Újragondolt utcazenei performansz enged bepillantást Dél-Korea titokzatos világába

Szeptember 27-én és 29-én testközelből csodálhatják meg a nézők a Liquid Sound művészeti formáció előadását Budapesten és Egerben. Az újragondolt utcazenei előadáson a Dél-Koreából érkező művészek egy teljesen új formában mutatják be a tradicionális hangszereket és jelmezeket.

Forrás: Koreai Kulturális Központ

A Koreai Kulturális Központ idén ősszel is különleges előadásokkal készül a magyar közönségnek. A Nemzeti Táncszínház és az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál közös együttműködésének köszönhetően a Liquid Sound “LONG: I. Yeonhee-projekt” című előadása két helyszínen is bemutatkozik hazánkban. 

A tradicionalitás és a modernitás újraértelmezése 

A Liquid Sound egy olyan kreatív előadócsoport, amely a hagyományos művészetet alapul véve különböző műfajokat ötvözve és kísérletezve alkot maradandót. Minden évben újabb és újabb produkciókat hoznak létre, melyek alapvető kérdéseket vetnek fel a művészet identitásáról.

Forrás: Koreai Kulturális Központ

A Magyarországon bemutatott “LONG: I. Yeonhee-projekt” című előadásában a közönség egy olyan performansszal találkozhat, ami egyszerre lebontja és újraépíti a hagyományos előadás fogalmát, mindezt elektronikus zenével és modern táncmozdulatokkal kifejezve. 

Az előadókon és táncosokon kiegészítőként népi ütőhangszereket is láthatunk, miközben a színtéren táncolva újradefiniálják az utcaszínház hagyományos elemeit. A nézőközönség a színtér két oldalán foglal helyet, így mindenki testközelből csodálhatja, ahogy megszűnik a határ a hagyomány és a modernitás, az előadás és a tánc között. Ez a performansz egészen az alapoktól alakítja át a koreai identitást a felbomlás és egyesülés végtelen folyamatában, amihez felhasználja a tiszta statikus energiát, az ismétlődést és redukciót, a lassúságot és ürességet. 

blank
Forrás: Koreai Kulturális Központ

A művészeken a Yeonhee-öltözék jelenik majd meg, mely öt színének hagyományos jelentését az előadóművészek mutatják be. A fehér jelképezi a semmit; a kék a tavaszt, derűt, nagylelkűséget; a piros a delet, jókedvet, nevetést; a fekete az éjjelt, telet, félelmet; végül a sárga a középpontot, délutánt, az öt elembe vetett hitet.

Budapesti előadás: 2024. szeptember 27. (péntek), 19:30 // Nemzeti Táncszínház, Kisterem

Ingyenes egri előadás: 2024. szeptember 29. (vasárnap), 19:30 // Eger, Dobó tér

Ezeket az őszi kultprogramokat sem érdemes kihagyni: