7 bakancslistás élmény és program őszre, ahol részesei lehetünk a természet változásának

Pompás időszak köszönt ránk az ősz személyében, amikor is élményt nyújt minden egyes olyan program, amikor a természet változásának, körforgásának lehetünk szemtanúi. Ne szalasszátok el ezeket a remek bakancslistás programokat, töltődjetek fel velük az év hátralévő részére!

Esti séta szarvasbőgés idején (2024. szeptember 14.)

Szeptember 14-én, délutántól kora estig tartó sétára indulhattok a Sziki-tavak mentén, ahol madármegfigyelésre, a tavak madárvilágának megismerésére lesz lehetőségetek, az esti órákban pedig a gímszarvasbikák őszi énekébe hallgathattok bele. Az 5 km-es túra során, a Körös-Maros Nemzeti Park egyik megfigyelőtornyából akár meg is pillanthatok egy-egy öblös hangú szarvast. A programra előzetes bejelentkezés szükséges a honlapon megadott elérhetőségen.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Facebook

Ha Budapest közelében hallgatnátok bele az őszi szarvasbőgésbe:

 

Élményszüret az Esbana homoktövis birtokon (szeptember 14-ig)

Az ősz egyet jelent a szüreti időszakkal, a gyümölcsök és zöldségek betakarítása nagy élmény, érdemes tehát élni az évszak adta lehetőségekkel. A tápiószentmártoni Esbana birtok például egy rendhagyó élményszüretre invitál, ahol a jótékony hatású homoktövist lesz lehetőségetek a kosarakba és ládákba szüretelni. Az élményszüreten persze nem marad majd el a birtoklátogatás, a homoktövisből készült finomságok kóstolása és a kihagyhatatlan élménytraktorozás sem.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Esbana Homoktövis Facebook

Alkonyati séta a pusztán vércsegyülekezés idején (2024. szeptember 18.)

Szeptember 18-án egy könnyed, 2 km-es túra keretében szakvezetővel karöltve látogathatjátok meg a Királyhegyesi-pusztát. A koraesti sétán lesz lehetőségetek megfigyelni a puszta gyülekező és vonulásban lévő madarait, ahogy a természet változásával közösen útra kelnek. Szerencsés esetben ekkortájt többszáz példányt számláló kék vércse csapatok készülődnek az éjszakára, nem mindennapi látványt nyújtva a megfigyelőknek. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges a honlapon megadott elérhetőségen.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Facebook

Őszi kikerics túra a Páhi-réteken (2024. szeptember 21.)

A legtöbb növénnyel ellentétben az őszi kikerics ősszel bontja ki meseszép szirmait, aminek szeptember 21-én ti is részesei lehettek a Kiskunsági Nemzeti Park vezetett túráján. Az őszi hangulatú, szeptember végi, 8 km-es túrán ezúttal nemcsak a színesbe forduló faleveleket lesz lehetőségetek megcsodálni, hanem a program során útba ejtett rétek rózsaszín virágoktól pompázó látványát is. A túrára jegyet vásárolni a nemzeti park weboldalán tudtok.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook

Őszi élménykenuzás a Kányaváry-szigetnél (2024. szeptember 21.)

Szeptember 21-én vízi kalandokba kóstolhattok bele, mégpedig a Kis-Balatonnál, a Kányaváry-szigetnél. A 2-2,5 órás túrán kenukban ülve, a vízfelszíntől egy karnyújtásnyira csodálhatjátok meg a sziget őszi mesevilágát, a berek hol hangos, hol csendes lakóit és az őszbe forduló fák és természet színpompás kavalkádját. A túra közben nemcsak megfigyelésre nyílik majd alkalom, hanem sok-sok érdekességet is megtudhattok a Kis-Balaton világáról és kialakulásáról.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Kányaváry Kenutúrák Facebook

Őszi holdfénytúra a Badacsonyon (2024. október 19.)

A minden évszakban, de ősszel még mesésebb hangulatba burkolózó Badacsony egy késő délutáni és kora esti túrára invitál október 19-én. A holdfénytúra során nemcsak rengeteg érdekesség, titok és történet tárul majd fel a hegyről, hanem a túra végén, a Kisfaludy-kilátó tetejéről csodálhatjátok meg a Balaton lenyűgöző esti fényeit. A túrára érdemes fényforrással, elemlámpával érkezni, előzetesen regisztrálni pedig a megadott elérhetőségeken tudtok.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Tourinform Badacsony Facebook

Őszi madárvonulás a Tisza-tavon (2024. október 26., 27.)

Az elhivatott természetjárókat október végén is várják élmények, mégpedig egy egész napos kenutúra a Tisza-tavon. Az őszbe burkolózott tájban ezúttal a Valki- és a Poroszlói-medence környékén gyönyörködhettek, akárcsak az őszi madárvonulásban. A program kiváló mindazoknak, akik szeretnének természetközeli hangulatban feltöltődni, kikapcsolódni, ahol pont elég idő jut végignézni a naplementét és részletesen megfigyelni a változó természetet.

Tovább az eseményre >>

Fotó: Vízi-Lovas Turisztikai Kft. Facebook

Ha kora őszi, pezsgő programokra vágytok: