Kirándulás Budapest közelében: 5 vízparti úti cél nyári kiruccanásokhoz

Még a legforróbb nyári napok is elviselhetőbbek a természetben. Árnyas patakparti ösvényeket, a magasból lezúduló vízesést és vízi úton megközelíthető dunai szigetet ajánlunk hűsítő kirándulásokhoz kánikula idején.

Hűsítő séta az erdőben: Apátkúti-völgy, Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegység különösen szép színfoltja az Apátkúti-völgy, amelynek útjain lépdelve vízesésekre, tavakra és erdei játszóterekre lelhetünk. Kiemelt látnivalói közé tartozik a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Kaán-forrás, a Pisztrángos-tavak, illetve a Telgárthy-rét, melyek egytől egyig bűbájos látnivalók. A völgyben közvetlenül a patak mellett sétálhatunk, miközben sziklafalak magasodnak felénk, majd egy vadregényes, kőtengerekkel, zúgókkal és korhadt farönkökkel szegélyezett szurdokvölgybe érkezhetünk.

Fotó: Zsenits Gyula

Bauhaus-barangolás egy dunai szigeten: Lupa-sziget, Budakalász

Ha azt mondjuk, “Lupa”, az emberek többségének a bányatóból trópusi fürdőhellyé avanzsált Lupa Beach ugrik be, pedig sokkal érdekesebb látnivalókat rejteget a szintén Budakalászhoz tartozó dunai Lupa-sziget – már ha valaki odavan a 30-as évek építészetéért. A Szentendrei-sziget és Budakalász közé beékelődő csöpp kis földdarab kizárólag vízi úton közelíthető meg. És hogy mit találunk itt? 33 lapostetős, lábakon álló, vasbetonvázas nyaralót, melyek összehangoltan, modernista szellemben épültek. A házak többsége a 700 méter hosszú üdülőparadicsom észak-déli irányban futó főutcája mentén kapott helyet, melynek fény felé törő óriási platánfái különleges hangulatot kölcsönöznek a szigetnek, ahová a legegyszerűbben a túlparti Ebihal büfétől óránként induló komppal juthatunk át.

Fotó: Vizy Márton

Természetközeli élmény Budapesttől 30 percre: Háziréti-víztározó, Pilisvörösvár

Pilisvörösvár és Csobánka határán, Dobogókőtől mintegy 15 kilométerre várja a horgászni és pihenni vágyókat a Háziréti-víztározó. Története a rendszerváltás előtti időszakban kezdődött: 1984-ben, a patakok felduzzasztásával keletkezett, aminek következtében fákat öntött el a víz. Csonkjaik fel-feltűnnek a tó egyes részein, emiatt a víztározót gyakran hasonlítják a Gyilkos-tóhoz. A fővárostól karnyújtásnyira lévő, sokak által „nadrág alakúként” jellemzett horgásztó változatos, szárazföldi és vízi élővilággal büszkélkedhet, emellett tudható róla, hogy különösen gazdag a szitakötőfaunája. Tökéletes választás, ha természetközeli élményre vágytok.

blank
Fotó: Horváth Gábor (flickr fakocka84)

Ezt a sétaösvényt is érdemes felkeresni:

Madárcsicsergős kiruccanás távol a város zajától: Hárosi-öböl, Budapest

Pár percre a nyüzsgő belvárosi forgatagtól és csupán néhány méterre a kikövezett partoktól egy egészen varázslatos, kevésbé ismert helyre bukkanhatunk, ahol a forró aszfaltot felváltja az igazi vadregényes környezet. A mesébe illő Hárosi-öböl Budatétény területén található, és ugyan változatos, bőséges halállománya miatt népszerű a horgászok körében, nemcsak számukra kiváló úti cél, hanem azok számára is, akik az árnyékos fák alatt, a madárcsicsergős természetben töltődnének fel.

blank
Fotó: Evii Zoo

Könnyű túra a térség legnagyobb vízeséséhez: Paprikás-patak, Solymár

Források és vízesések szegélyezik majd azoknak a kirándulóknak az útját, akik úgy döntenek, hogy Budapesttől nem messze keresnek patakparti élményeket. A kisgyermekes családoknak is alkalmas kirándulóhely az Alsó-Jegenye-völgy és a vadregényes környezetben kanyargó Paprikás-patak. A sárga sáv és Kék Mária jelezte útvonal már szinte az első lépésektől a Paprikás-patak mentén halad, melyet átkelésre is alkalmas kisebb fahidak szelnek át. A patak és egyben a völgy különleges látványosságának számít a vízesés, melyet a Budai-hegység legnagyobbjaként tartanak számon, valamint a szintén fahídon át megközelíthető Rózsika-forrás.

blank
Fotó: Evii Zoo

Júliusi bakancslista természetbarátoknak: