Gyönyörű elhagyatott kastély bújik meg Vas megye határában

Egészen elképesztő látványt nyújt a Vas és Zala megye határán, az erdő mélyén megbúvó, egykor gyönyörű, romantikus stílusú Mikosd-Zierer-kastély. Az épület rejtélyes külsejének köszönheti, hogy az elmúlt években a környék egyik legnépszerűbb látnivalójává vált.

Fotó: Darago Gergely

Mikosszéplak erdejének mélyén bújik meg a rendszerváltás előtt gyermeküdülőként üzemelő, korábban főúri kastély, amelyet Mikos Ede báró építtetett a 19. század közepén. A romantikus stílusjegyekkel és neogótikus elemekkel tarkított monumentális, 2700 négyzetméteres épület munkálatai 1857 és 1866 között zajlottak, nem sokkal később azonban a báró rossz anyagi helyzete miatt kénytelen volt eladni a kastélyt, így került Zierer Vilmos, bécsi bankár tulajdonába.

blank
Fotó: Darago Gergely

A rendszerváltás után nagy költségvetésű felújítást terveztek a területen, amely elkezdődött ugyan, de végül abbamaradt. Ezután viszont már nem igazán törődött senki az épület karbantartásával. Ezt az elhanyagoltságot tükrözi vissza mai állapota: málló vakolat, betört ablakok és egy kifosztott, egykor csodálatos épület.

A kertben található maradványokból látszik, hogy korábban egy lóherealakú szökőkút és egy hatalmas medence is tartozott a 63 szobás épületegyütteshez.

blank
Fotó: Darago Gergely

Emellett tartozott még hozzá egy saját kápolna, kocsiszín, lóistálló, erdészház és pálmaház is.

A kastélyt körülvevő, angol stílusú park telis-tele van gyönyörű növényekkel, tölgyfákkal, ezüst- és jegenyefenyőkkel, hársfákkal, bükk- és platánfákkal. A kastélyhoz vezető út vadgesztenyesorral övezett, körülötte pedig egy 4 hektáros területen a Széplak-patak által táplált tavakat járhatjuk körbe.

blank
Fotó: Darago Gergely

Legutolsó tulajdonosa egy német vállalkozó volt, aki néhány évvel ezelőtt lecserélte a tetőszerkezetet, majd később áruba bocsájtotta az épületet, arról azonban nincs információ, hogy végül elkelt-e a jelenleg 1,5 hektáros terület, a rajta álló hatalmas építménnyel együtt.

Egy időben rendkívül közkedvelt kirándulóhellyé vált a leginkább szellemkastélyra hasonlító Mikosd-Zierer-kastély, nemrégiben azonban elkezdték az épület felújítását, ezért egy ideig biztosan nem lehet megközelíteni.

Amennyiben egy mesebeli kastélyra is kíváncsiak vagytok, látogassatok el Dél-Alföldre: