Csillogó jelmezek, jelmezbálok és különböző fánkok jellemzik a farsangi időszakot, mi pedig egyértelműen az utóbbi miatt várjuk leginkább az év ezen részét. Rengetegféle fánk létezik, melyek közül most egy egyszerűbbet készítettünk el, egy színes mázas amerikai fánkot, amely pihe-puha tésztájával és édes ragacsos mázával sok rajongót szerez majd magának.
Hozzávalók (kb. 30-35 db-hoz)
A tésztához:
- 375 g finomliszt
- 125 g rétesliszt
- 25 g élesztő
- 40 g porcukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- nagy csipet só
- 3 tojássárgája
- 275 ml tej
- 15 ml rum
- 50 g olvasztott vaj
A sütéshez:
- étolaj
A mázhoz:
- 300 g porcukor
- pár csepp málnaszörp
- 3-4 ek. víz
- dekorcukor
Elkészítés
1. A kelt tésztához első lépésként meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés vaníliás cukorral megszórva felfuttatjuk. Ezután az összes többi hozzávalóval egy szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Lefedve kb. 45-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. Amikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és kb. egyujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 6 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat szúrunk ki belőle, majd minden fánk közepét egy 2,5 cm-es pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk, és letakarva még fél óráig kelesztjük őket.
3. Közben egy lábasban kb. 3 ujjnyi olajat melegítünk. A megkelt fánkokat kb. 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük az olajban, közben egyszer megfordítjuk őket.
4. A máz hozzávalóit csomómentesre keverjük, és a fánkok tetejét belemártjuk, majd megszórjuk színes dekorcukorral. Használhatunk akár csokidarabokat, olajos magvakat vagy liofilizált gyümölcsöket is.
Tipp: Készíthetünk más színű és ízesítésű mázat is, a porcukrot ízesíthetjük citromlével, narancslével, rummal, különböző gyümölcslevekkel vagy akár kávéval is.
A receptet köszönjük Gál Melániának!