Családi kirándulás a Börzsöny szívében: Könnyű, erdei körtúra vár Budapesttől egy karnyújtásnyira

Erdei sétaút, panorámakilátó, egy bájos tó és kisvasút csábítja természetjárásra a család minden tagját Budapesttől alig egy órányira.

Fotó: Békési József

Az őszi kirándulószezonban érdemes betervezni a 2,9 kilométer hosszú Királyréti tanösvény meglátogatását, amely a Királyréti Erdei Vasúttal és a Várhegy-kilátóval összekötve remek 2-2,5 órás kikapcsolódást kínál az egész család számára. 

A könnyű körtúra a Szokolya, Királyrét buszmegállónál veszi kezdetét, ahová Kismarosról helyi járattal juthatunk el. Kismarosról indul az erdőben kanyargó Királyréti Erdei Vasút is, így a kalandvágyó családok akár ezzel is utazhatnak. A vasút 2024. november 1-jéig közlekedik.

Királyréti Erdei Vasút / Fotó: Békési József

A kiindulóponton, a vasútállomás mellett találjuk a Királyréti Kirándulóközpontot, ahol múzeum, helyi termékeket kínáló erdei csemegeüzlet és büfé várja a kirándulókat. Innen 100 méterre mehettek egy kört a 750 méter hosszú Királyréti Hajtánypályán, melynek lábbal hajtható járműveiben egyszerre négyen férnek el.

A kirándulóközponttól pár perces sétával eléritek a Hiúz Házat, ahol megnézhetitek az izgalmas, interaktív természetismereti kiállítást és beszerezhetitek a tanösvényhez tartozó békás foglalkoztatófüzetet a gyerekeknek.

blank
Hiúz Ház / Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Hiúz Ház mellől indul a tanösvény, amelyen 9 állomáson keresztül ismerkedhettek az erdő és a tavak élővilágával, valamint a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Érintitek a Bajdázói-tavat és -kőbányát, melyeknek kialakulásáról a tanösvény információs tábláin olvashattok. Utatokat erdei pihenők, tűzrakóhelyek szegélyezik, de sétálhattok egyet a Királyréti-tó partján is.

blank
Fotó: Békési József
blank
Fotó: Békési József
blank
Fotó: Békési József
blank
Fotó: Békési József

Ha még van kedvetek, sétáljatok fel a Várhegy-kilátóba, mielőtt visszatértek a kiindulópontra. A 2020-ban átadott háromteraszos fakilátóból lenyűgöző körpanoráma tárul elétek a környező hegyekre, völgyekre.

Családbarát meseösvények szerte az országban: