi Vadaspark

Budapest belvárosától mindössze 20 percre várnak a Budakeszi Vadaspark állati kalandjai, amelyek között nemcsak az állatsimogató, a játszóterek és a látványetetések sorakoznak, hanem bizony éjszakai túrákon, a kalandparkban, de még egy szabaduló játékon is kipróbálhatjátok magatokat. A park területén több mint 50 állatfaj él, a kecses dámszarvasoktól és ravasz hiúzoktól a mindig sürgő-forgó parasztudvarban élő háziállatokig. A hét bármely napján ellátogathattok a Budakeszi Vadasparkba reggel 9 és délután 4 között, azt viszont érdemes észben tartani, hogy hétfőnként mindkét állatsimogató zárva tart.

2092 Budakeszi, hrsz. 0210/12 | Weboldal

blank
Fotó: Budakeszi Vadaspark – Surányi Linda

Ezeken a budapesti padokon gyönyörködhetünk tovább a természetben: