Régi idők pompáját őrzi a Velencei-tó elhagyatott kastélya

A Velencei-tóhoz közeli Lovasberény területén álló Cziráky-kastély ugyan jelenleg üresen áll, előkelő pompáját a mai napig őrzi.

Fotó: Jenes András és a Holló fotói

A meseszép kastély története egészen 1763-ig nyúlik vissza, amikor a lovasberényi uradalmat Cziráky György kapta meg, a korábban itt álló kúriát pedig még ebben az évben átépíttette mai formájára. A tervek kidolgozásáért Rieder János elismert építőmester felelt, aki nemcsak a barokk stílusban tündöklő épületet, de az azt körülvevő díszkertet is megálmodta.

A kastély mellett szintén barokk stílusban épült egy kis kápolna is, melynek elődjét 1708-ban a törökellenes harcokban kitűnt Heidershaimbi gróf Heister Siegbert császári tábornok építtette.

Fotó: Wikipédia / Solymári

A 15. századi alapokon nyugvó műemlékegyüttes fénykorát az 1800-as években élte, amikor is számos nagy esemény helyszíne is volt, jelentősége pedig egészen a 20. század közepén bekövetkező államosításig sem csökkent. Ezután indult meg a kastély és a park állapotának leromlása is, utóbbi növényállományának nagy részét kivágták, a kastély berendezéseit pedig széthordták.

blank
Fotó: Jenes András és a Holló fotói

A kastély épülete 1951-től gépállomásként és különböző irodák székhelyéül szolgált, és bár felújítása 1996-tól elkezdődött, igazi áttörés még nem történt, így csak remélni tudjuk, hogy egyszer még eredeti pompájában csodálhatjuk meg a fenséges épületet.

A kastély jelenleg nem látogatható.

8093 Lovasberény, Vörösmarty utca | Weboldal

Ezt az erdő mélyén megbújó elhagyatott kastélyt is érdemes felkeresni: