Hüttehangulat az otthonodban: Mákos gőzgombóc vaníliasodóval (recept)

A téli hónapokban jelentősen megnő a kelt tésztás finomságok népszerűsége, hiszen egy hideg, fagyos napon kevés dolog tud úgy felmelegíteni, mint egy frissen készült, forró sütemény vagy desszert. Mi most a hütték egyik legnagyobb kedvencét készítettük el házilag, a gőzgombócot, ami garantáltan megmelengeti átfagyott testünket és lelkünket egyaránt.

Fotó: Gál Melánia // Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (6 db-hoz)

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 15 g élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 200 ml tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 6 ek. sűrű szilvalekvár
  • vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 500 ml tej
  • 3 tojássárgája
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 60 g cukor
  • 1 ek. keményítő vagy vaníliás pudingpor

A tálaláshoz:

  • darált mák
  • porcukor

Elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a kelt tésztát, amelyhez az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk a cukorral, majd a liszttel, a tojássárgájával és a sóval összegyúrva kidagasztjuk a tésztát. Ezután kb. 45 percig meleg helyre félretesszük kelni.
  2. Míg kel a tésztánk, elkészítjük a vaníliasodót, amelyhez a hozzávalókat összekeverjük, majd alacsony lángon folytonos kevergetés mellett besűrítjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen hat egyenlő részre osztjuk, kissé kilapítjuk, és mindegyik közepére 1 ek. szilvalekvárt teszünk. Ezután alaposan lezárva a széleit, gombócokat formázunk, és 20 percig kelesztjük őket.
  4. Miközben kelnek, egy nagy lábasban vizet forralunk, aminek a tetejét egy tiszta konyharuhával lefedjük és madzaggal rögzítjük, hogy feszes legyen.
  5. A megkelt gombócokat kevés olvasztott vajjal körbekenjük és ráhelyezzük a konyharuhára, egy lábassal vagy tállal lefedjük, és 15 percig gőzöljük. Figyeljünk arra, hogy a gombócok a hő hatására megnőnek, így csak annyit gőzöljünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a konyharuhán.
  6. Az elkészült gőzgombócokat még melegen bőségesen meglocsoljuk a vaníliasodóval, megszórjuk porcukorral összeforgatott mákkal, és nagy kanállal falatozzuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Készítsetek el még több szezonális finomságot: