A legkönnyedebb nyári finomság: Epres tejberizsszelet (recept)

Végre itt a május, amikor óriási halmokban áll a piacokon az illatos, friss eper. Vásároltunk is belőle egy nagyobb adagot, és házi tejberizzsel párosítva egy könnyed, krémes, nyári sütit készítettünk, ami garantáltan elnyeri mindenki tetszését!

blank
Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 15 szelethez)

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 65 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 csipet só

A tejberizshez:

  • 1 ek. vaj
  • 150 g kerekszemű rizs
  • 200 ml víz
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • 130 g cukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 400 ml habtejszín
  • 11 g zselatinpor + 50 ml víz

A töltéshez:

  • 300 g friss eper

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a tejberizst, amihez egy lábasban felolvasztjuk a vajat és átfuttatjuk rajta a rizst, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a sót, valamint a tejet, és gyakori kevergetés mellett puhára főzzük, majd beleszórjuk a kétféle cukrot és a citromhéjat. Amikor elkészült, félretesszük és kihűtjük.
  2. Míg hűl a tejberizsalapunk, elkészítjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 20×30 centis tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk, a lisztet pedig átszitáljuk és hozzákeverjük a sütőport.
  3. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és közben apránként hozzáadjuk a cukrot. Mikor elértük a kemény állagot, hozzáforgatjuk a tojások sárgáját, majd több részletben elkeverjük benne a sütőporos lisztet, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. A tésztát a tepsibe simítjuk és kb. 10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  4. Amikor már a tejberizs is kihűlt, az epret felszeleteljük kisebb darabokra, a zselatinport pedig beáztatjuk hideg vízbe. A habtejszínt közepesen kemény habbá verjük, és elkezdjük a sütemény összeállítását.
  5. A zselatint felolvasztjuk, még melegen belekeverjük a tejberizsbe, és hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. A krém egyharmadát a piskótára kenjük és rászórjuk a feldarabolt epret, majd a maradék krémet is rásimítjuk. A sütit minimum 4 órára hűtőbe tesszük.
  6. Amikor megszilárdult a krém, a süteményt tetszőleges szeletekre vágjuk és friss eperrel tálaljuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha egy másik epres süteményt is kipróbálnál: