Éjszaka a városban: 7 nagyszerű program Budapesten, ha felfedeznétek a főváros éjjeli arcát

Használjátok ki az enyhe szeptemberi időjárást és fedezzétek fel a főváros éjszakai arcát! Mozi, séta, táncház, állatkert – biztosan nem fogtok unatkozni!

Esti séta az Állatkertben // Fővárosi Állat- és Növénykert (2024. szeptember 12.)

A Fővárosi Állat- és Növénykert szeptember 12-én szélesre tárja kapuit az éjjeli baglyok előtt. Ezen az estén állatkerti szakvezetők kíséretében barangolhatjátok be az állatkertet és ismerhettek meg kulisszatitkokat. Az este során olyan épületek is megnyílnak, amelyek napközben nem látogathatók, érdemes tehát erre kanyarodni. A séta kiemelt helyszínei a Szavannaház: zsiráfok, a Xantusház és az Elefántok, az esti séta pedig a Főkaputól veszi kezdetét 18:30-kor.

Weboldal >>

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Táncházak Éjszakája // Fonó (2024. szeptember 14.)

Idén már a 35. alkalommal kerül sor a Táncházak Éjszakájára a Táncház Egyesület szervezésében, ezúttal szeptember 14-én. Az este folyamán terítékre kerülnek a Kárpát-medence magyarságának táncai és zenéi. Délután 16 órától kézműves foglalkozássokkal és interaktív gyerekprogramokkal, gyerektáncházzal várnak. 19 órától a kamaszok mulathatnak, 20.30-tól pedig többféle zenekar muzsikájára táncolhatnak a résztvevők. Az esemény egészen másnap hajnali 3-ig tart.

Weboldal >>

Fotó: Fonó Budai Zeneház

Szeptemberben sem áll meg a fesztiválláz Budapesten:

A Szaturnusz napja // Svábhegyi Csillagvizsgáló (2024. szeptember 14.)

Szeptember 14-én a Szaturnusz bolygó gyűrűinek ihletésében rengeteg különleges program vár rátok a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Megtudhatjátok, hogyan fedezte fel a Cassini űrszonda a Szaturnusz egyedülálló gyűrűrendszerét, megszagolhatjátok, milyen felhőzetben kell majd dolgoznia a Szaturnusz Titan holdjára leszálló Szitakötő drónnak, és elkészíthetitek az Enceladus hold fagyosan füstölgő kriogejzíreit is, és ez még nem minden!

Weboldal >>

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Budapesti Klasszikus Film Maraton // több helyszínen (2024. szeptember 17-22.)

Szeptember 17. és 22. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, amelynek helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet, a Budapest Music Center és a Bazilika előtti Szent István tér lesznek. A nagyközönség az animációs, illetve a science fiction műfaj gyöngyszemei mellett történelmi filmekkel, vígjátékokkal, élőzenés filmkoncertekkel, izgalmas előadásokkal és archív filmvásárral is találkozhat.

Weboldal >>

Fotó: Budapesti Klasszikus Film Maraton NFI

Corvin Moziéjszaka // Corvin Mozi (2024. szeptember 20.)

Szeptember 20-án újra Corvin Moziéjszaka! Különleges vetítések, kísérőprogramok, premier előtti vetítések és a legnagyobb sikerek kora estétől másnap reggelig, egyetlen karszalaggal. A Corvin moziéjszakán a bemutató előtt lehet megnézni A szert, de műsoron lesz az új Monte Cristo grófja-adaptáció, a Lepattanó című gombfocis vígjáték és az Egy százalék indián is. A kultfilmeket az A Birodalom visszavág és az A sötét lovag erősíti, de egy Harry Potter-film is terítékre kerül.

Weboldal >>

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

LED’S RUN 2024 – Éjszakai futás // Nemzeti Atlétika Központ (2024. szeptember 23.)

A tavalyi nagy siker után, idén is elstartol a LED’S RUN éjszakai fényfutás szeptember 23-án a Duna partján, a Nemzeti Atlétikai Központban az Európai Sporthét ünnepi nyitóeseményeként. Ezen a napon igazán egyedülálló futóélményben lehet részetek, hiszen ott futhattok, ahol a világ legnagyobb atlétái versenyeztek! Két táv közül választhattok 2 km-es távra és 5 km-es távra nevezhettek. A sportélményen túl a fesztiválhangulat is garantált, hiszen a rajt előtt, alatt és után is világító táncosok, tűzzsonglőrök, LED-es artisták és neves DJ garantálja a bulihangulatot.

Weboldal >>

Fotó: Sportoló Nemzet

Kutatók Éjszakája // több helyszínen (2024. szeptember 27-28.)

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 27. és 28. között lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és játékos programokon keresztül. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

Weboldal >>

Fotó: Kutatók éjszakája

Kulturális programokból sem lesz hiány Budapesten idén szeptemberben: