Állatkertek Napja 2024: Hazánk 9 csodálatos állatkertje, amit érdemes felfedezni

1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Budapesti Állat- és Növénykert, amely hazánk első állatkertjeként került a köztudatba. Ennek emlékére és az állatkertek népszerűsítésére augusztus 9-én ünnepeljük az Állatkertek Napját. Érdemes tehát az elkövetkezendő napokban felfedezni néhányat, mutatjuk a kedvenceinket!

Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark nagy népszerűségnek örvend országszinten, hiszen a 30 hektáros területen 500 faj 5000 egyede él, akik sokszor csak egy száraz- vagy vizesárokkal vannak elválasztva a látogatóktól. A tölgyerdő fái alatt sétálva számos ritkaság számba menő állattal találkozhattok, mint például a szumátriai tigris vagy az indiai orrszarvú. Az állatpark fő attrakciói közé tartozik az Ócenárium a cápás alagútjával, az ázsiai dzsungel az óriás vízeséssel, illetve a rengeteg nézőt a lelátókra vonzó fókashow.

4431 Nyíregyháza, Sóstói út | Weboldal

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Pécs ZOO

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium a Mecsek oldalában található, és Magyarország legmagasabban fekvő állatkertjeként várja látogatóit. Az állatkert akvárium-terrárium épületében tengeri és édesvízi halak, kétéltűek és hüllők gazdag gyűjteménye tekinthető meg, melynek egyik legnagyobb látványossága a 100 000 literes cápás akvárium. A Zoo területén többek között borjúfókákkal, vízilovakkal, fehér bengáli tigrisekkel, barnamedvével, vörös pandákkal, foltos hiénákkal, kubai krokodillal, makikkal és számos más, egzotikus állattal találkozhatunk. Az állatkertben különféle programokkal, igény esetén zoopedagógiai foglalkozással, csoportvezetéssel és nyaranta látványetetésekkel kedveskednek a látogatóknak.

7635 Pécs, Ángyán János utca 1. | Weboldal

Fotó: Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium

Tisza-tavi Ökocentrum

Poroszlón találjuk a 2012-ben megnyílt Tisza-tavi Ökocentrumot, melynek 735 000 literes össztérfogatú édesvízi akváriumrendszere egyedülálló Európában. A látogatóközpontból, szabadidőparkból és skanzenből álló élménypark egész napos elfoglaltságot ígér minden korosztálynak. Az ökocentrum leglátványosabb eleme az óriásakvárium, melynek falai között beléphetünk a Tisza-tó különleges világába, és testközelből ismerhetjük meg a Kárpát-medence őshonos élőlényeit, de körpanorámás kilátótornya is említést érdemel, ahonnan a Mátra és a Bükk vonulatai is látszanak, valamint az ökocentrum kikötőjéből induló vízitúrák és kishajós kirándulások is szuper kikapcsolódást biztosítanak.

3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 41.| Weboldal

Fotó: Tisza-tavi Ökocentrum

Izgalmas látnivalók a Tiszánál:

Fővárosi Állat- és Növénykert

Az 1866-ban megnyitott Fővárosi Állat- és Növénykertet talán senkinek nem kell különösebben bemutatni. A Városliget határában fekvő patinás épületek rejtik a budapesti gyerekek egyik kedvenc helyi úti célját, amely többszáz állatnak ad otthont, többek között kenguruknak, majmoknak, tigriseknek és krokodiloknak. Az állatkert egész évben programok tucatjaival várja a látogatókat minden nap, a különféle állatbemutatóktól a 4D-s moziélményig.

1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12. | Weboldal

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Veszprémi Állatkert

A Balatontól csupán 15 km-re, a festői Fejes-völgyben kapott helyet hazánk legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje, a Veszprémi Állatkert. A helyszín körbejárása az egész család számára tartogat izgalmakat, hiszen a pandáktól a pápaszemes pingvinig, a szibériai tigristől a borjúfókáig, számos különleges állattal találkozhatunk itt. Az állatkert kínálatát egy hatalmas tematikus játszótér, Magyarország legnagyobb dinoszauruszparkja, valamint állatsimogató és családbarát rendezvények színesítik.

8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 17. | Weboldal

Fotó: Domján Attila

Tropicarium, Budapest

Az egész család számára izgalmas program lehet eltölteni néhány órát a Tropicarium egzotikus állatainak megfigyelésével. Az állatkert lakói között egyaránt megtalálhatók cápák, aligátorok, hüllők és kétéltűek, kis majmok, madarak és több ezer színes halfaj is. A homoki tigris- és barna szirtcápákat ráadásul szinte testközelből, az akváriumok alatt húzódó látványalagútban csodálhatjátok meg közelebbről. Egyszerre lenyűgöző és félelmetes pillanatokban lesz részetek, ahogy karnyújtásnyira úsznak el mellettetek ezek a nagy ragadozóállatok, de egy biztos, felejthetetlen élményt nyújt a látványuk. A Tropicarium bejárása közben ráadásul számtalan érdekes információt is megtudhatunk az ottlakókról.

1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43. | Weboldal

Fotó: Tropicarium Budapest

Xantus János Állatkert, Győr

A Xantus János Állatkert Győr városában található, és 1967-ben nyitotta meg kapuit. Nevét a híres magyar természettudósról, Xantus Jánosról kapta, aki az amerikai és ázsiai flóra és fauna kutatója volt. Az állatkert több mint 500 állatot mutat be, köztük egzotikus és őshonos fajokat. Az oktatási programok és az állatbemutatók révén az állatkert fontos szerepet játszik a természetvédelemben és az állatok iránti tudatosság növelésében. A létesítmény modern kifutókkal és interaktív kiállításokkal várja a látogatókat, és célja, hogy szórakoztató és tanulságos élményt nyújtson minden korosztálynak.

9027 Győr, Kiskútliget 1/A | Weboldal

Fotó: Győr Zoo

Bella Állatpark, Siófok

Siófok központjától mindössze 5 kilométerre, kellemes természeti környezetben várja a kicsiket és nagyokat egyaránt a Bella Állatpark. A 30 ezer négyzetméteren elterülő parkban a kisállat-simogatók mellett kétpúpú tevék, alpakkák, lovak, pónilovak, szamarak, kenuguruk, szurikáták, kecskék, birkák, zebuk, pávák, díszmadarak, sok háziállat, dísztó halakkal és vízimadárpark várja a látogatókat, és ez még mindig nem minden! Készüljetek fel egy egész napos kalandra, mert itt tényleg nem lehet unatkozni. Az állatpark a hét minden napján, így hétvégéken és még ünnepnapokon is nyitva tart!

8600 Siófok, Verebesi utca 35. | Weboldal

Fotó: Bella Állatpark

Debreceni Állatkert

A Debreceni Állatkert és Vidámpark Magyarország első vidéki állatkertjeként nyílt meg 1958-ban, a Nagyerdő szívében. Az állatkert több mint 900 állatnak ad otthont, 170 különböző fajt képviselve, köztük egzotikus és őshonos állatokkal. Kiemelt célja a természetvédelem és az oktatás, interaktív programokkal és állatbemutatókkal segítik a látogatók ismereteinek bővítését. Az állatkert területén található vidámpark további szórakozási lehetőségeket kínál, így minden korosztály számára ideális kikapcsolódási helyszín.

4032 Debrecen, Ady Endre út 1. | Weboldal

Fotó: Zoo Debrecen

További szuper kalandok Debrecenben: