13 bakancslistás látnivaló és program a Balaton-felvidéken, amit nem érdemes kihagyni idén nyáron

A varázslatos Balaton-felvidék kimeríthetetlen élménytárából válogattunk össze nektek 13 olyan gyöngyszemet, melyet legalább egyszer érdemes meglátogatni, kipróbálni.

Kőkapu kilátópont, Badacsony

A Badacsony rejtett kilátójának meglátogatása minden túlzás nélkül a bakancslisták első helyére kívánkozik. A badacsonyi Kőkapu kilátópontja környékén egykor bazaltbánya működött, fakorlátja mögül azonban lábunk előtt terül el a Tapolcai-medence és annak magaslatai. A badacsonyi kilátók panorámáját maga mögé utasító kilátópont egy kisebb kitérővel akár a Kéktúra útvonaláról is könnyen elérhető.

Kőkapu, Badacsony, kirándulástipp
Fotó: László Orsolya

Liliomkert piac, Káptalantóti

A Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb termelői piaca kivétel nélkül minden hétvégén várja a környéken kirándulókat. A káptalantóti Liliomkertben vérbeli piaci forgatagra számíthattok, ahol beszerezhetitek a Káli-medence és környékének legfinomabb és legszebb, kézzel készített kincseit.

Liliomkert, Káptalantóti, piac, Balaton
Fotó: Tari Szilvia

Szigligeti Fagylaltozó

A Balaton északi partjának legfinomabb fagyiját keresitek? Akkor irány a Szigligeti vár! Az erődítmény tövében, a templom mellett található ugyanis a Szigligeti Fagylaltozó, ahol a helyben készült finomságokat a lehető legjobb minőségben készítik el nektek. Egyes összetevők egyenesen Olaszországból érkeznek, ami biztos garancia a minőségre. A fagylaltok mellett érdemes megkóstolni az itt készült sorbet-kat is, amelyek nem tartalmaznak tejterméket.

8264 Szigliget, Kisfaludy utca 26. | Facebook

Szigligeti Fagylaltozó, fagyi, Balaton
Fotó: László Orsolya

Hegyesdi bányató

A Balaton-felvidéktől egy karnyújtásnyira, Monostorapáti és Tapolca között rejtőzik Hegyesd aprócska települése, egy elbűvölő bányatóval. Az egykori kacsaúsztató kiszáradása után, az 1960-as években kezdtek dolomitot bányászni a területen, majd miután a bányászat abbamaradt, egy 8-10 méter mély gödör éktelenkedett itt, amelyet az évek alatt szépen lassan feltöltött a visszaszivárgó karsztvíz. Ebből lett a Hegyesdi bányató, a partján tűzrakóhelyekkel, padokkal, asztalokkal és mosdóval rendelkező horgászparadicsom.

Hegyesd bányató, Balaton-felvidék, kirándulás
Fotó: Kerekes Norbert

Fedezzétek fel a Balaton-felvidék leghangulatosabb ösvényeit:

Kopasz-hegy, Mindszentkálla

Mindszentkálla párszáz főt számláló falva fölé magasodik a beszédes nevű Kopasz-hegy. A Káli-medencét nyugatról őrző magaslatok közül 302 méteres magasságával a Kopasz-hegy számít a legnagyobbnak. A Csobánchoz hasonlóan e hegy kopár tetejéről is mesés panoráma tárul elénk. Ha kíváncsiak vagytok a kilátásra, ez esetben egy négy állomásos, 3 km hosszú tanösvényen tudjátok megközelíteni a hegytetőt.

Kopasz-hegy, Káli-medence, kirándulástipp
Fotó: Békési József

Mandilla, Köveskál

A Káli-medence szívében, Köveskálon néhány évvel ezelőtt egy régi épületegyüttes mindössze alig másfél év alatt született újjá. Mára közelről és távolról érkezők is csodájára járnak a Balaton-felvidék rejtette Mandillának, ahol mindenki megtapasztalhatja nemcsak a zavartalan elvonulás, a testi-lelki feltöltődés, de a mediterrán ízek nyújtotta élményt egyaránt. A Köveskál ékszerdobozaként számontartott Mandilla éttermében megelevenedett toszkán hangulatban élvezhetitek a remek fogásokat. A teraszon hátradőlve, friss és minőségi alapanyagokból készített ínycsiklandó fogások és hozzájuk illő kiváló borok nyűgözik le a településre érkező ínyenceket.

8274 Köveskál, Városkút utca 2. | Weboldal

Mandilla étterem, Balaton-felvidék, Káli medence, Köveskál
Fotó: Mandilla

Nivegy-völgy

A már az Árpád-korban is lakott Nivegy-völgy a Balaton környékének egyik legszebb vidéke. A völgy öt falut, köztük Tagyont, Szentantalfát, Szentjakabfát, Óbudavárt és Balatoncsicsót fogja közre. Az évszázadokra visszanyúló múltról templomromok sokasága tanúskodik. A körtúrával bejárható völgyben a vidék nyugalmából kaphattok ízelítőt, miközben présházak, szőlőültetvények és csörgedező forrás szegélyezi utatokat.

Nivegy-völgy, Balaton-felvidék
Fotó: Schutterstock

Csúcs-hegy, Sajkod

A tihanyi Belső-tótól a zöld jelzésen haladva juthatunk fel a mesés látvánnyal kecsegtető Csúcs-hegyre. Tihanyi látogatás alkalmával a Csúcs-hegy több szempontból is különleges úti cél. Amellett, hogy tetejéről kedvünkre gyönyörködhetünk a Belső- és Külső-tó által közrefogott Tihany településében, az itt található őslevendulás és a Csúcs-hegyi forrásbarlang is remek kikapcsolódási lehetőséggel szolgál.

Sajkod, Csúcs-hegy, Tihany
Fotó: Shutterstock

Tihanyi ürgevadászat

Tihanyban, a Belső-tó mellett békésen legelésző szürkemarhákon kívül egy jóval apróbb élőlény megfigyelésére is lehetőségetek nyílik. Tavasztól késő őszig leshetjük meg itt a mára már fokozottan védett ürgéket, akik kíváncsian nézelődnek és tüsténkednek az ürgelyukak bejáratánál.

Tihanyi ürgék , Belső-tó, családi program
Fotó: Kerekes Norbert

Casa Christa, Balatonszőlős

A balatonszőlősi Casa Christa a komplex kikapcsolódás élményét nyújtja a Balatonnál tett látogatás alkalmával. Az ország első agriturismójában kivétel nélkül mindenki megtalálja azt, amire épp vágyik, legyen az egyedüllét, elvonulás, természetközeliség, jóga vagy egy családdal, társasággal játszott pétanque mérkőzés. A Bib Gourmand-díjjal jutalmazott étteremben pazar környezetben kóstolhatjátok meg a magyar és francia konyha ihlette, folytonosan változó szezonális ételeket. A kiváló fogásokhoz illő remek borkínálatban éppúgy megtalálhatók a környékbeli, balatoni és a magyar borvidék nevezetes borai, mint külföldi borászok válogatott tételei.

Asztalfoglalás: +36707877933 | Weboldal

Casa Christa, Balatonszőlős, étterem
Fotó: Casa Christa

Aszófői levendulalabirintus

A Tihanyi-félsziget mellett húzódó biciklis útvonal mentén izgalmas programban lehet része az erre pedálozóknak. Aszófő külterületéhez érve egy bájos levendulalabirintust alakítottak ki, amely bármikor szabadon látogatható. A becsületkasszás szabadidőparkban előre bekészített metszőollók és információs táblák segítenek a helyes szüretelési technika elsajátításában. A virágszedést követően lila padokon megpihenve élvezhetjük a balatoni panorámát.

Facebook-oldal >>

levendula labrintus, Aszófő, balaton
Fotó: Tamási Györgyi

Levendulások a Balaton körül:

Fövenyes Kertmozi

Friss popcornnal, hideg üdítőkkel és meleg fogadtatással vár mindenkit a retro hangulatú kertmozi Fövenyes egyik eldugott kis utcájában. A repertoárban a mozikomplexumok legújabb filmjei szerepelnek, a kisebbeknek animációs filmekkel készülnek, időnként pedig még gyermekkoncerteket is elcsíphettek.

Moziműsor >>

kertmozi Balaton, szabadtéri mozi
Fotó: Fövenyes Kertmozi

Constans Random Café, Balatonalmádi

A Balaton legeldugottabb kávézója címet méltán a magáénak tudható Constans Random Café tavaly nyáron tárta szélesre kapuit. A káptalanfüredi családi kávézó és bár tökéletes, ha elmenekülnétek a világ zaja elől és ehhez remek kávét, italokat és harapnivalókat kerestek.

8220 Balatonalmádi, Káptalan utca 2. | Facebook

titkos kávézó, balaton
Fotó: Constans Random Cafe

A Balaton-felvidék fővárosa is tartogat meglepetéseket: