Májusban kezdetét veszi a cseresznyeszezon, amikor a korai fajták már készen is állnak, hogy ínycsiklandó sütemény formájában okozzanak örömöt a család minden tagjának. Mivel ebből az élményből mi sem szerettünk volna kimaradni, készítettünk egy könnyed cseresznyés pitét, amelynek nemcsak az elkészítése gyors, de az elfogyasztása is.
Hozzávalók (kb. 20 szelethez)
A tésztához:
- 250 g liszt
- 4 g sütőpor
- 140 g vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 60 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tejföl
A töltelékhez:
- 350 g magozott cseresznye
- 450 ml víz (ennek egy része a meggybefőtt leve is lehet)
- 3 ek. cukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 45 g vaníliás pudingpor
- citromlé
Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!
Elkészítés
- Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját, amelyhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és egy homogén tésztát gyúrunk belőle, végül folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
- Míg hűl a tésztánk, nekiállunk a tölteléknek. A kimagozott cseresznyét 250 ml vízben vagy befőtt levében a cukorral és a fahéjjal 5 percig főzzük, majd a maradék vízzel kikeverjük a pudingport, hozzácsurgatjuk a cseresznyéhez és besűrítjük vele, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlevet.
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tészta 2/3-át lisztezett felületen kinyújtjuk és egy kb. 27×18 centis tepsibe simítjuk, majd 8-10 perc alatt elősütjük. Ezután rákanalazzuk a tölteléket, és a maradék tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a töltelék tetejére. A sütőt 170 fokra mérsékeljük és kb. 25-30 perc alatt arany barnára sütjük.
- A cseresznyés pitét teljesen kihűtjük, majd szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: A tészta 1/3-át reszelés előtt kb. 15 perccel tegyük a fagyasztóba, így könnyebben tudjuk majd ráreszelni a töltelékre.