Kijelenthetjük, hogy az egyik legnépszerűbb késő nyári, kora őszi gyümölcsünk a szilva, amelyből leggyakrabban szilvás gombóc, szilvás pite, vagy különböző szilvalekváros sütemények kerülnek terítékre. Most mi is egy lekváros finomságot készítettünk belőle, mégpedig mini islert fahéjas szilvalekvárral töltve, amelyre garantáltan nem fog panasz érkezni, talán csak annyi, hogy túl hamar elfogy.
Hozzávalók (kb. 30-35 db-hoz)
A tésztához:
• 200 g finomliszt
• 100 g rétesliszt
• 200 g vaj vagy margarin
• ½ mk. szódabikarbóna
• 1 kis méretű tojás
• 100 g porcukor
• csipet só
A lekvárhoz:
• 250 g szilva
• 30 g cukor
• ½ mk. őrölt fahéj
• 10 g keményítő vagy vaníliás pudingpor
• 0,5 dl víz
A csokibevonathoz:
• 300 g étcsoki
• étolaj
Elkészítés:
1. Első lépésként begyúrjuk a linzertésztát, amihez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval homogén tésztát gyúrunk belőle, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
2. Míg hűl a tésztánk, elkészítjük a szilvalekvárt. A szilvákat apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd egy lábasban puhára főzzük és botmixerrel simára pürésítjük. Ezután a keményítőt vagy pudingport elkeverjük a vízzel, és hozzáadjuk a lekvárhoz. Felforraljuk, majd félretesszük hűlni.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm-esre nyújtjuk, és egy 4,5 centis kiszúróval köröket vájunk ki belőle, majd kb. 10 perc alatt világosra sütjük.
4. A kihűlt linzerkorongokat betöltjük a lekvárral, és másnapig dobozba zárjuk, hogy kicsit átpuhuljanak, így akár napokig is tárolhatjuk őket.
5. Miután megpuhultak, a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kis olajat adunk hozzá, hogy folyékony legyen, és belemártjuk az islereket.
6. Ha a csokoládé megkötött, már ehetjük is kettesével. Jó étvágyat hozzá
A receptet köszönjük Gál Melániának!