Lángosos street food nyílt a Dob utcában: a Budapest Bites prémium alapanyagokkal maxolja ki a magyaros ízvilágot, miközben nem fél attól sem, hogy szokatlan feltétekkel bolondítsa meg a jól bevált receptet. Öt lángost kóstoltunk meg.

Nyitásra érkezünk a Semsei Gastronomy és a Stifler Csoport új vendéglátóegységébe, a szórakozónegyed kellős közepén nyílt Budapest Bitesba. A névből nem derül ki elsőre, de ez bizony a lángosok és lángosadaptációk birodalma. Az étlapon szerepel gulyásleves is, amit állandó napi menüként kérhetünk egy kisméretű lángos társaságában.
A hangulatos belső tér központi dekorációs eleme, a lábosfedő-installációra erősített „WE LOVE LÁNGOS” fényfelirat is előrevetíti: a hagyományok tisztelete és a trendiség itt jól megférnek egymás mellett. De nem időzünk bent sokat – ha street food, akkor irány az utca!
A teraszon foglalunk helyet, ahonnan gyorsan belőhető, kik járnak ilyenkor errefelé: a külföldi turistáktól a kétkezi munkásokig széles a paletta. Persze előbbiek vannak többségben. Este pedig vélhetően megjelennek a szórakozni indulók is, hogy némi kalóriát (és gasztroélményt) vigyenek be a szervezetükbe buli előtt.

Klasszikus lángossal kezdünk
De nem nézelődni, hanem lángost kóstolni jöttünk, úgyhogy hamar rá is térünk a lényegre. Őrjítően sokszínű a kínálat: a strandbüfék menüjéhez szokott vendég csak kapkodja a fejét, mit keres fügés lilahagymalekvár, kéksajt és bajor káposzta a lehetséges feltétek között.
Az első tétel a listán mégsem lehet más, mint a jó öreg sajtos-tejfölös lángos: a műfaj origója, az első és legfontosabb mestermunka. A regény kezdőmondata, ami szavatol a minőségért, és további elmélyülésre csábít. És az alapok nagyon rendben vannak.
A tökéletesen omlós tészta semmiféle olajos mellékízt nem hagy a szánkban, a tejföl és a sajt intenzív ízvilágú, minőségi terméknek bizonyul. Ez persze nem véletlen, hiszen a Budapest Bitesba hazai termelők szállítják az alapanyagokat.
A fokhagymás olaj csinos tégelyekben áll az asztalokon, a vendégek pedig – akárcsak a nápolyi pizzériákban – ízlés szerint maguk locsolhatják meg vele az ételt.

Olaszos lángos és lángosburger
Ha már Nápoly: jöhet egy fúziós hatást keltő, meghökkentő kombináció: a serrano sonkás-rukkolás lángos. Bátor vállalkozás, hiszen a papírvékony pizzatésztán megszokott feltétek elsőre szokatlanul mutatnak a gömbölyded lángosra púpozva. Végül mégis ez lesz az egyik kedvencünk.
Itt különösen jólesik, hogy szinte egyáltalán nem olajos a tészta. A nagyszerű paradicsomszósz, a koktélparadicsom, a parmezánszeletek és a bőséges, friss rukkola tulajdonképpen könnyed, frissítő darabbá varázsolja „második fogásunkat”, ami – lássuk be – egy lángos esetében különösen nagy szó.

Ezután következik a Budapes Bites egyik legnagyobb durranása, a lángosburger – abból is a klasszikus verzió. (Választhatnánk kecskesajt vagy pulled pork alapút is.) A nádudvari tarka marhából készült húspogácsa karakteres és ínycsiklandó, érezhetően prémium készítmény, a titkos burgerszósz titkát pedig szívesen kilesnénk a konyháról.
Mesés burgerhez van szerencsénk, a forma pedig igazi különlegesség – két kisméretű lángos közé kerül a tartalom. Megrögzött kalóriabűnözőknek kötelező darab.

Édes lángos desszertként
Végül, amikor már úgy érezzük, hogy teljesen teleettük magunkat, bizonyítást nyer a régi tétel, miszerint az édes dolgoknak új rekesz nyílik a gyomorban. Persze, ahogy meglátjuk a pisztáciakrémmel és málnával gazdagon borított desszertet, nehéz is lenne nemet mondanunk.
Hamar megállapítjuk, hogy a mézédes, zöld paszta és az üde savakkal teli piros gyümölcs nem csak vizuálisan harmonizál egymással a fánkszerű, pont jó arányban megcukrozott lángostésztán.

Mivel ezek a „sweet bites” néven futó desszertek egy kicsit kisebbek, mint sós kollégáik, engedünk a csábításnak, és elosztunk még egy mákos-fehércsokoládé-krémes, az étlap szerint málnával és tejszínhabbal tálalt darabot is.
Tejszínhabot mi nem kérünk rá – szerintünk nem is hiányzik róla –, így pedig egy jólesően lágy karakterű, nem tolakodóan édes kombinációval zárjuk a gasztrokalandot. A mák mint feltét egyébként turistáknak különösen érdekes lehet, hiszen más országokban ritkán találunk példát a konyhai hasznosítására.

Karakteresen magyar, izgalmasan modern
Természetesen a klasszikus, retró lángosozókkal sincs semmi baj, ám néha érdemes nyitni az újdonságok felé – a Budapest Bitesban tett kirándulás ékesen bizonyítja, hogy a lángos is olyan gasztronómiai műfaj, amit egyáltalán nem szentségtörés időnként újragondolni.
Tegyünk egy próbát! Egy átlagos budapesti főétel áráért karakteresen magyar, mégis izgalmasan modern ízvilághoz lesz szerencsénk. Ráadásul, ha többen többféle tételt is kóstolnánk az étlapról, a személyzet kérésre szívesen felszeleteli nekünk a lángosokat.
A Budapest Bites a hét minden napján nyitva tart: vasárnaptól csütörtökig 11:00–22:00, pénteken és szombaton pedig 11:00–01:00 között várják vendégeiket.
A cégcsoport egyébként további bővülést tervez a helyszínen: a tervek szerint hamarosan egy à la carte étterem és egy „revü-house” költözik a Dob utcai lángosozó szomszédságába.

Ezeket kóstoltuk:
- Sajtos-tejfölös lángos (2990 Ft)
- Serrano sonkás-rukkolás lángos (3890 Ft)
- Klasszikus lángosburger (4590 Ft)
- Pisztáciás-málnás lángos (2790 Ft)
- Mákos-fehércsokoládé-krémes lángos málnával és tejszínhabbal (2490 Ft)
A további választék ITT tanulmányozható.
Budapest Bites
- Budapest, Dob utca 19.
- https://budapestbites.com/