15 különleges program október 23-án Budapesten és környékén // 2024

Október 23-án nemcsak politikai rendezvényeken vehetünk részt, hanem kulturális programokon is. Lesznek izgalmas vetítések, koncertek, színházi előadások, beszélgetések és több múzeum is ingyenes programokkal vár benneteket 2024-ben a nemzeti ünnep alkalmából. 

Október 23.: Történelem és Mindennapok // Szentendrei Skanzen

A Skanzen idei október 23-i programján személyes sorsok és történetek bemutatásán keresztül ismerhetitek meg az 1956-os szabadságharcot megelőző időszakot és a forradalom vidéki eseményeit. A valós események alapján kidolgozott és eljátszott történetek, az öltözködési-, gasztronómiai tradíciók bemutatása, valamint a forradalom idején használatos közlekedési eszközök kipróbálásának lehetősége mind-mind azt a célt szolgálják ezen a napon, hogy a forradalomhoz vezető út minél jobban kézzelfoghatóbbá váljon a látogatók számára.

Facebook-esemény >>

Október 23 programok budapest
Fotó: Szentendrei Skanzen Facebook

További ingyenes múzeumi programok október 23-án Budapesten és környékén:

  • Ludwig Múzeum
  • Magyar Nemzeti Galéria
  • Magyar Nemzeti Múzeum
  • Magyar Természettudományi Múzeum
  • Magyar Vasúttörténeti Park
  • Néprajzi Múzeum
  • Terror Háza Múzeum
  • Szépművészeti Múzeum (állandó kiállítások)
  • Ferenczy Múzeumi Centrum (Szentendre)

Akciós Kék Pelikan vetítések 1989 forintért + közönségtalálkozó

A Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulóját a Kék Pelikan 1989 forintos mozijegyekkel ünnepli: október 23-án, szerdán az akcióban résztvevő Cirko Gejzír mozi 14:45-kor, az Art+ Cinema pedig 17 órakor indítja Csáki László rendező bevezetőjével a vetítést – míg a Bem Mozi 19 órás előadását közönségtalálkozó is követi, ahol direktor a film kulisszatitkairól és mozis útjáról mesél majd.

Facebook-esemény >>

Mi vagyunk ’56 – közösségi alkotás a Ferenc téren

A Független Színház csapata október 23-án, 15:30-tól vár mindenkit, legyen az gyerek vagy felnőtt, közelről vagy távolról érkező, aki szívesen részt venne egy olyan forradalmi megemlékezésen, ahol nem beszédeket hallgattok, hanem ti alkottok fantasztikus dolgokat.

Facebook-esemény >>

Szabadság, szerelem: Cinema and Symphony // Uránia Nemzeti Filmszínház 

Október 23-án nem mindennapi filmes koncertélményben lehet részünk: a nagy sikerű Szabadság, szerelem című filmet a Duna Szimfonikus Zenekar élőzenei kíséretével nézhetjük meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A különleges műsort idén csak egyszer élhetjük át, ne maradjatok le!

Facebook-esemény >>

2024 október 23 budapest programok
Fotó: Iventer (Facebook)

Enyém, Tiéd, Miénk – tárlatvezetés a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában

Egy másik embert úgy tudunk a legjobban megérteni, ha előtte saját magunkba nézünk. Saját magunkat viszont mások tükrében tudjuk a legjobban megismerni. Ez az oda-vissza ható folyamat Forgách Anna projektjének egyik alapgondolata, amely a fotográfia terápiás megközelítésén keresztül keresi a képek esszenciáját. A kiállításhoz kapcsolódva Martincsák Kata kurátor és művészettörténész beszélget Forgách Annával.

Facebook-esemény >>

Megáll az idő // Bem Mozi

Gothár Péter kultikussá vált filmje a Bem Mozi vásznán.

Facebook-esemény >>

Apertúra: A nagy erdő, mely tele van homállyal

A nyilvános tárgyalás szünet nélkül, mely ezer éve tart a tiszaeszlári vérvád számtalan elbeszélését megvizsgálván.

Facebook-esemény >>

További izgalmas programok Budapesten:

Ünnepi hangverseny // Mátyás-templom

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2024. október 23-án, szerda 20 órakor ünnepi hangversenyt rendez az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 68. évfordulója tiszteletére a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templomban. A hangversenyre a belépés díjtalan. Helyfoglalás érkezési sorrendben. A férőhelyek száma korlátozott.

Facebook-esemény >>

Puzsér Róbert, Csunderlik Péter és Eörsi László beszélgetése ’56-ról

Puzsér Róbert beszélget Csunderlik Péter és Eörsi László történészekkel az 1956-os események jelentőségéről, és hogy mi a relevanciája napjainkban. Az este kötetlen beszélgetéssel zárul.

Facebook-esemény >>

Amphitrio: What Freedom Sounds Like // IF Cafe Jazz Club

Október 23-án Románia kommunista rezsim alól való felszabadulását is ünneplik az IF-ben, megemlékezve három és fél évtizednyi művészi szabadságról. Ebben a kontextusban az Amphitrio kiadja legújabb albumát, a Timelines-t, amely nyolc darabot tartalmaz, amelyek nyolc egykori kommunista ország (Románia, Magyarország, Bulgária, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország) zenei folklórjának hatásait ötvözik.

Facebook-esemény >>

Többnapos budapesti programok, amik 2024. október 23-án is felkereshetők

Országos Étterem Hét 

Az őszi Étterem Héten megkóstolhatjuk a magyar vendéglátás elitjét. Október 10. és 27. között országszerte több mint 180 kiváló étterem várja kedvező árú menüsoraikkal hazánk ínyenceit.

Asztalfoglalás >>

Claude Monet – The Immersive Experience // BOK Csarnok 

Budapestre érkezik a nagy sikerű Claude Monet – The Immersive Experience kiállítás, amely magával ragadó módon mutatja be az impresszionizmus egyik legnagyobb alakjának festészetét. A Monet híres műveit életre keltő tárlaton a látogatók 360 fokos vetítőfelület, interaktív installációk és virtuális valóság segítségével merülhetnek el a festmények varázslatos világában. A színek és fények kavalkádjában megelevenednek körülöttünk Monet leghíresebb alkotásai a kiállításon, ami új szintre emeli a művészet élményét. Ideális program művészetkedvelőknek, családoknak és mindenkinek, aki szeretné megismerni Monet különleges látásmódját.

Facebook-esemény >>

Ingyenes programok budapesten 2024 október 23
Fotó: monetkiallitas.hu

Magyarország 365 fotókiállítás – ingyenes szabadtéri tárlat // Városligeti Promenád 

A Magyarország 365 fotópályázat díjazott és legjobbnak ítélt képeiből nyílt látványos szabadtéri fotókiállítás a Városligetben, 2024. szeptember 19-én. A mintegy 140 fotót felvonultató tárlat anyagát 2023-ban beérkezett 44 ezer alkotásból állították össze. A grandiózus gyűjteményben profi és amatőr fotósok munkáin keresztül csodálhatja meg hazánk sokszínűségét, természeti szépségeit, építészetét és kulturális értékeit a nagyközönség. A különleges gyűjtemény ingyenesen megtekinthető a Városligeti Promenádon, 2024. november 3-ig.

Facebook-esemény >>

Garden of Lights // ELTE Füvészkert 

Október 18-tól március 2-ig újra fényárban úszik majd az ELTE Füvészkert, hiszen ismét beköltözik hozzájuk az Európa-szerte rendkívül népszerű Garden of Lights multimédia-kiállítás és fényshow. Ezúttal Aprajafalva törplakóival találkozhatunk, hiszen megelevenítik a legendás mese szereplőit: Törpapát, Hamit, Tréfit, Törpillát, sőt, még Hókuszpókot és Sziamiaút is. Egy biztos: szuper fotópontok és feledhetetlen élmények várnak rátok! Ha ránk hallgattok, akkor érdemes sötétedés után érkezni, hiszen akkor éri el végső pompáját a fényárban úszó tárlat.

Facebook-esemény >>

Frida Kahlo fotógyűjteménye // Mai Manó Ház 

Fedezzétek fel az ikonikus mexikói festőművész életének és alkotói világának intimebb oldalát a Mai Manó Ház új időszaki kiállításán! A világot bejárt utazótárlat korábban nem publikált fényképeket mutat be, amelyek Frida Kahlo magán- és művészi életének kulisszái mögé engednek bepillantást. A fotókon keresztül megismerhetjük a művésznő kapcsolatait, szenvedéseit, küzdelmeit, valamint inspirációforrásait, amelyek meghatározták egyedülálló stílusát. A kiállítás nemcsak festőként, hanem emberként is rivaldafénybe helyezi Frida Kahlót, aki mély érzelmekkel és szenvedéllyel töltötte meg életét és alkotásait.

Weboldal >>