CicaPest: 5 fergeteges helyszín és program Budapesten macskarajongóknak

Aki a macskákat szereti rossz ember nem lehet – tartja a bölcs mondás, a cicarajongóknak pedig Budapesten sem kell unatkozniuk, hiszen számos izgalmas látnivaló és program várja őket.

Macskás szobrok a városban

Ha egy városi séta alkalmával hódolnátok a macskák iránti rajongásotoknak, három különleges úti cél is vár rátok. Nem meglepően, ezek közül kettő is a VII. kerületben, az Állatorvostudományi Egyetemnél található, így könnyen felfedezhetitek mindkettőt. A híres művész, Kolodko Mihály jóvoltából került az egyetem egyik hátsó kerítésére sokak kedvenc lusta cicájának, a jellegzetes mosollyal vigyorgó Garfieldnak szobra, ami 2023. június 19-én bukkant fel. A dátumválasztás nem véletlen, hiszen napra pontosan 45 évvel ezelőtt, 1978. június 19-én debütált a nagyközönség előtt Jim Davis képregényének első néhány képkockája.

Fotó: Kolodko Art Facebook

A másik cicás szobor Marcinak, az egyetem szeretett cicájának állít emléket, aki kedves dorombolásával 12 éven át dobta fel a kampusz mindennapjait. Életnagyságú bronzszobora az István utcai “O” épület oldalában lelt otthonra, a közadakozásból finanszírozott alkotást Kontur András szobrászművész alkotta meg.

Fotó: László Orsolya

A város harmadik macskás szobrához a Kálvin térig kell elsétálnotok, ahol egy egészen érdekes kompozícióban lelhettek fel egy cicát a metróaluljárójában. Két kijárat között, vörösmárványból álló domborművet találunk, amit 1980-ban Illés Gyula készített. A Város születése címet viselő alkotás az 1794-ben lebontott Kecskeméti kapunak állít emléket, amin a szóbeszéd szerint az alkotó saját cirmosát is megörökítette.

Fotó: Szabó Hajnalka

Cat Café Budapest

Ha doromboló cirmosok között frissítenétek fel magatokat, vagy megpihennétek a mindennapok hajtásában, vegyétek az irányt a Deák Ferenc tértől 5 percnyi sétára található, igazi cicabirodalmat magáénak tudó Révay utcai Cat Café Budapest fele. A kávézót 15 fajtiszta és mentett cica lakja és szinte bármikor kaphatók egy kis simogatásra és játékra. Ha dorombolással megfűszerezve kávéznátok, sütiznétek, vagy boroznátok, ötvözzétek azt szerethető cicák megnyugtató társaságával!

1065 Budapest, Révay utca 3. | Weboldal | Facebook

Fotó: Cat Café Facebook

Cat Museum Budapest

Budapest első macskamúzeuma semelyik cicaőrült bakancslistájáról sem hiányozhat! A kiállítás egy különleges festménykollekcióval büszkélkedhet, amelyek mindegyike macskákat ábrázol, az alkotások pedig szezonálisan cserélődnek, így minden évszakban érdemes visszatérnetek. A galéria mellett betekintést nyerhettek a cicák rejtélyes világába is, részt vehettek egy izgalmas kvízen, megnézhettek egy exkluzív filmet, sőt még egy relaxkuckó is vár, ahol macskák társaságában kapcsolódhattok ki.

1054 Budapest, Vadász utca 26/a | Weboldal

Fotó: Cat Museum Budapest

A macskás filmek sem maradhatnak el:

Macska kocsma

A Csiga és a Hintaló között félúton bújik meg a helyiek féltve őrzött törzshelye, a Macska, a név pedig kötelez, így a változatos dekorban visszaköszön az imádnivaló kisállat. A hangulatos galériára csak mezítláb szabad belépni, ahol a függőágyban vagy puffok között mi is a macskákra jellemző kényelembe helyezhetjük magunkat. A hétvégente zárva tartó gasztrokocsmában a szezonális vegetáriánus fogások mellé kisüzemi sörök, bioborok, valamint vendégszeretet jár.

1085 Budapest, Bérkocsis utca 23. | Facebook

Fotó: Macska kocsma Facebook

Vadmacskák a Budakeszi Vadasparkban

Ha a házi macskák helyett vadmacskákkal ismerkednétek, irány a Budapest belvárosától mindössze 20 percre található Budakeszi Vadaspark, ahol két nagy cicával is találkozhattok. Szilveszter és Félix már régi lakói a létesítménynek, és ugyan sokszor elbújnak, ha elég szemfülesek vagytok, elcsíphetitek őket.

A vadaspark mindennapjait a nyár elején egy új jövevény érkezése rázta fel, az imádnivaló Szaffi történetét pedig a Facebook népe hétről hétre követheti. A kis vadmacska megfigyelésének célja, hogy idővel visszaintegrálják a vadonba, így őt meglesni élőben nem lehet, de az új posztoknak és képeknek köszönhetően mindenki olvadozhat tőle.

2092 Budakeszi, 0210/12 hrsz. | Weboldal

Fotó: Budakeszi Vadaspark / Burányi Virág

Még több szenzációs program szeptemberre, nem csak macskásoknak: