5 családbarát meseösvény, ami varázslattal fűszerezi meg a kirándulásokat

Hazánk festői kirándulóhelyeit, akár városait a jól ismert tanösvények mellett mesékkel, történetekkel átszőtt ösvényeken és utakon is felfedezhetjük. A lent csokorba szedett meseösvényeken egy csipet varázslat, jó adag izgalom, és még annál is több játék vár az egész családra.

Hétmérföldes Meseút, Lillafüred

A sokunk által ismert, meseszép Lillafüreden egy 2,5 km hosszú meseösvény útvonalán fedezhetjük fel a hely csodáit, miközben a meséket őrző faházikók még élvezhetőbbé tehetik a kirándulást a gyermekek részére. Utunk a Mária és az Erzsébet sétányon vezet végig, ami során érintjük a Tábori oltárat, a Limpiászi keresztet, a Libegőt, valamint a Herman Ottó Emlékházat is. Mindeközben az állomások faládikói nemcsak mesékkel várnak ránk, hanem játékos feladatokat is rejtenek számunkra. A meseút az Erdővarázs Panzióból indul, itt vehetjük meg a belépőjegyünket, amelyért cserébe a faházikók kulcsát és egy térképet kapunk.

Lillafüred és Felsőhámor. Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt. (Facebook)

Boszorkány Meseösvény, Sopron

Boszorkánytörténetekkel, helyi legendákkal körülfont és ügyességi játékokkal fűszerezett ösvényen kalandozhatnak a bátor kincskeresők a Soproni Parkerdőben, ahol a játék közben az erdő állatairól és növényeiről is tanulhatnak a kis túrázók. A 900 méter hosszú meseösvény a Károly-magaslati parkolótól indul, és egészen a Kőhalmy Vadászati Múzeumig, illetve a Károlyi-kilátóig vezeti el a gyermekeket. Kezdetét egy mesebeli farönkházikó jelzi, ahol a felfedezők rögtön rátalálhatnak a kincses térképre, amely segítségül szolgál majd számukra. A varázslatos erdőben pedig boszimesekvíz és babonafarönk vár rájuk, de megismerhetik a legősibb boszorkányhívogató dallamot, sőt még a Nagy Boszorkánykönyv seprűhasználati szabályaiba is beleolvashatnak.

blank
Károlyi-kilátó. Fotó: Aktív Magyarország

Sárkányvadász meseút, Noszvaj

Noszvajon a Harmónia kávézó és a Rozika cukrászda áll tárva nyitva a lelkes kalandorok előtt, akik e vendéglátóhelyeken tudják megvenni a belépőjegyet, valamint a vele járó titkos térképet és a minden ládikót nyitó kulcsot. Ezt követően egy 7 kilométer hosszú, 10 darab kézzel festett házikót rejtő meseterápiás tanösvényt járhatnak be a kicsik és nagyok egyaránt a település dombjai között.

A gyönyörű házikókban mesék várnak ránk, amelyeket egy QR-kód segítségével hallgathatunk meg, majd az ahhoz kapcsolódó játékos feladatok és próbatételek, illetve a beszélgetésindító kérdések sem maradhatnak el. Így hát az izgalmas kirándulás biztosítva van, miközben a falu legszebb pontjait járhatjuk végig, az apró Síkfőkúti-tavaktól egészen a barlanglakásokig. Érdemes mesekönyvet is hozni a nagy útra, hisz egy cserebere állomással is találkozhatunk Noszvajon.

blank
Fotó: Meseút Egyesület (Facebook)

Felsőörsi meseösvény

Ha a Balaton-felvidék berkeit járjuk, vétek lenne kihagyni a Felsőörsi meseösvényt, ugyanis a felsőörsi Miske Óvoda és Bölcsődétől induló, majd vadregényes erdőn, völgyön át vezető útvonalat felfedezve megannyi élménnyel gazdagodhatunk. Az ösvény 5 pontján várnak ránk az apró, aranyos ládikók, amelyek mind-mind egy mesét, illetve egy helyi nevezetesség vagy kultúrtörténeti érték leírását rejtik. Utunk a kiindulóponttól a Miske-tető felé vezet, ezt követően egy mélyúton át az erdőben és a Malomvölgy-szurdokban folytatódik, mígnem a Fő-kútnál egy pihenőhelyen szusszanhatunk, amíg a gyermekek a játszótéren játszanak. Végül a Szent Mária Magdolna-templomhoz érkezünk meg, ahol a faházikó meséje mellett az ország harmadik legidősebb orgonájáról is olvashatunk.

blank
Fotó: Felsőörsi Meseösvény (Facebook)

János vitéz Meseút, Ráckeve

A Duna-parti város legszebb helyszínein, legérdekesebb látnivalói mentén kanyarog a 12 állomásos, több mint 4 kilométeres útvonal, ahol Petőfi János vitézének helyszínei, valamint a költeményhez ihletet adó Horváth Nepomuki János története elevenedik meg előttünk. Természetesen innen sem hiányozhatnak a játékos feladványok és a beszélgetést indító kérdések. Ha pedig 2–3 óránál több időt szeretnénk eltölteni Ráckevén, akkor a házikók mellett található nevezetességeket is felfedezhetjük. A kézzel festett meseházikók kulcsát, a feladatlapot, valamint a térképet pedig a helyi Tourinform irodában kaphatjuk meg a belépőjegy ellenében.

blank
Az útvonal egyik állomása a parton található hajómalom. Fotó: Békési József

Válogassatok még több családbarát kirándulóhely közül: