7 bakancslistás program és kirándulóhely júliusra, ahol varázslatos élmények várnak

Javában dübörög a nyár, és mi a kánikula ellenére is a természetbe invitálunk benneteket, hiszen jócskán akad olyan szabadtéri élmény, amit júliusi bakancslistátokra tűzhettek. Júniusi cikkünk folytatásaként 7 olyan programot válogattunk nektek, ahol elmerülhettek a természet csodáiban.

Vízitúra a Szigetközben

Az ország északnyugati része, a csodás Szigetköz nemcsak a festői táj és az itt lévő magasztos várak miatt tökéletes úti cél, hanem remek hely a vízitúrázáshoz is, a kenuból pedig egy egészen más szemszögből fedezhetitek fel a káprázatos környezetet. Minden adott ahhoz, hogy az első számú kikapcsolódás a Szigetközben a vízitúrázás legyen, hiszen számos különböző útvonalon barangolhatjátok be a varázslatos vízivilág rejtelmeit. A vadregényes Duna-ágak egytől egyig számos csodálatos látnivalót rejtenek, a csendes vízen haladva pedig egészen közelről ismerhetitek meg a helyi élővilágot.

Szigetköz, kenutúra, vízitúra
Fotó Aktív Magyarország

Varázslatos élmények a Szigetközben >>

Naplemente-szafari a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Hazánk első nemzeti parkja 82.000 hektár nagyságú területet ölel fel, amelyre jellemző a Hortobágy sajátos látképe: az alföldi hangulathoz hozzájárulnak a fűvel borított legelők, a szántóföldek és a kihagyhatatlan gémeskutak is. A különböző élőhelytípusoknak köszönhetően nagyon színes a növényvilág: a tündérrózsától kezdve a sóvirágon át a sziki őszirózsáig minden megtalálható. A park területén vadaspark is helyet kapott, melyet egy különleges program során is felkereshetünk. A kora esti vadasparki látogatás szafariautóval, szakvezető kíséretében történik, melyet az aranysárga naplemente varázsol különleges hangulatúvá.

Weboldal >>

naplemente szafari, Hortobágy
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Ópusztaszeri Csillagösvény Labirintus

Az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett található, kétméteres sövényfalakból álló útvesztő egy elképesztően izgalmas, egyedülálló látványosság, hiszen a világ harmadik legnagyobb ilyen labirintusaként még műholdakról is látni lehet. A kutyabarát labirintus ráadásul nem csak egy sima sövényekből álló ösvény, hiszen a magyarok egyik legendás jelképét, a Csodaszarvast ábrázolja. A tekervényes út összesen 3,5 kilométeren kíséri végig a kicsiket és nagyokat egyaránt, a célig pedig 13 útelágazáson keresztül vezet az út. A bolyongást tematikus és furfangos kérdések teszik színesebbé, ráadásként pedig a labirintus mellett nép- és logikai játékokkal, valamint az egyedülálló Három Elem játszótérrel várják a gyerekeket, ahol földön, vízben és levegőben is átélhetik a játék örömét.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert utca 1. | Weboldal

csillagösvény, növénylabirintus
Fotó: Seres László Drónfotó és videó

Sövénylabirintusok az országban >>

Libegők Éjszakája (2024. július 13.)

Július 13-án kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a nyár sokat várt éjszakai programja, a Libegők Éjszakája. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz lehetőség különleges esti programok kíséretében libegőzni, akár a naplemente utolsó fényeit csodálnátok meg, akár a csillagos égboltban gyönyörködnétek. A Lillafüredi Libegőpark, a sástói Oxygen Adrenalin Park, a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark, Budapesten pedig a Zugligeti Libegő is programokkal, valamint hosszabb nyitvatartással és felejthetetlen élményekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

Lótuszvirágzás

Július közepén megkezdődött hazánkban a minden évben lélegzetelállító látványt nyújtó lótuszvirágzás. A keleti vallások szerint a lótusz a legszentebb virág, a tisztaság és az újjászületés jelképe. A gyönyörű vízinövény minden nyáron az iszapos mocsár mélyéről a fényre tör, hogy a vízfelszínen kibontsa élénken vibráló, rózsaszín virágait. Az országban több helyszínen is tanúi lehetünk ennek a varázslatos természeti jelenségnek. Többek között Budapest közelében a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben és a Szegedi Füvészkertben is megfigyelhetjük a csodálatos növények virágzását.

lótuszvirágzás, Nemzeti Botanikus Kert
Lótuszvirágzás a Nemzeti Botanikus Kertben | Fotó: Rába Krisztina

Levendulaszüret Kőröshegyen

Akik lemaradtak a júniusi levendulaszüretről, azoknak sem kell csüggedniük, hiszen van egy hely, ahol egészen augusztus 20-ig gyönyörködhetünk a lilába borult vidék ámulatba ejtő látványában. Ez nem más, mint a Balaton déli partjának szimbólumaként emlegetett Kőröshegyi levendulás. A magyar tenger panorámás virágmezője idén is tárt karokkal és sokszínű programkínálattal várja a virágszüretre érkezőket.

Weboldal >>

Kőröshegyi levendulás, levendulaszüret, virágmező
Fotó: Kerekes Norbert

Barangoljátok be Kőröshegy kincseit >>

Gólyák nyomában Béda-Karapancsán – kenutúra a Dunán

A Gemenci erdőtől délre, a Duna hullámterében található a varázslatos Külső-Béda holtág, amit egy vadregényes ligeterdő ölel körbe. A parton köves szakaszok és füves ligetek terülnek el, amelyek közkedvelt fészekrakó helyei a gólyáknak. A mesebeli környéken először egy szakvezetett gólyaleső kenutúrán figyelhetitek meg a kecses madarakat, majd a Fehér Gólya Múzeum tárlatvezetésén ismerhetitek meg e gyönyörű égi vándorok életét.

Jelentkezés a túrára >>

Külső-Béda, Duna, kenutúra, vízitúra
Fotó: Vadász Tibi

Fedezzétek fel a Dél-Dunántúl vadregényes vidékét >>

A felejthetetlen nyárért keressétek fel a festői Tisza-partot: