Zalaegerszeg őszi arca: Számtalan izgalmas látnivalóval várja a kirándulókat

A köd birtokba veszi a hajnalt, a reggelek hűvösebbek, a színek megelevenednek. Az ősz ezernyi árnyalatát mutatja Zalaegerszegen és környékén, ami nem csoda, hiszen ez a vidék hazánk egyik gazdagon erdősült területének számít. Fedezzétek hát fel a térség őszi arcát!

Fotó: Városmarketing Iroda

Kirándulós úti célok a környéken

Érdemes elindulnotok a jelzett turistaútvonalak mentén és elmerülni ebben a színpompás őszi hangulatban, beszippantani az erdei avar kesernyés illatát és sétálni az egyre sárguló falevelekben. A bakancsos és biciklis turisták számára ajánlott túraösvények – melyek akár gyermekekkel, idősekkel egyaránt bejárhatók – számos gyönyörű panorámahelyszínt kínálnak.

Fotó: Városmarketing Iroda

A különböző hosszúságú szakaszokból álló útvonalhálózatok dombhátakon, szőlőskertek mentén és vízmosta mélyutakon, vagyis az erdős horhosokon keresztül vezetnek. A Horhosok útja és a Páfrányok útja útvonalait bejárva természet és épített környezet békés együttélésének, harmóniájának lehetünk tanúi.

Kirándulás közben megcsodálhatjátok a lágyan csörgedező, frissítő forrásvizeket, a varázslatos, vadakban gazdag erdőrengeteget és a jellegzetes erdőszéli páfrányokat. Érdemes napnyugta körül tervezni a kirándulást egy-egy dombhátra, hiszen a Göcsej tágas dombtetői, lankás oldalai mögött lenyugvó nap még felejthetetlenebbé teszi a túrát.

blank
Fotó: Városmarketing Iroda

Dombokon-völgyeken át

A természetbarátokat romantikus részleteivel, emelkedőinek és völgyeinek festői váltakozásával a Zalaegerszeg déli határában található Alsóerdő csábítja felfedezésre. Itt rejtőzik a megyeszékhely tündérkertje, a Zala megye hét természeti csodája közé sorolt Azáleás-völgy.

Innen már csak egy ugrás a TV-torony, melyet egy 293 méter magas dombtetőn építettek fel. Kilátóteraszáról szó szerint láthatjátok a zalai dombok hullámzását, hallhatjátok az erdők susogását, érezhetitek a vidék sajátos hangulatát, a látóhatár szélén pedig felsejlik az Alpok csipkéinek vonulata is.

blank
Fotó: Városmarketing Iroda

A lombos fák ölelésében, kitáblázott ösvények mentén, a Tölgyek útját járva a természeti kincsek mellett ipartörténeti emlékekbe, a zalai olajbányászat örökségébe is betekintést nyerhetünk.

Családi programok Zalaegerszegen

Családoknak, fiataloknak kihagyhatatlan program az Alsóerdei Sport- és Élménypark, ahol zöld erdei környezeteben, madárcsicsergés közepette várják az aktív kikapcsolódás kedvelőit többek között kalandpályákkal, mászófallal és játszótérrel.

blank
Fotó: Tourinform Zalaegerszeg

A Gébárti-tó partjára a zalaegerszegiek is szívesen kilátogatnak, érdemes a körülötte kialakított tanösvényt körbejárni. A könnyű túra során egy szórakoztató vidra lesz a kísérőtök, aki humoros módon mesél érdekességeket a tó keletkezéséről és élővilágáról. Ne hagyjátok ki a mocsári pallóösvényt, fedezzétek fel cikkcakk vonalban a vízivilág titkait, pihenjetek meg a tó körül kialakított stégeknél, padoknál, és csodáljátok meg a környező táj szépségét a tó tükrében is!

Felfedezésre váró múzeumok

A tájegység különleges világát ismerhetitek meg, ha kilátogattok a Göcseji Falumúzeumba. Az eredeti épületek között sétálva varázsütésre a múltban találhatjátok magatokat. Ha szeretnétek felfedezni a fekete arany titkát, akkor a skanzenből a szomszédos Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum felé vegyétek az irányt!

blank
Fotó: Tourinform Zalaegerszeg

A belváros szívben, a Göcseji Múzeum várostörténeti kiállítását humoros animációk, interaktív játékok segítségével ismerhetitek meg, vagyis itt nem igaz a mondás, miszerint mindent a szemnek, semmit a kéznek.

A Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont hazánk egyik legújabb múzeuma, ahol egy igazán modern és impozáns épületben elevenedik meg Mindszenty József öröksége és a kommunista diktatúra egyházi üldözöttjeinek történte.

Egy szó mint száz, irány Zalaegerszeg, mert itt tényleg jó kirándulónak lenni! Még ősszel is.

Ősszel is tartogat meglepetéseket Zalaegerszeg meseszép kertje: