Árnyas őszváró sétát tehetünk a hangulatos pincehegyen Budapesttől nem messze

Nincs is jobb őszindító program, mint egy kellemes séta egy hangulatos pincesoron, ahol mennyei borok koronázzák meg az élményt.

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

A Biatorbágy felé vezető út mellett emelkedő pátyi Pince-hegy lábánál egy igazán különleges kultúrtörténeti kincs rejtőzik, hiszen az akác- és kőrisfáinak árnyékában található a párját ritkító pincefalu. A közel 300 földbe vájt pincéből álló területen egymás feletti szinteken fedezhetitek fel az aprócska utcákat, miközben megcsodálhatjátok a hol terméskővel, hol vakolt homlokzattal rendelkező épületeket.

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Az Etyek-Budai borvidék területén korábban számos ehhez hasonló pincefalu volt, ám mára már többségük elpusztult, így még utánozhatatlanabb úti célnak számít. A hangulatos pincék nagy része az 1850-es években épült, a történelem viharait túlélve pedig az 1990-es évek közepétől kezdték meg reneszánszukat.

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka
Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Ugyan még mindig találunk üresen álló épületeket, a legtöbb pincét ismét birtokba vették és a szőlőterületek hiánya miatt jellemzően nem helyben termesztett szőlőből, de ismét folyik borkészítés. Ennek köszönhetően, több pincében is van lehetőség borkóstolásra, amit kár lenne kihagyni, ha már erre jártok.

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Fergeteges programok a borok szerelmeseinek: