Hollywoodi csillogást hoz Budapestre a világhírű énekesnőkről szóló rendhagyó kiállítás 
KULT.EXTRA

A londoni Victoria and Albert Múzeum nagy sikerű, Dívák & Ikonok című kiállítását London után először Budapesten láthatja a közönség. A zenetörténet leghíresebb női előadóinak csillogó világát bemutató tárlat szeptember 15-ig várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.

kiállítás budapest 2024
Fotó: Egy jó kép rólad

A Victoria and Albert Múzeum hatalmas sikert arató utazókiállításának első megállója Budapest, ahol májustól szeptemberig nézhetik meg a látogatók a világ legtöbbet emlegetett énekesnőinek fellépőruháit, kellékeit, személyes tárgyait, és egyúttal megismerhetik a dívák nem ritkán tragikus sorsát. A Magyar Zene Házában berendezett tárlat magyar női ikonok jelmezeivel és történeteivel válik teljessé, így a kiállításon többek között Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Zséda és Rúzsa Magdi ruháit is megcsodálhatjuk.

magyar zene háza kiállítás budapest
Fotó: Egy jó kép rólad

Elmúlt évszázadok rajongott istennői

A kétfelvonásos múzeumélmény első részében egészen a 19. század első évtizedeibe repülünk vissza, amikor az opera gyönyörű primadonnáit még azután is, hogy elhagyták a színpadot, istennőként imádták. Innen ered a “díva” kifejezés, amely a latin eredetű “divina,” vagyis isteni szóból származik.

budapest kiállítás 2024 nyár
Fotó: Egy jó kép rólad

A rajongott operaénekesnőktől eljutunk a színpad és a tévéképernyő legnagyobb XX. századi sztárjaihoz. Találkozunk Maria Callas tragédiába torkolló életútjával, amelyben az önsanyargatás felülkerekedett a kivételes tehetségen; láthatjuk filmen a szintén szomorú sorsú, végtelenül bájos Marilyn Monroe-t, és közelről megnézhetjük Andy Warhol róla készített portréját; de felidézhetjük az emigrációba kényszerített Karády Katalint is, aki élete végén egy kalapszalont vezetett New Yorkban.

Ragyogó jelmezek, ikonikus dalok és telefirkált forgatókönyvek mentén figyelhetjük meg, ezek a dívák hogyan használták hangjukat a női függetlenség kivívásáért, hogyan érvényesültek a férfiak dominálta zenei és filmes világban, valamint hogyan próbálták egyensúlyban tartani a világhírnévvel járó határtalan figyelmet és magánéletük intim pillanatait. 

Olvassátok el KULT.EXTRA cikksorozatunk többi részét is >>

kiállítás 2024 nyár budapest
Fotó: Egy jó kép rólad

A modern díva

Ahogy időben, úgy térben is megérkezünk napjaink legismertebb női előadóművészeihez, a modern dívákhoz, akik a kiállítás második felvonásának főszereplői. A tükörterembe lépve villódzó tévéfelvételek, meghökkentő fellépőruhák, három méter magasban “pózoló” manökenek és a 2000-es évek legtöbbet játszott slágerei idézik meg a jelen popkulturális közegét.

nyári kiállítás 2024 budapest
Fotó: Egy jó kép rólad

Rihanna több lehengerlő jelmeze is a kiállítás részét képezi, de a leglátványosabb közülük talán az az igazi kristályokkal kirakott ruha, melyet az énekesnő a szakralitás témájában megrendezett Met-gálán viselt. Feltűnik még a “vidéki Barbie-ként” emlegetett Dolly Parton, aki valójában menedzserének írta baráti szeretetből a később Whitney Houston szerelmes pophimnuszaként elhíresült I will always love you című számot.

kultprogramok kiállítás budapest
Fotó: Egy jó kép rólad
budapesti kiállítások 2024 nyár
Fotó: Egy jó kép rólad

Whitney Houston mellett Amy Winehouse és Édith Piaf története emlékeztet a dívakultusszal járó nehézségekre, a végtelen magányra és a lelki teherre, ami miatt ma sok világsztár él a rivaldafénytől visszavonultan. Ilyen például az egyik legnagyobb modernkori tehetség, Billie Eilish, aki ugyan nem nevezhető hagyományos értelemben vett dívának, mégis megérdemelt helye van a kiállításon.

kiállításajánló budapest
Fotó: Egy jó kép rólad

Pillantsatok bele a kiállítás csillogó világába:

@funzine

Anya-lánya vagy barátnős programnak, de akár egyedül is szuper kikapcsolódás a Dívák & Ikonok kiállítás! 🎤⭐️🪩 #funzine #fy #fyp #kiallitas #budapest #programajánló #csajosnap #kikapcsolódás @Magyar Zene Háza

♬ Born This Way – Lady Gaga

Exkluzív programok a Dívák & Ikonok kiállításon 

A tárlat ugyan egyénileg bejárva is komplex élményt nyújt a látogatóknak, mégis, ha tehetitek, érdemes elcsípni egy-egy érdekfeszítő tárlatvezetést, illetve a kiállító művésznőkkel folytatott exkluzív beszélgetést. Július 11-én Koncz Zsuzsa, 24-én Medveczky Ilona, míg augusztus 21-én Zséda mesél arról, mit jelent számára a dívaság. 

Bővebb infó: zenehaza.hu

Nyár végéig megnézhetitek a különleges Magyar Menyasszony kiállítást: