5 remek nyári kiállítás Budapesten, ami színt visz az augusztusba

Nagyszerű tárlatok várnak a fővárosban idén nyáron, melyek közt találtok három ingyenes kiállítást is. Tervezettek be egy nyári múzeumlátogatást augusztusra és kulturálódjatok a hűvös kiállítóterekben!

Álmomban óriások közt jártam // Deák17 Galéria (2024. szeptember 7-ig)

Az idén 100 éves szürrealizmust új ingyenes kiállítással ünnepli a Deák17 Galéria, ahova Garami Greta művészettörténész válogatott Kacsuk Péter magángyűjteményéből. Az Álmomban óriások közt jártam című kiállítás a gyűjtemény azon darabjait mutatja be, melyek az álmok, a mágia, a mítosz szürrealisztikus világához kapcsolódnak. A tárlaton mára művészettörténeti legendává vált alkotók művei (efZámbó István, El Kazovszkij, feLugossy László) és kortárs fiatal művészek (mint pl. Labrosee Dániel, Orr Máté, Nyíri Orsolya) hatalmas méretű munkái közös térben láthatók.

Bővebb infó >>

Orr Máté: Fehér zoknik (2023) / Fotó: Biró Dávid

Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel // Várkert Bazár (2024. szeptember 15-ig)

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös szabadtéri kiállítása. A tárlat ingyenesen látogatható a 10 éve megújult Várkert Bazár varázslatos szabadtéri helyszínén. A kiállítás a 20. századi festészet meghatározó festőinek – Aba-Novák Vilmos, Egry József, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, valamint Vaszary János – nyári tematikájú alkotásait mutatja be. A Balatonon békésen csónakázók nyugalma, a tengerparton labdázók vidámsága, a kikötők és strandok harsány színei mind-mind a nyár szépségét varázsolják elénk.

További részletek >>

Fotó: Várkert Bazár

Szeptember közepéig vár a nyár egyik legizgalmasabb kiállítása:

Játéktól a mesterségig // Hagyományok Háza (2024. szeptember 25-ig)

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat „Játéktól a mesterségig” címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, beleértve a nemezkészítő, kosárfonó, takács, szőnyegszövő, valamint gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő mesterségeket. Az időszaki kiállítás szeptember 25-ig látogatható a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében. A kiállítás előre meghirdetett tárlatvezetés keretén belül is megtekinthető.

Bővebb infó >>

Fotó: Dusa Gábor

Világ-Város // Kiscelli Múzeum (2024. szeptember 29-ig)

A városi társadalom a mesterséges fény társadalmává vált a 19. század során. A világítás fejlődő eszközeivel az ember fokozatosan és egyre hatékonyabban vette birtokába az éjszakát. A mesterséges fény kitágította a térhasználatot, fellendítette az olvasást, segítette a közlekedést, rugalmassá tette a munkaidőkereteket, feldíszítette az épületeket, utat nyitott a szórakoztatóiparnak, mindezzel új életmód kialakulásához vezetett: átalakította az életritmust. A Kiscelli Múzeum új időszaki kiállítása arra a kérdésre keresi a választ: hogyan lett a század elején még álmos városokból a millennium idejére világ-város, és kik–mik szolgáltatták a lángokat?

Bővebb infó >>

Fotó: Kiscelli Múzeum

Meg nem írt képeslapok // Károlyi-kert (2024. december 31-ig)

Magyarország EU-tagságának húszéves évfordulója alkalmából tizenkilenc európai város elevenedik meg Burger Barna kameráján keresztül és a képekhez írt szövegrészletek által a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb, ingyenes szabadtéri kiállításán. A PIM udvarán a fotóművész A titok ígérete – Meg nem írt képeslapok című utolsó, ki nem adott munkájába nyerhetnek bepillantást a múzeumba látogatók, amely a fényképek és a fotóművész barátai által írt novellák dialógusából, a látvánnyá tett pillanatok és a nyelv szilánkjainak kaleidoszkópszerű játékából épül fel.

További részletek >>

Fotó: PIM/Gál Csaba

Ha még nem láttátok, nyár végéig megnézhetitek az év egyik legtöbbet emlegetett kiállítását: