Őszi színekben pompázik a Mecsek mesebeli arborétuma

A Kelet-Mecsekben található Zengő-hegy északi oldalánál bújik meg a völgy ölelte Püspökszentlászló. A települést leginkább az eldugott kincsként számon tartott arborétumáról és az általa őrzött kastélyról és templomról ismerik, mely ősszel lenyűgöző színkavalkádban pompázik.

Fotó: Györkő Zsombor

Hosszúheténytől egy karnyújtásnyira, akár egy hangulatos őszi sétával is könnyen megközelíthető Püspökszentlászló. A Mecsek szívében található helyszín az év bármely szakában lenyűgöző látvánnyal ajándékozza meg azt kirándulókat, tavasszal a rózsavirágzásért, míg ősszel a színkavalkádban fürdő lombkoronákért érdemes ide ellátogatni.

Fotó: Györkő Zsombor

A színpompás, őszi ruhát öltött Püspökszentlászlói Arborétum napjainkban a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi. Az arborétumban a világ minden részéről származó fa- és cserjefajtából több mint nyolcvanat van lehetőségünk közelebbről is szemügyre venni.

Az arborétumot Hetyey Sámuel püspök a 19. század végén kezdte el kialakítani és akárcsak az ide vezető út, tökéletes alkalmat nyújt a békés és zavartalan őszi sétákhoz. Az itt tett kirándulás alkalmával azonban nem szabad megfeledkezni az arborétum rejtette további kincsekről!

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A fák között megbújó egykori nyaralókastélyt a pécsi püspök, gróf Esterházy Pál László építtette 1797-ben. A kastélyt építése után 100 évvel az arborétum kialakítását megkezdő Hetyey Sámuel újíttatta fel. A kastély falai között 1954-től szeretetotthon működött, jelentős felújítására pedig 2012-ben került sor.

A kastély falai nemcsak a régmúltat őrzik, de a felújítás során kastélytörténeti kiállítás és egy Mindszenty-emlékszoba is kialakításra került.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A kastély után érdemes még megcsodálni a kastéllyal egyidős barokk templomot is, mely egy korábbi kápolna helyén lett felépítve. A klasszicizáló stílusú késő barokk templom felújítására a 20. század elején került sor és azóta is őrzi különleges hangulatát.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhatsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Még több fotó az őszi színekben pompázó arborétumról:

blank
Fotó: Györkő Zsombor
blank
Fotó: Györkő Zsombor
blank
Fotó: Györkő Zsombor
blank
Fotó: Györkő Zsombor
blank
Fotó: Györkő Zsombor

Ha további kastélyparkokat fedeznétek fel egy őszi kirándulás alkalmával: