Füredi nyár: 5 kihagyhatatlan látnivaló a Balaton-felvidék ékszerdobozában

A környék egyik legcsodálatosabb ékszerdoboza határozottan Balatonfüred, ahol számos kirándulóhely, panorámapont és kulturális program vár.

Tamás-hegyi kereszt

A Tamás-hegy lábánál álló monumentális kereszt egy kevésbé ismert, de annál lenyűgözőbb kilátópont, ahonnan a Balaton panorámáját élvezhetjük. A könnyen megközelíthető, csupán kis kaptató után elérhető hely tökéletes pihenőpont lehet, mielőtt felmennétek a magasabb pontokra.

Fotó: Aktív Magyarország

Jókai Mór Emlékház

Jókai egykori nyaralója mára emlékmúzeumként őrzi az író hagyatékát, bepillantást engedve itt töltött nyarainak mindennapjaiba. A villában megtaláljuk többek között a művész íróasztalát és saját készítésű rajzait, míg első felesége, Laborfalvi Róza színésznőhöz kapcsolódóan különböző színpadi kellékeket vehetünk szemügyre.

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1. | Weboldal

Jókai Mór Emlékház Balatonfüred
Fotó: Jókai Mór Emlékház Balatonfüred

Koloska-völgy

A Koloska-völgy a Balaton-felvidék egyik legváltozatosabb völgye, ahol a romantikus hangulatú erdei tó mellett egy lenyűgöző vadasparkra, nordic walking parkra, illetve izgalmas tanösvényre is lelhetünk. A völgyet legcélszerűbb a füredi piactól induló, 13 km hosszú körtúra során felfedezni, ahol tisztások között bukkan ki a meseszép terület.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Lóczy-barlang

Az 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti értékekkel rendelkezik. A langyos vizek által kioldott barlang szakvezetéssel látogatható, és Balatonfüred vasútállomástól autóval 5 perc alatt, gyalog fél órás sétával érhető el. A szép és változatos oldásformái, illetve mészkőfalai miatt egy egészen egyedi úti célnak bizonyul a Balaton-felvidéken.

blank
Fotó: Egri Csaba bfnp.hu

Jókai-kilátó

Két irányból is megközelíthető a pazar panorámát ígérő Jókai-kilátó, és ugyan csak közepes nehézségű útvonalakon érhetjük el, a Tihanyi-félszigetre nyíló varázslatos panoráma azonban kárpótol. A Lóczy-barlangtól apró kavicsos, kissé csúszós út vezet a kilátóhoz a zöld háromszög jelzésen, ám ennél jóval látványosabb kirándulásra számíthatunk, ha a Balatoni Kéktúra jelzésén haladunk.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Meseszép tanösvények a környéken: