A téli hónapokban jelentősen megnő a kelt tésztás finomságok népszerűsége, hiszen egy hideg, fagyos napon kevés dolog tud úgy felmelegíteni, mint egy frissen készült, forró sütemény vagy desszert. Mi most a hütték egyik legnagyobb kedvencét készítettük el házilag, a gőzgombócot, ami garantáltan megmelengeti átfagyott testünket és lelkünket egyaránt.
Hozzávalók (6 db-hoz)
A tésztához:
- 300 g liszt
- 15 g élesztő
- 1 ek. cukor
- 200 ml tej
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 6 ek. sűrű szilvalekvár
- vaj
A vaníliasodóhoz:
- 500 ml tej
- 3 tojássárgája
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 60 g cukor
- 1 ek. keményítő vagy vaníliás pudingpor
A tálaláshoz:
- darált mák
- porcukor
Elkészítés
- Első lépésként elkészítjük a kelt tésztát, amelyhez az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk a cukorral, majd a liszttel, a tojássárgájával és a sóval összegyúrva kidagasztjuk a tésztát. Ezután kb. 45 percig meleg helyre félretesszük kelni.
- Míg kel a tésztánk, elkészítjük a vaníliasodót, amelyhez a hozzávalókat összekeverjük, majd alacsony lángon folytonos kevergetés mellett besűrítjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen hat egyenlő részre osztjuk, kissé kilapítjuk, és mindegyik közepére 1 ek. szilvalekvárt teszünk. Ezután alaposan lezárva a széleit, gombócokat formázunk, és 20 percig kelesztjük őket.
- Miközben kelnek, egy nagy lábasban vizet forralunk, aminek a tetejét egy tiszta konyharuhával lefedjük és madzaggal rögzítjük, hogy feszes legyen.
- A megkelt gombócokat kevés olvasztott vajjal körbekenjük és ráhelyezzük a konyharuhára, egy lábassal vagy tállal lefedjük, és 15 percig gőzöljük. Figyeljünk arra, hogy a gombócok a hő hatására megnőnek, így csak annyit gőzöljünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a konyharuhán.
- Az elkészült gőzgombócokat még melegen bőségesen meglocsoljuk a vaníliasodóval, megszórjuk porcukorral összeforgatott mákkal, és nagy kanállal falatozzuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának.