5 kalandos, családbarát túraútvonal Budapesttől egy karnyújtásnyira

A fővárosunkhoz közeli hegyek, valamint az agglomeráció községei is megannyi izgalmas célpontot rejtenek, ha a természet őszi arcát még egy pillanatra el szeretnénk csípni. Most ezek közül hoztunk el néhány olyan könnyű és rövid útvonalat, amely a kicsiktől a nagyokig, az egész család számára élményekben gazdag kikapcsolódást ígér.

Ferenc-hegyi tanösvény, Budapest

A Hármashatár-hegy 265 méter magas, keskeny hegygerince a Ferenc-hegy, amelynek hangulatos tisztása és erdei ösvényei csábítják a természetbe a városlakókat. Mindezek között rejlik a Tükörben az élővilág nevű meseösvény is, ahol Mimó és Csipek kalauzolják el a gyerekeket a barlangok világába, és ismertetik meg velük annak élővilágát. A 400 méter hosszú út izgalmas játékokon keresztül mesél a föld alatti és föld feletti ökoszisztéma szépségeiről, az állomásokon pedig a mesehősök bontanak ki egy-egy érdekes témát. 25–30 perc alatt kényelmesen végig lehet járni a meseösvényt, amely óvodáskortól kínál teljes élményt a kisgyermekek számára.

Fotó: PannKa Közösségi Tér (Facebook)

Csíki-hegyek csúcsain, Budaörs

A hajdani Csíki Csárdától indul a 7,1 km hosszú körtúránk, amely során a Budai-hegység leglátványosabb pontjainak egyikét, a Budaörsi-kopárok lenyűgöző vidékét fedezhetjük fel. A csárdától a sárga sáv jelzést követve törünk fel a Huszonnégyökrös-hegy oldalába, ahonnan kisvártatva elérjük a Törökugratóra nyíló pompás panorámát. A festői panorámát magunk mögött hagyva, kitérve a sárga ∆ jelzésű ösvényre, újabb szemet kápráztató kilátás vár ránk a Huszonnégyökrös-hegy nyugati szikláin, ahonnan a Budai-hegységre, a Csíki-hegyekre, sőt a távolban még a Gerecse vonulataira is ráláthatunk.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Visszatérve a sárga jelzésű útra, hegyoldalakon haladunk végig, mígnem a Szállás-hegynél meredek kapaszkodó teszteli az erőnlétünket. Érdemes kitartani, hisz felérve a 322 méter magas csúcsra, a Budaörsi-kopárok, valamint a Szekrényes-, Farkas-, Odvas- és a Csíki-hegyek alkotta lélegzetelállító látvány tárul elénk. Innen leereszkedve a sárga + jelzésű turistaút kalauzol el minket az Út-hegy kúpjaihoz, ahonnan romantikus tisztáson, hangulatos feketefenyő-ligeten áthaladva érjük el a Csíki Csárdát.

Zsitvay-kilátó

Igazi villámtúrán lehet részünk a Dunakanyar ölelésében fekvő Visegrádon, ahol a bobpálya parkolójától csupán 10 perc sétára már a Zsitvay-kilátóból élvezhetjük az elénk táruló panorámát. Hiába rövid, egy meredekebb kaptatóra azért itt is kell számítani, ám amint felérünk egy tisztás fogad minket, ahol padokat és asztalokat is találhatunk. A 378 méter magas Nagyvillám-hegy tetején álló, 1933-ban emelt kilátóból tiszta időben a fővárost és a 100 kilométeres környezetét is megcsodálhatjuk, sőt a Dunakanyar mesés látványa akár a felhőkön is átsejlik. A kilátó az őszi időszakban csak hétvégén tart nyitva, viszont a Visegrádi Bobpálya egész héten várja a suhanni vágyókat.

blank
Fotó: DRONE EYE photography

Veresegyházi-tavak tanösvény

A Veresegyházi-tórendszer állóvizeinek, a Malom-, Ivacsi- és Pamut-tó hangulatos partjain kanyarog a nagyjából 5 kilométer hosszú, 11 állomásból álló tanösvény, amely festői tájakon vezeti végig a kicsiket és nagyokat egyaránt. A középkorban a Sződrákosi-patak felduzzasztásával kialakított Malom-tó környékén igazi vadregényes világba csöppenhetünk, ahol az úszólápokkal borított víztükör, terjedelmes nádasok, valamint a partján álló ligetek festik varázslatossá a tájat. A főleg horgásztóként kedvelt Ivacsi-tónál terebélyes fákkal körülölelt félsziget vár minket, míg végül a Pamut-tónál fenyveserdő fái, ligetes láprét növényei és végül hatalmas platánfák között barangolhatunk.

blank
Fotó: Evii Zoo

Selyem-réti tanösvény, Ócsa

Hazánk egyik legmesésebb vidékén vezet végig a Nagy-erdőben futó, oda-vissza 3 km hosszú tanösvény, amely 6 állomáson keresztül tárja fel előttünk a Duna-Tisza-közére jellemző láprétek és láperdők egyedi növényeit, valamint gazdag állatvilágát. Nyáron sárga virágú gólyahír köszönt minket a tanösvényen, majd több száz éves, kidőlt tölgyfa törzse kínálkozik mászókaként a gyermekeknek, mígnem az égerfákkal teli láperdő kápráztat el minket. Végül a Selyem-rétnél egy megfáradt játszótér, pihenőpadok, asztalok és mosdók várják a túrázókat. A tanösvény kiindulópontját az Ócsáról Bugyi felé vezető országút melletti parkolónál találhatjuk meg, innen pedig a sárga sáv jelzéseket kell csak követni.

blank
Fotó: dunaipoly.hu

További szuper családbarát kirándulóhelyekről ebben a cikkünkben olvashattok: