Nógrád vármegye gyöngyszemére bukkantunk a Cserhát lábánál megbújó, háborítatlan községben

A fővárostól 40 percnyi autóútra, a Cserhát lábánál bukkantunk rá Nógrád vármegye gyöngyszemére, a bájos Nőtincsre. Tűzzétek velünk bakancslistátokra a békés település mesés látnivalóit!

Nőtincsi horgásztó, nógrád vármegye, kirándulóhely
Nőtincsi látkép | Fotó: Leyer Péter – Photo & Video

Szent István-tó

Elsőre ugyan természetesnek tűnhet, de a 40 hektáros tavat mesterségesen alakították ki, a Lókos-patak felduzzasztásával. A más néven Nőtincsi-tónak is nevezett horgásztavat eredetileg árvízvédelmi és tűzivíztározóként alkalmazták, később pedig halakat telepítettek a tó vízébe. A különleges növény- és állatvilágának köszönhetően a kirándulók is előszeretettel járnak errefelé, hiszen a sűrű növényzetű, szépen karbantartott tavat egy kellemes, 3 kilométeres sétatáv teljesítésével körbe lehet járni, akár kerékpárral is. A túra jellegét tekintve könnyű, ezért akár családosoknak is tökéletes célpont lehet, a tóparton kialakított tűzrakóhelyeknek köszönhetően pedig még sütögetésre is van lehetőség. Néhány évvel ezelőtt a tavat és környékét természetvédelmi területnek nyilvánították.

Facebook >>

Nőtincsi horgásztó
Fotó: Kiss Csabáné

Nőtincsi NemcsakPiac

Idén ünnepelte második születésnapját a Nőtincsi-horgásztó partján, igazán vadregényes környezetben otthonra lelt termelői és kézműves piac. A Nőtincsi NemcsakPiac télen-nyáron mesés hangulatához olyan termelői portékák is hozzájárulnak, mint a háztáji tojás, friss zöldségek, a kamra polcára kívánkozó befőttek, lekvárok és savanyúságok, akárcsak a ropogós kenyerek, kencék, sajtok és a palackba zárt folyékony örömök. A sort még hosszan folytathatnánk, hiszen termelők és kézművesek garmadája árulja remek portékáit minden hónap harmadik vasárnapján a piacon, ahol üdítő programokkal is várják az arra járókat.

Facebook | Tovább a szeptemberi eseményre >>

Nőtincsi NemcsakPiac, piac, őszi vásár
Fotó: Nőtincsi NemcsakPiac Facebook-oldala

Alpaka Farm a Seholszigeten

A Naszály lábánál fekvő csendes kis faluban található Alpaka Farm és Seholsziget Élménypark tulajdonosai még 2007-ben, Ausztráliában szerettek bele a kedves alpakákba. 2008-ban az első saját példánnyal gyarapították állatsimogatójukat, és az állat barátságos természetével olyannyira belopta magát a szívükbe, hogy mára már 11 alpaka tartozik a farm lakóihoz. A parkban csoportos és egyéni alpakafoglalkozásokon vehettek részt, amely során megismerhetitek a kíváncsi állatokat, etethetitek és vezethetitek őket, megtapinthatjátok a puha alpakagyapjúból készült hipoallergén termékeket. Fontos infó, hogy a farm látogatása online regisztrációhoz kötött.

2610 Nőtincs, Diófa út 41. | Weboldal

Alpaka Farm Nőtincs
Fotó: Alpaka Farm Nőtincs

Ha benneteket is rabul ejtett a Cserhát szépsége, keressétek fel Nőtincs környékének kincseit. A település szomszédságában bújik meg a sejtelmes Hársas-tó, amely körül egy könnyed sétát tehettek. De errefelé található a családbarát Gyadai tanösvény is, ahol egy igazi függőhídon sétálhattok át. Ha még így sem akar szűnni kalandvágyatok, fedezzétek fel a hegység legszebb látnivalóit.

Osszátok meg velünk képes beszámolóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Nógrád vármegye számtalan csodát rejt: