A Fekete-erdő tortát senkinek sem kell bemutatni, ha viszont van kedvetek újraálmodni, a cupcake tökéletes választás, hiszen nemcsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető, de elképesztően mutatós is. A brutálisan csokis, savanykás meggyes desszert garantáltan elnyeri az összes édesszájú tetszését, és visszatérő eleme lesz a családi és baráti összejöveteleknek.
Hozzávalók (12 darabhoz)
A tésztához
- 75 g étcsokoládé (50%-os)
- 60 g vaj
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 25 g liszt
- 25 g keményítő
- 25 g őrölt mandula
- fél tk sütőpor
- egy csipet só
- egy zacskó vaníliáscukor
A töltelékhez
- 2 dl meggylé (befőtt leve)
- 20 g vaníliás pudingpor
- 40 g cukor
- 150 g magozott meggy (befőtt)
A díszítéshez
- 300 g habtejszín (min. 30%-os)
- 2 ek porcukor
- 1 zacskó habfixáló (10 g)
- étcsokoládé
- fehércsokoládé
- pár szem meggy
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és egy normál méretű muffintepsit béleljünk ki muffinpapírral. A tésztához a csokoládét tördeljük bele egy tálba, adjuk hozzá a vajat, és vízgőzön olvasszuk őket homogénre. Míg ez olvad, válasszuk szét a tojásokat, illetve egy külön tálba szitáljuk bele a lisztet, a keményítőt, a sütőport és az őrölt mandulát.
- Amint felolvadt az étcsokis keverék, tegyük félre és hűtsük langyosra. Ha ez megvan, kezdjük el felverni a fehérjét egy csipet sóval, egészen addig, amíg kemény habot nem kapunk.
- Egy másik tálban a sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliáscukrot, az étcsokis keveréket, és keverjük homogénre, majd 2-3 részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket és a felvert tojásfehérjehabot is.
- A tésztát halmozzuk a muffinformába úgy, hogy kb. ¾-ig megtöltjük a formát. Nagyjából 20 perc alatt süssük készre őket az előmelegített sütőben.
- Míg sül, elkészítjük a meggytölteléket. Egy lábasba szórjuk a pudingport és a cukrot, a meggylével simára keverjük őket. Közepes lángon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd, amikor besűrűsödött, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felvágott meggyszemeket, amiket keverjünk el benne.
- A kisült és kihűlt muffinokat vegyük ki a formából, és egy éles kés segítségével vágjunk mélyedéseket a közepükön, amiket töltsünk fel a langyosra hűlt meggytöltelékkel.
- Tegyük a muffinokat hűtőbe, majd az előre lehűtött habtejszínből a porcukorral és a fixálóval verjünk közepesen kemény habot. Vegyük ki a cupcake-eket a hűtőből, a felvert habból pedig habzsák segítségével nyomjunk tetszőleges mintát a tetejükre.
- Ha egyszerűbb díszítést szeretnénk, szórjuk meg csokoládéforgáccsal és felezett meggyszemekkel, ha pedig egy kicsit extrább dekort is bevállalnánk, készítsünk csokilevélkéket a cupcakek tetejére.
- Ezekhez az étcsokoládét olvasszuk fel, töltsük habzsákba, és egy fóliára vagy sütőpapírra rajzoljuk meg a levél kontúrját és erezetét. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, majd felolvasztott fehércsokival ugyanezt a módszert követve töltsük ki a levélformákat. Dermesszük meg hűtőben, és készen is vagyunk!
A receptet köszönjük Gál Melániának!