12 nagyszerű program és látnivaló, amit kár lenne kihagyni idén nyáron Debrecenben

Debrecenben sosem lehet unatkozni, különösen nyáron nem, amikor számos szabadtéri programlehetőség kínál feledhetetlen élményeket. Íme néhány tipp, hogy mikor érdemes utazni, hova érdemes menni és mit érdemes csinálni nyáron Debrecenben.

Fesztiválról fesztiválra

Debrecenben egész évben egymást érik a rendezvények, de ez nyáron még inkább igaz, hiszen alig, hogy véget ér egy fesztivál, már kezdődik is egy másik. Idén nyáron (is) kihagyhatatlan élmény júliusban a Campus Fesztivál, augusztusban a Debreceni Bor- és Jazznapok, és persze az egyhetes Debreceni Virágkarnevál! Mindezeken túl a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál, a Debreceni Utcazene Napok és a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál gondoskodik a tartalmas szórakozásról.

Campus Fesztivál – Fotó: VisitDebrecen

Vizes kalandok az ország legmodernebb strandján

Ha nyár, akkor vízpart! Debrecenben az ország legvagányabb strandján csobbanhattok, a Nagyerdő hatalmas, árnyat adó lombkoronái alatt! A számos nemzetközi díjjal kitüntetett Aquaticum Strandon 5700 négyzetméternyi vízfelület, 15 különböző medence, egy 12 méter magas napozóterasz, óriáscsúszdák, ugratóplatformok és még sok-sok vizes attrakció vár benneteket!

Fotó: VisitDebrecen

Karneváli forgatag

Debrecenben tartják az ország legnagyobb születésnapi buliját, a Debreceni Virágkarnevált! Az államalapítás ünnepét augusztus 20-án nagyszabású karneváli felvonulással több mint százezer ember társaságában köszönthetjük minden évben. Augusztus 15-től ingyenes nagykoncertekkel, táncbemutatókkal, botanikai és kézműves vásárral, kerékpáros felvonulással és gyermekprogramokkal hangolódhattok az ünnepre.

blank
Fotó: VisitDebrecen

Szabadtéri mozizás

A Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkút, a Nagyerdőn található Ködszínház nappal tipegőivel csábít „vízen járásra”, este pedig hatalmas, legyező alakú vízpermetére vetített kisfilmekkel és lézeranimációkkal kínál felejthetetlen mozis élményt a szabadban! A vetítések sötétedés után este 8-kor, 9-kor és 10 órakor kezdődnek.

blank
Fotó: VisitDebrecen

Nyáresti színház a Nagyerdő közepén

A Nagyerdő több mint százéves tölgyfái és a csillagos égbolt alatt könnyed nyáresti szórakozást kínálnak az ország legnépszerűbb teátrumainak, színészeinek és zenészeinek előadásai a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. Idén többek között A Pál utcai fiúk, A padlás, a Carmina Burana, Kovács Kati és Demjén Ferenc lesz látható, hallható élőben.

blank
Fotó: VisitDebrecen

Égig érő élmények

Bár Debrecen alföldi város, számos magaslati pontja van, ahonnan csodás látvány tárul elétek. Másszátok meg a belvárosban a Csonkatemplom tűztornyát, sétáljatok a Református Nagytemplom két tornya közti panorámajárdán, majd lépcsőzzetek fel a több mint százéves Nagyerdei Víztorony kilátójába és csodáljátok meg a Nagyerdőt a lombkoronák fölül.

blank
Fotó: VisitDebrecen

Séta színes virágok közt

Nem véletlenül hívják Debrecent virágos városnak. Ezt persze nemcsak a virágkarnevál miatt érdemelte ki a város, hanem gyönyörű parkjai, virágoskertjei miatt is. Sétáljatok a Csapó utcai virágpiac színes standjai között, csodáljátok meg a Dósa nádor tér gyönyörű virágait, majd a Nagyerdei parkban található Szabó Magda sétányt és az egyetemi botanikus kertet, és ti is tapasztalni fogjátok!

blank
Fotó: VisitDebrecen

Belvárosi szökőkúttúra

A belváros szinte valamennyi közterén hangulatos csobogók és szökőkutak keresztezik az utunkat. Tegyetek egy kört és válasszátok ki, nektek melyik a kedvencetek! Ha nem tudjátok, merre induljatok, ajánlunk egy útvonalat: Hal köz tér – Dósa nádor tér – Csapó utca Fórum bevásárlóközpont előtti szakasza – Piac utca és Csapó utca sarka – Kossuth tér – Déri tér.

blank
A Hal köz téri szökőkút – Fotó: VisitDebrecen

Séta a Nagyerdőn

Ha elviselhetetlen a meleg, a Nagyerdő hatalmas fáinak árnyékában találtok hűsítő felüdülést. Sétáljatok végig a parkerdő egyik legszebb részén, a Medgyessy sétányon századelős villák és irodalmi nagyságokat ábrázoló szobrok között, csodáljátok meg a békésen úszkáló tőkés récéket a Békás-tónál, látogassatok el az Egyetem tér impozáns franciakertjébe vagy a főépület mögötti botanikus kertbe, majd lazítsatok a Víztorony sétány egyik teraszán!

blank
Fotó: VisitDebrecen

Családi élmények

A Debreceni Állatkert kihagyhatatlan úti cél nyáron (is), hiszen itt szinte hetente születnek vagy érkeznek új jövevények, és olyan egzotikus fajokkal is találkozhattok, mint a recés zsiráf, a nílusi víziló vagy a gyűrűsfarkú maki. Az állatkert mellett, az ország egyetlen vidámparkjában klasszikus és modern játékgépek, például barokk lovasforgó, dodzsem és óriáskerék, a szomszédos Sziget-kék tematikus parkban pedig egy igazi miniváros várja a gyerekekkel érkezőket.

blank
Fotó: VisitDebrecen

Éjszakai fények

Egy nyáresti séta Debrecen hársfaillatban úszó hangulatos utcáin már önmagában egy kellemes program, de ha még útba is ejtitek a kivilágított középületeket és tereket, még emlékezetesebb lesz az élmény. A belvárosban a Református Nagytemplom és a Déri Múzeum, a Hal köz és a Dósa nádor tér, a Nagyerdőn a Debreceni Egyetem főépülete, a Nagyerdei Víztorony, a Stadion, az Aquaticum Strand és a Ködszínház éjszakai fényei nyújtanak lenyűgöző látványt.

blank
A Dósa nádor tér este – Fotó: VisitDebrecen

Kirándulás a környéken

Nemcsak a városban, de a környékén is megannyi élmény és kaland vár benneteket. Érdemes a Nagyerdőről átsétálni vagy akár átbringázni a Pallagi erdőbe, megcsodálni a Zeleméri templomromot félúton Hajdúböszörmény felé, vagy tenni egy feledhetetlen utazást az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútjával, az idén 142-ik életévébe lépő Zsuzsival a varázslatos Erdőspusztákon át, ahol tavak, kilátók, tanösvények, játszótér, piknikezőhely és arborétum kínál további természetközeli élményeket.

blank
Fotó: VisitDebrecen

Tovább debreceni élményekért látogassatok el a visitdebrecen.com weboldalra!

Hasonlóan csodálatos felfedeznivalókat rejt a Balaton-felvidék: